Wikipedia

Židovska zajednica ogorčena na Hrvate: ‘Opet ignorirate ustašku prošlost, podignite spomenik žrtvama NDH’

Autor: Dnevno

Svjetski židovski kongres (WJC) optužuje hrvatske vlasti zbog, kako navode, ponovnog prikrivanja monstruoznih zločina ustaša. Tvrde da pridonose stvaranju lažnog dojma kako je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta. Reakcija je to na odluku Grada Zagreba da će u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, podići spomenik žrtvama holokausta, kao znak sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, s porukom da se prošlost ne ponovi.

“Svjetski židovski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest milijuna židovskih žrtava holokausta kojom se bezočno ignorira aktivna uloga Nezavisne države Hrvatske za vrijeme ustaškog režima u počinjenju tih zločina tijekom Drugog svjetskog rata”, navodi se u njihovom priopćenju za medije.

Židovska zajednica upozorava Hrvate kako nije samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta, već i ustaški režim: “Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, no novi spomenik grada Zagreba iskrivljavanje je povijesti i predstavlja uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihova vođe Ante Pavelića.”. Žele da se otkrije prava istina o stradanjima Židova na području Nezavisne države Hrvatske

“Hrvatska mora posebno odati počast žrtvama ustaškog režima”, kažu iz Židovske općine Zagreb, napominjući da su i prije sugerirali podizanje spomenika žrtvama holokausta u NDH kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima. Svesrdno podržavaju podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.