Foto: Goran Mehkek / CROPIX

ŽESTOK OKRŠAJ GRMOJE I RADINA: ‘Gospodine Radin, zašto ste nervozni?’

Autor:

Neki dan se u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” povela se zanimljiva rasprava o političkoj jeseni, optužbama za korupciju i sukob interesa, ali i očekivanjima od izborne kampanje. Tim su se temama bavili predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac, predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić. Glasovac je govorila o tome jesu li optužbe za korupciju taktika njezine stranke te je istaknula kako SDP u posljednje vrijeme upozorava na to da je i sama Europska komisija u izvješću upozorila da imamo ozbiljan problem s korupcijom. “Na začelju smo kolone u EU-u u borbi s korupcijom. U prilog tome ide i rekonstrukcija Vlade. Premijer je branio Kuščevića i Žalac i na kraju je pod pritiskom javnosti morao prihvatiti činjenicu da su njegovi ministri ozbiljno pod sumnjom na koruptivne radnje i da to ozbiljno baca sjenu na njegovu vladu te je posegnuo za tim za čim je posegnuo (za rekonstrukcijom)”, rekla je Glasovac, dodajući da su na aktualnom satu u Saboru upitali premijera zašto je smijenio bivše ministre Tolušića, Marića i Žalac te zbog čega kontinuirano vrši pritisak na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. “‘Postoje zakoni u RH, ali ja sam kao premijer odbijanjem dostavljanja dokumentacije Povjerenstvu iznad zakona.’ To je nešto što mi smatramo da je štetno i pogubno za hrvatsko društvo”, objasnila je SDP-ovka uz opasku da se slučaj Saucha ne može uspoređivati s koruptivnim radnjama ministara, ali ni slučajevima zabilježenima od Sanaderove do Plenkovićeve vlade, podsjećajući da se vladajućoj stranci sudilo za korupciju.

U raspravu se potom upleo Bačić, tvrdeći da u SDP-u ne postoji nikakva politika niti smisleni projekti pa stoga Vladi žele zalijepiti korupciju. Prema njegovim riječima, aktualna Vlada brojnim reformama podiže gospodarski rast, plaće, mirovine, kreditni rejting, ali i BDP. ”Vlada je uspješna. U toj situaciji jedino što ostaje SDP-u jest pokušati HDZ-u zalijepiti etiketu koruptivne stranke”, rekao je Bačić koji se osvrnuo i na slučaj svojega kolege Kuščevića, protiv kojega se, kako je podsjetio vodi istraga, ali za period prije nego što je postao ministar, a osim toga, još nije podignuta optužnica te stoga valja sačekati stajalište Državnog odvjetništva.

“Predsjednica povjerenstva konkretno u slučaju Andreja Plenkovića, u kojem je već Povjerenstvo utvrdilo da se ne radi o sukobu interesa, na temelju njegova zahtjeva za izuzećem voditelja postupka – u ovom slučaju gospođe Nataše Novaković – što svaka stranka ima pravo zatražiti, stvara aferu i nastavlja taj postupak voditi u medijima umjesto da Povjerenstvo stavi na glasovanje zahtjev stranke je li ona ili nije u potencijalnom sukobu interesa s obzirom na to da je radila u HUP-u, čiji je glavni financijer bio Agrokor odnosno Ivica Todorić. Ali Nataša Novaković od toga stvara aferu, propitkuje brojne institucije u RH. Sada Povjerenstvo propitkuje Vladu, traži da pokaže putne račune, a na sličnom slučaju Upravni je sud već poništio njihovo rješenje o putnim nalozima. Ona opet traži da vodi postupak, ne o tome da je pojedini ministar ili predsjednik Vlade u sukobu interesa, nego da je kršio načelo djelovanja. Tvrdimo da to nije stvar Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa jer je Ustavni sud prije mjesec dana Upravnom sudu naložio da se očituje o tome ima li Povjerenstvo pravo raditi to što radi – da dužnosnike koji nisu u sukobu interesa kažnjava, za što u Zakonu ne postoji sankcija, za eventualno kršenje načela obnašanja dužnosti. Zbog toga Plenković, s obzirom na to da smatra kako Povjerenstvo pokušava nadići svoje ovlasti, ne šalje te podatke o putnim računima”, objasnio je Bačić, a potom se u raspravu upleo i Grmoja, koji smatra da je osnovni preduvjet za borbu protiv korupcije transparentnost.

