Tomislav Miletic/PIXSELL

Žena od koje drhti politička elita: Tko je zapravo Dalija Orešković?

Autor: Iva Međugorac

Iako zasad nije poznat niti jedan konkretan detalj o političkom angažmanu bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, jedno je sigurno, pažnju medija pa i velikog dijela javnosti ova je dama uspjela skrenuti na sebe, što se može smatrati prvom stepenicom za značajan politički angažman. Tek je dijelom svoje planove otkrila gostujući u Točki na tjedan N1 televizije gdje je progovorila o svojoj potencijalnoj stranci, ali i mogućim suradnicima pa je bilo nemoguće ne dotaknuti se aktualnog SDP-ova odmetnika Bojana Gavaševića.

S njime se kako je priznala ne poznaje, no motiva svakako ima. ”Moj motiv za ulazak u politiku nije povezan s Glavaševićem, niti ima veze s njegovim izlaskom iz SDP-a, ako dođe do poklapanja u jednom trenu možda i dođe do nekakvog okupljanja”, rekla je Orešković, prilično tajanstveno, ipak priznajući kako je kontakte uspostavila s Mislavom Kolakušićem, sucem koji se u javnom prostoru spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika. Ona sama u ulozi predsjednice se ne vidi, a što joj je konkretno misija, i zašto bi se građani trebali okrenuti ka njenoj politici još uvijek nije do kraja otkrila. No, jedno je sigurno, Orešković se gradi u svojevrsni politički brend. Do imenovanja na funkciju s koje je nedavno neslavno otišla, Orešković je bila ne odveć poznata zagrebačka odvjetnica. Međutim, u svojem mandatu pokazala je i dokazala da institucije i državni regulatori ne moraju biti tek fikus demokracije, već i graditelji demokratskih standarda.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bilo je u njenoj eri svojevrstan moralni branič od političara uhvaćenih s prstima u pekmezu, a Orešković se profilirala u damu za koju politički dresovi nemaju baš nikakvu ulogu. Mandat je okončala kao moralna pobjednica, s odličnom reputacijom među građanima, jer djelovala je u općem interesu što HDZ-u očigledno nije išlo na ruku pa se među prvima našla na njihovom popisu za odstrijel. Gurajući je na margine, zapravo su stvorili prilično stabilnog oponenta, jer iz te je bitke u očima javnosti upravo crna Dalija izašla kao pobjednica, dok se HDZ profilirao u uskogrudnu stranku ljudi koji ne trpe one koji nisu dio njihova jata. Vladajuća većina premijera Plenkovića, čovjeka europske i diplomatskle karijere, pokazala je odričući se Dalije Orešković da nema namjeru raditi na jačanju krucijalnih institucija već da su čak i Povjerenstvo spremni prilagoditi samima sebi.

Da problematika na tom polju itekako postoji svjedoči potreba za samim Povjerenstvom jer u svakoj uljuđenoj državi sukob interesa trebao bi se kažnjavati, no mi i danas vodimo bitku oko toga vodi li Povjerenstvo borbu protiv korupcije te treba li mu proširiti ili srezati ovlasti, što je ionako sekundarno, jer političari u Hrvatskoj za svoja (ne)djela posljedice ne snose.

Inače, Orešković je rođena u Zagrebu gdje je završila Pravni fakultet, vjenčana je za Franu Leticu, sina Slavena Letice. Sudionica je niza međunarodnih konferencija te je kao odvjetnica zastupala zlostavljanje žene, manjine, prognane i ratne žrtve te osobe s tjelesnim nedostatcima. Sa suprugom Franom otvorila je 2009. godine zajednički odvjetnički ured, a već 2013. godine, prijavljuje se za rad u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje je tada bilo u osnutku. Kukuriku koalicija postavlja je na čelo Povjerenstva, a u svojem je mandatu izrekla preko 1,7 milijuna kuna sankcija, od čega je naplaćeno oko 1,4 milijuna kuna. Pokrenuto je preko 480 postupaka, a kraju privedeno njih oko 460, dato je oko 900 obrazloženja, a doneseno je i oko 300 odluka o nepokretanju postupka. Orešković je u konflikt ulazila čak i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a po prstima je od Orešković dobio i Karamarko, Andrea Zlatar Violić te brojni drugi političari.

.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.