Foto: Institut Ruđer Bošković

ZEMLJA GORI, ŠTO SE DOGAĐA S MOREM? Domaći znanstvenici objavili istraživanje o utjecaju kopnenih požara na morski život

Autor: Ivor Kruljac

U jeku požarne sezone u Hrvatskoj, multidisciplinarni tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB), objavili su istraživanje koje pokazuje snažan utjecaj otvorenoih požara na atmosferske koncentracije spojeva dušika i njihovog taloženja u površinskom mikrosloju mora. Podaci su ključni u daljnjem praćenju utjecaja požara i njegov utjecaj na život u moru, s obzirom da su soli dušika i fosfora važne hranjive tvari za slani podvodni ekosustav.

Rezultati su zabilježeni u suradnji znastvenika IRB-ovog Zavoda za istraživanje mora i okoliša sa kolegama sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu i istraživačima Centra za istraživanje oceana, GEOMAR Helmholtz iz Kiela, u sjevernoj Njemačkoj. Rezultate su objavili časopisu Science of the Total Environment, uglednom i priznatom za akademskoj razini za teme okoliša.

“Ovaj rad predstavlja jedinstveni skup podataka koji je dobiven multidisciplinarnim istraživanjima atmosferskih uzoraka i uzoraka morske površine prikupljenima tijekom šestomjesečnog razdoblja na obalnom području srednjeg Jadrana. Glavni cilj našeg ispitivanja bio je procijeniti dosege vremenske promjenjivosti atmosferskih koncentracija i tokova taloženja anorganskih soli dušika i fosfora kao hranjivih tvari za morski sustav i steći uvid u njihov utjecaj na prirodu obogaćenja granice faza more-atmosfera organskom tvari na obalnom području srednjeg Jadrana”, komentirala je dr. sc. Sanja Frka Milosavljević, voditeljica istraživanja te znanstvenica u IRB-ovom Laboratoriju za biogeokemiju mora i atmosfere.

Kratkoročno pospješivanje razvoja

Kako se prirodne i antropogene tvari prenose zrakom s kopna na more, te ulaskom u more postaju izvor hranjivih soli za morski sustav, čestice atmosfere mogu imati značaj utjecaj na raznolikost i aktivnost na organizme u površinskom sloju.

Posebna je pozornost posvećena srednjem Jadranu koji je trajno izložen visokom riziku od požara, koji otprije ima dugu povijest ekstremnih šumskih požara.  S obzirom na klimatske promjene, očekuje se da će se trend samo nastaviti na gore, s udljim sušnim razdobljima i duljom požarnom sezonom.

Rezultati provedenog istraživanja ukazuju na snažan utjecaj otvorenih požara na atmosferske koncentracije spojeva dušika i njihove tokove taloženja. Pokazali smo da atmosferski tokovi dušikovih soli nakon požara dovode do unosa znatnih količina otopljenih dušikovih soli u područje površinskog mikrosloja što kratkoročno pospješuje razvoj autotrofnih i heterotrofnih organizama i mijenja njihovu strukturu”, objasnila je prva autorica na radu, doktorandica Andrea Milinković.

Utjecaj požara na morski ekosustav, Foto: Institut Ruđer Bošković




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.