Foto: Darko Tomas / CROPIX

ŽENA KOJU NITKO NE SPOMINJE: Što ova tajanstvena dama ima s ministrom Ćorićem?

Autor: Iva Međugorac

Predizborna kampanja nerijetko posluži kao odličan poligon za aktualizaciju zaboravljenih tema, ali i zaboravljenih obećanja. U aktualnoj kampanji tako je na površinu ponovno isplivala Ina, o kojoj se posljednjih godina baš i nije previše progovaralo. Za govorancije o Ini zaslužan je dokument, kojega je netko nepoznat baš usred kampanje dostavio medijima. Radi se o memorandumu temeljem kojega je Hrvatska dopustila Mađarskoj obradu sirove nafte koja se prebacuje u njihove rafinerije, umjesto u našu, odnosni riječku.

Raspletanje priče s Inom dovelo je do samog vrha hrvatske izvršne vlasti, a premijer Plenković i njegov ministar Ćorić posljednjih se dana trude da naciju uvjere u to da je Ina dio njihovih strateških interesa. Koliko su revno na tom strateškom interesu radili možda ponajbolje potvrđuje to što je Plenković na početku mandata najavio povrat Ine u većinsko vlasništvo nad RH, što mu je kako je tada tvrdio bio jedan od prioriteta.

Odnedavno ipak druga verzija priče koja ionako nema kraja. Nije do danas razjašnjen slučaj Ininog pokušaja da gubitke izazvane koronakrizom prebaci na dobavljače, uz blagoslov Plenkovića i Ćorića. No, zato je riješeno to da Barbara Dorić, prilično suspektna šefica LNG Terminala uz Ćorićevu privolu zasjedne u Ininu upravu. U LNG-u Hrvatska ne hvale previše svoju nekadašnju šeficu, kažu kako je njezino vođenje strateškog energetskog projekta u najmanju ruku poražavajuće. Radnici Barbaru Dorić prozivaju i za šikaniranje, dijeljenje otkaza neposlušnicima, ali i za bahatost, no kako to nikada nigdje nisu prijavili, tako se to može pripisati glasinama i podmetanjima na račun ove uspješne mlade žene koja se očito vješto probija u muškom svijetu.

Za njezin proboj zaslužna je politika, reći će opet zlobnici, podsjećajući na to da ju je na mjesto direktorice u LNG-u, baš kao i na poziciju šefice Agencije, progurao HNS, s čijim se šefom Vrdoljakom nerijetko susretala u Zagreb Toweru, no ni to nikada nigdje nije potvrđeno pa se opet može pripisati podmetanjima. Dapače, svojedobno se tisak bavio navodnim sukobom Barbare Dorić s užim vodstvom HNS-a kojega je optužila za krive instrukcije i nametanje odluka koje je bila prisiljena slijediti pri vođenju projekta LNG. Isti je medij objavio pismo bez potpisa koje su primili članovi NO-a LNG-a Hrvatska, članovi Uprave HEP-a i Plinacra kao suvlasnika te tvrtke, a u kojem se upozorava na paletu pogrešnih odluka i promašenih poslovnih poteza povezanih s izgradnjom LNG terminala na otoku Krku.

U tom se pismu Dorić proziva zbog propusta koji su rezultirali ogromnom štetom na projektu na Krku, a govorilo se i kako će pogrešne odluke te nejasni potezi poput odabira broda ili izvođača građevinskih radova dovesti u pitanje opstojnost kompletnog projekta. U pismu se spominju i višemjesečna kašnjenja, prijetnja plaćanjem visokih penala isporučitelju broda koji LNG Hrvatska neće moći preuzeti u dogovorenim rokovima, što će utjecati i na radove na projektu. Kritike možda u tom trenutku nisu urodile plodom, no to ionako više nije bitno, jer odnedavno ova dama sjedi u upravi INA-eSustavno zanemarivanje, tako bi se okarakterizirato status kojega uživa Ina, a da je tome tako jasno je i iz toga što priča s memorandumom, polako, ali sigurno odlazi u zaborav.

Ministar Ćorić: Plenkovića poznajem više od četiri-pet godina i ne sjećam se da je ikada kome prijetio




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.