foto: screenshot/youtube

Žestoka pljuska Plenkoviću! Nema šanse da je ovo očekivao! Rejting stranke drastično pao

Autor: Dnevno

Nekoliko dana prije Europskih izbora javnost je dobila zanimljive rezultate Crombarometra o popularnosti stranaka, kao i najpopularniji i najnepopularnijih političara u mjesecu svibnju Teme koju su najviše zaokupile javnost u proteklom razdoblju su  naravno neizostavne rasprave o Drugom svjetskom ratu odnosno o Jasenovcu i Bleiburgu, Eu izbori ali i odlazak Uljanika u stečaj. Najveća novost u istraživanju da su sve tri vodeće stranke u dosadašnjim anketama, HDZ, SDP i Živi Zid ovaj mjesec u padu što se preferencija građana i njihova izbora tiče.

Kako javlja Dnevnik Nove Tv HDZ je i dalje prva politička opcija s potporom od 25 posto. No, ta stranka već četvrti mjesec zaredom ima lagani pad potpore, najlošije od dolaska na vlast.

SDP je drugi izbor birača s potporom od 13 posto, ali je stranka u silaznoj putanji. Isto je i sa Živim zidom koji svibanj završava s potporom od 11,6 posto. Samo je MOST zabilježio lagani rast potpore i mjesec završava sa 7,2 posto potpore prenosi Dnevnik Nove Tv

Među ostalim strankama, prva do izbornog praga je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s potporom od 4,7 posto. Potom slijede Neovisni za Hrvatsku s potporom od 3,9 posto. Odmah iza njih je START koji trenutačno može računati na potporu od 3,8 posto ispitanika. Pametno je na 3 posto.

Slijedi HSS s 2,9 posto, zatim HNS sa 2,1 posto, a istu potporu od 2,1 posto ima i HSU. IDS svibanj završava s potporom od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku s 1,5 posto, a istu potporu od 1,5 posto ima i Zelena lista. GLAS je na 1,4 posto, a HRAST na 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore, što u zbroju iznosi 6,5 posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Podrška radu predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović je također u padu te je podupire sve manje građana. Prema IPSOS-ovom istraživanju njih koji ne podupiru njezin rad je  trenutačno 47 posto, a onih koji podupiru 45 posto, dok ne zna njih 8 posto. Posljednji je put ovako loš rejting među biračima Predsjednica imala u listopadu 2017.

Jedino što predsjednicu može utješiti je to što je i dalje najpopularnija među građanima. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje najpopularnija, o njoj pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto, donosi Dnevnik Nove Tvu svom najnovijem istraživanju za mjesec svibanj.




 

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.