“Ovo vađenje na to ima li Povjerenstvo ovlasti pokazuje da te političke volje kod vladajućih nema. Zbog toga smo dublje ušli u problematiku i napravili zakon o registru troškova političara. Znate li, gospodine Bačiću, kako je Vlada odbila taj prijedlog zakona i na što se pozvala? Pozvala se na Povjerenstvo i da se preko njega može doći do tih računa i putnih naloga. A upravo ta ista Vlada ne želi to dostaviti Povjerenstvu”, rekao je Grmoja, iskazujući potrebu za registrom toga tipa koji je podržala oporba. “Kada taj zakon dođe na dnevni red, nadam se da će ga vladajući podržati i da se neće vaditi na to kakve su ovlasti kojeg tijela, nego da ćemo na jednome mjestu, po uzoru na Kanadu i Irsku, imati sve troškove političara. Da se zna gdje je koji ministar bio na ručku, s kojom svrhom, da ima priložen račun, i to ne samo ministri, nego i gradonačelnici, načelnici, župani. To je ozbiljan pothvat”, mišljenja je Grmoja.

Batinić pak vjeruje kako je HNS u Vladi, ali i prije, pokazao nutlu toleranciju prema korupciji, a svojim primjerom u Vladi njegova stranka pokazuje da nitko tko je na javnoj ili političkoj funkciji ne može tu funkciju koristiti za osobnu korist. ”Što se tiče primjera koji je iznio Grmoja, moram reći da sam već godinama gradonačelnik, i znam da za svaki račun koji ispostaviš moraš dati supotpis na njemu i pokazati što je upotrijebljen. Tu ne vidim ništa sporno. Ne mogu se u svemu složiti s kolegicom Glasovac. Kad se pogleda nezadovoljstvo koje je među građanima, očito je ono motivirano nečim drugim. Kad pogledate gospodarski rast, stopu nezaposlenosti, stopu zaposlenosti, novi krug porezne reforme, povećan standard građana, mislim da u nekoj mjeri ne treba gledati crno. Još jedanput ponavljam – korupciji veliki minus, ako je ima, ali korupciju treba i dokazati. Ne možemo se složiti u cijelosti. Povjerenstvo mora postojati i mora biti neovisno, ali bih upozorio na pravilnik koje je donijelo samo Povjerenstvo o izuzeću. Sve piše, vrlo jasno, treba ga samo pročitati i provesti”, poručio je Batinić.

Stanje u koaliciji opisao je pak Radin.

“Ovo je peta, šesta emisija u kojoj se propitkuje kakvo je stanje u koaliciji, koliko će trajati koalicija. Ako me pitate kako izgledaju sastanci, oni izgledaju tako da svi kažu svoje mišljenje i na kraju se raziđemo. Kako može funkcionirati koalicija u kojoj su Kosor i Pupovac? Trebali biste njih pitati. Kosor je rekao da neće u takvu koaliciju, onda je išao na sastanak predsjedništva svoje stranke, i ono mu je reklo da to ne bi bilo inteligentno pa su se onda dogovorili da ostanu u koaliciji”, objasnio je Radin dotičući se i Pupovčeve usporedbe Hrvatske s NDH.

“To je jedna tema koja je toliko potrošena i prevladana i svaki se put moramo vratiti na ono što je bilo prije. Što je bilo prije takve rečenice itekako je stvar za raspravu. Ako me pitate zbog čega je došlo do takve rečenice, reći ću vam da ne znam zbog čega, valjda zbog emocija, valjda zbog toga što se tako misli. Ali moramo raspravljati o onome što je bilo prije takve rečenice – prije takve rečenice bilo je pravoga nasilja. Ta rečenica neće dovesti do raspada koalicija. A tko god vam kaže, bez obzira na to je li to Kosor ili netko drugi, da o takvim stvarima ovisi koalicija, onda će vam reći jednu stvar koja ne odgovara istini. Koalicija ovisi o tome jesu li određeni politički interesi zadovoljeni do trenutka do kada koalicija funkcionira. Koalicija je po prirodi nestabilna jer inače bi se zvala stranka. Koalicija je po prirodi uvijek u iskušenju i mora se raspravljati o tome ima li dovoljno razloga da ostajete u koaliciji ili ne. Nisam siguran da će ova koalicija ostati do kraja mandata. To ćemo još vidjeti. Imat ćemo još tri, četiri emisije i razgovarat ćemo o tome”, naveo je zastupnik, kojemu je potom žustro replicirao Grmoja. “Kada prestanemo razmišljati o političkom interesu pojedine političke opcije i kada počnemo razmišljati o interesu građana”, počeo je Grmoja, dok je Radin dodao da je politički interes istovjetan interesu građana. Grmoju je podsjetio da su dva puta iz političkog interesa bili u koaliciji s HDZ-om. “Gospodine Radin, zašto ste nervozni?”, uputio je pitanje Grmoja. Na to je Radin odgovorio da je on nezavisni. “Nezavisni koji petkom dižu ruke”, odbrusio mu je Grmoja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.