Foto: PIXSELL

ŽESTOKA PALJBA PO PLENKOVIĆU I PUPOVCU! Glavaš oštro poručio: Na to treba žestoko politički odgovoriti

Autor: Iva Međugorac

Posjet šefa SDSS-a Milorada Pupovca Banja Luci gdje je sudjelovao na 30.godišnjici osnivanja Republike Srpske popratio je i Deutsche Welle u kojem progovaraju o prazniku koji je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim, podsjećajući kako je srpski član Predsjedništva BIH Milorad Dodik tu priliku iskoristio za davanje niza spornih izjava. Primjera radi, Dodik je ustvrdio da je BiH jednaka ideji o ustaškoj državi prošlog stoljeća te je zato neprihvatljiva za ovdašnje Srbe. ”Ne smijemo se vezivati za BIH kako ne bismo neminovno žalili kad odemo”, poručivao je nadalje Dodik na skupu na kojem je nazočio koalicijski partner Vlade na čijem je čelu premijer Plenković. Prvi čovjek Vlade objasnio je pak kako je Pupovac u Banja Luci nazočio u svojstvu predsjednika SNV-a iz kojeg su se također oglasili priopćenjem.

”Naše sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to da li su takve odluke već donijete ili bi se mogle donijeti. Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja.

SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti”, kažu iz SNV-a te napominju kako imaju dva dodatna razloga radi kojih komuniciraju sa institucijama RS-a.

Pljušte reakcije

”Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili. Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prema potresom pogođenom stanovništvu. U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira”, stoji u priopćenju koje prenosi Deutsche Welle.

Za razliku od Plenkovića koji je za Pupovca pronašao objašnjenje, njegov prethodnik Tomislav Karamarko s time se ne miri pa je tako na društvenim mrežama naveo kako je Pupovčev čin za njega dovoljan za raskid koalicije. Negativne reakcije ovaj je potez izazvao na desnici, a osudio ga je i dio lijevih stranaka pa i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Da ne podržava Pupovčev potez poručuje i bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš.

”Zbog klanjanja paradržavi koja je nastala na genocidu i zločinu devedesetih, kao i nazočnosti na velikosrpskom derneku gdje su to obilježavali, ali i njegovom “otati” koji to tolerira, treba odgovoriti politički na žestok način.  Ne može se sjediti u hrvatskoj Vladi, a istovremeno pljeskati na urlanja o ustaškoj državi”, smatra Glavaš.

Oštro ovu temu već nekoliko dana komentira i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja se i u posljednjem priopćenju obrušila na Plenkovića. Ona smatra kako je Plenković osvrćući se na kritičare Pupovčeva sudjelovanja na skupu u Banja Luci udario na pravnu državu i europske vrijednosti.




”Vladavina prava na koju se Hrvatska obvezala pristupajući Europskoj uniji, podrazumijeva da su svi građani jednaki pred zakonom. A upravo ne-poštivanje načela jednakosti jest temeljni uzročnik problema današnje Hrvatske. Jer u državi u kojoj se zakoni prema jednima primjenjuju rigorozno i brutalno kao prema običnim hrvatskim građanima, a istovremeno, zakoni se uopće ne primjenjuju prema gramzljivoj eliti, u takovoj državi su žrtve velika većina građana, a korist imaju isključivo uske skupine uzurpatora. Vi bagatelizirate Pupovčevo teško kazneno djelo, Vi pokušavate staviti slavljenje genocida te vrijeđanje žrtava u kontekst političkih nadmudrivanja, što je u potpunosti neprihvatljivo. Europska komisija osuđuje skup u Banja luci, a Vi ga branite?!

Vama je u redu da Pupovac slavi genocid i kleveće Hrvatsku u društvu izvjesnog generala Pandurevića, osuđenog za sudjelovanju u počinjenju genocida u Srebrenici”, propitkuje Krišto i podsjeća da je Pupovac bio sudionik skupa na kojem je gradonačelnik Banja Luke otkrio spomen ploču JNA časniku Tepiću odgovornom za smrt 11 hrvatskih građana u Bjelovaru.

”Vi i Vaša nomenklatura ste suspendirali pravni poredak u Hrvatskoj. Motiv za paraliziranjem pravnog poretka leži u gramzljivosti i korupciji koju provodite u Hrvatskoj. Rezultat tog bezvlašća je 500.000 raseljenih hrvatskih građana. Vi ste DORH pretvorili u pisarnicu vašega ureda, te na taj način omogućili neviđenu korupciju. Kada bi DORH bio neovisan morao bi trenutačno otvoriti istragu protiv Pupovca jer je neosporno da je Pupovac sudjelovanjem na skupu u Banja Luci počinio nekoliko kaznenih djela. Ali u Hrvatskoj koju Vi vodite zakoni se primjenjuju po potrebi, a upravo iz tog razloga nam je Europska komisija atestirala najgore pravosuđe u cijeloj Europskoj uniji. Trebali biste, pak, biti svjesni da će doći vrijeme kada će Hrvatska biti uređena pravna država, te će svi građani biti jednaki pred zakonom. A tada će biti nebitno tko se kako zove, već će biti bitna njegova djela, i za njih će polagati račune. Ovo što Vi radite definitivno ima obilježja koja kazneni zakon opisuje kao djelo veleizdaje”, zaključila je Krišto.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.