Screenshot

ŽESTOKA OPASKA! Jelena Veljača prozvala ministricu Murganić, a ona joj odgovorila

Autor: Dnevno

Nakon subotnjeg prosvjeda inicijative #spasime, na kojemu je bio i premijer Andrej Plenković, predstavnice te inicijative sastale su se s njim u Banskim dvorima jučer točno u podne. Nakon dvosatnog sastanka dogovoreno je nekoliko mjera, a među njima i najglasniji zahtjev – onaj o izmjeni kaznenog zakona – naišao je na odobravanje vladajućih.

Uspostavit će se i linija pomoći za žrtve nasilja te otvoriti sigurne kuće u svim županijama. U inicijativi su zadovoljni sastankom, no poručuju da od zahtjeva neće odustati sve dok se ne uspostavi učinkovit sustav. Premijer je najavio da će linija za žrtve nasilja biti uspostavljena do kraja godine.

O tome je progovorila i ministrica Nada Murganić u HRT-ovoj emisiji Tema dana istaknuvši daje to jedan od najzahtjevnijih zahtjeva inicijative.

“Ići ćemo sukcesivno, najprije ćemo educirati naše stručnjake, operatere koji se javljaju na 112, u smislu da daju neke osnovne informacije, a onda bismo u jednom prijelaznom razdoblju razvijali taj sustav kroz jačanje onih SOS, 24-satnih telefona koje već provode naših šest autonomnih kuća i tridesetak mreža, odnosno savjetovališta koje imamo u RH. I onda bismo krenuli prema jednom zaista zahtjevnom rješenju, a to je jedinstveni telefon na nacionalnoj razini koji zahtjeva i opremu i dosta visoko educiranih kadrova”, rekla je Murganić.

Današnji razgovor trajao je dva sata, ministrica Murganić i sama je pohvalila prosvjed. Nakon prosvjeda Jelena Valjača, jedna od njegovih organizatorica, izjavila je kako bi se ministrica trebala osjećati “užasno zbog toga što se žrtve nasilja obraćaju njoj na društvenim mrežama, a ne sustavu koji bi ih trebao štititi”.

“Ja bih zaista rekla da podržavam svaku inicijativu i ovaj medijski prostor koji su oni zauzeli svakako će dobro doći svima nama koji imamo jednaki cilj – što veću zaštitu i prevenciju od nasilja. Posebno bih istaknula i da su u današnjem dvosatnom razgovoru i predstavnice ove inicijative vidjele da je nama danas bilo lako njima predočiti da smo mi svi iz pojedinih resora koji smo bili prisutni, na tragu svih tih rješenja koje su one rekle”, komentirala je Murganić.

“Što se tiče izjave gospođe Jelene Veljače, ja sam u sustavu 38 godina, sve što je ona pričala i sve patnje tih žena su meni bliske. Ja sam, uz onaj svoj redovan posao, bila godinama i volonterka i partner u ženskoj grupi Korak, u skloništu za žrtve nasilja u Karlovcu, i meni je jedino užasno da bilo tko mora prolaziti ovakve patnje kao što su prolazile ove žene”, rekla je Murganić i dodala kako je Veljačina opaska komentar na koji ona ima pravo.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.