Žene odustale, a za njima i muževi!

Autor: D. Boroš

Radovi u polju koji ne mogu čekati, ali i žene prosvjednika koje su odustale od križnog puta u Zagreb razlog su osipanja seljaka na prosvjednim punktovima u Slavoniji. nakon deset dana sve je vidljivija seljačka nesloga jer oni koji i dalje inzistiraju na prosvjedima optužuju pojedine seljačke vođe da su se predali i prodali. Već viđeno.

Od općeg seljačkog prosvjeda, izgleda, ponovno neće biti ništa.

Nakon što su u petak najavili potpunu blokadu prometnica dok se ne sastanu s premijerom Milanovićem, u subotu se situacija potpuno promijenila jer se broj traktora na prosvjednim punktovima počeo smanjivati. Razlog je, prema riječima pojedinih seljaka, strah od policijskih kazni koje iznose i do 30 000 kuna, ali i radovi u polju koji ne mogu čekati, pa su se zato mnogi odlučili za odlazak kućama.

Iako se činilo da su seljaci ovoga puta složniji nego ikada jer su se sami organizirali i tvrdili su kako neće odustati do ispunjenja zahtjeva, nesloga je, čini se, i ovoga puta presudila pa su počele i optužbe na račun pojedinih seljačkih vođa da su se prodali i predali bez borbe. Prije svega to se odnosi na predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Matu Brlošića koji cijelo vrijeme zagovara kompromis.

Kako bilo, u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji na cestama je ostalo vrlo malo traktora koji se doslovce mogu prebrojati na prste. U dvije preostale slavonske županije (Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj) nešto je više prosvjednika, ali očekuje se da će i njihov broj do sutra biti sveden na minimum, posebice jer do 18 sati u subotu iz Banskih dvora nije stigao nikakav odgovor o eventualnom susretu premijera i seljaka.

Antun Laslo, predsjednik Koordinacije seljačkih Udruga nije krio nezadovoljstvo.

'I dalje čekamo da nam se javi premijer Milanović, ali po svemu ni neće. Ljudi su iscrpljeni, deset dana je previše. Na nekim punktovima je došlo do osipanja prosvjednika, jer vrijeme je za pripremu silaže. Ne dolaze nam drugi ljudi, očito se boje', tvrdi Laslo.




Informacije s terena govore da su ovakvom stanju dosta doprinijele i žene seljaka koje su u subotu u 10 sati iz Đakova trebale krenuti pješice na, kako su ga nazvali, križni put prema Zagrebu i Markovom trgu. Međutim one su od toga odustale, a kao razlog su navele savjete liječnika da bi pješačenje na putu dugom 200 kilometara bilo preopasno za zdravlje, posebno zbog vrućina.

Ipak ima i onih koji se ne mire s porazom i najavljuju nastavak borbe. Tako predstavnik seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić ističe da će se tijekom subotnje večeri ili najkasnije u nedjelju ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija. Po njemu, na prosvjednim punktovima je između tri i četiri tisuće traktora.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac izjavio je da ovo nisu samo prosvjedi seljaka već svih hrvatskih građana koje je pogodio nemar i nerazumijevanje vladajućih elita u Hrvatskoj.




'Postoje dva načina da riješimo ovu situaciju. Jedan je da ustrajemo u svojim zahtjevima i da uzdignute glave u koloni jedan po jedan traktorima krenemo svojim kućama i svojim svakodnevnim poslovima. Drugi je da pognemo glave i kriomice jedan po jedan napustimo prosvjedna mjesta i da nakon toga više nitko nikada ne spomene prosvjed', smatra Petar Štefanac, predsjednik Udruge poljoprivrednika Nova Gradiška.

'Zato ne smijemo odustati', poručuje Štefanac.

Autor:D. Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.