fbpx
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ŽELJKO OLUJIĆ ZA DNEVNO KOMENTIRAO ODGODU ODLUKE RATNIM ZLOČINCIMA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: ’Haaški sud vozi na dolare’

Autor: Dnevno/M.V.

“Jurica Stanišić i Franko Simatović bili su zapovjednici službe bezbednosti socijalističke republike Srbije i oni su u Haaškom zatvoru proveli četiri godine. U prvom suđenju oni su oslobođeni kaznene odgovornosti i pušteni su na slobodu. Onda je nakon toga nadležno tužiteljstvo uložilo žalbu, ali samo obrazloženje oslobađajuće presude je bilo potpuno pogrešno i pravno nedopustivo jer je isključilo zapovjednu odgovornosti”, govori nam odvjetnik Željko Olujić kada smo ga upitali da nam pojasni samu odluku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT-a) koji je prolongirao donošenje odluke o zločinima ovog dvoja na prvu polovicu iduće godine.

“Ono je utvrdilo da su Srbi u BiH i Hrvatskoj počinili teške zločine protiv civila, i Hrvata i muslimana, ali je isto sud ustvrdio da je njihova pomoć i podrška srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH, uključujući jedinice koje su oni osnivali i plaćali, nije bila konkretno usmjerena na činjenje samih kaznenih djela, zločina. A po ovom sudu to je protivno Statutu međunarodnog kaznenog sudišta za bivšu Jugoslaviju pa i odredbama samih haaških konvencija i dopunskih protokola što je i prihvatio žalbeni sud, ukinuo je tu presudu i vratio je predmet na ponovni postupak”, dodaje.

“Sada bi u ponovljenom postupku kako vidimo, da će se odluka proglasiti iduće godine, sad sud treba prihvatiti ili odbiti ovu tezu tužiteljstva jer tužiteljstvo tvrdi da oni jesu počinili ratni zločin i da je njihova pomoć i pomoć srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH bila konkretno usmjerena na činjenje zločina. I to je regulirano statutom međunarodnog kaznenog suda kao i haaškim konvencijama i dopunskim protokolima. Ja smatram da će sud, sada kada je završio s ponovljenim postupkom, da će proglasiti presudu i bilo bi najpravednije da ih i sud osudi za ratne zločine kako im se stavljalo na teret optužnicom međunarodnog suda”, jasno će.


Ovi 70-godišnjaci, ako budu osuđeni, mogli bi dobiti visoke kazne od 15-20 godina jer one slijede počiniteljima teških kaznenih djela, a kako govori naš sugovornik, “neovisno o godinama, gleda se prije svega težina kaznenog djela, a to su vrlo teške kazne koje su predviđene za ratne zločine Simatoviću i Stanišiću.

“Sud im je dužan honorirat ono vrijeme koje su proveli u zatvoru, a bili su tamo četiri godine i sada u ponovljenom postupku će sigurno biti visoka kazna, kolika, mi to u ovom trenutku ne možemo znati jer ne znamo kakve su olakotne okolnosti na njihovoj strani, jesu li bolesni, postoji li kakva medicinska dokumentacija. Sa svime time se mora ravnati vijeće koje će presuditi u tom predmetu”, dodaje.

U svakom slučaju odluka MICT-a o odgodi odluke rezultirala je velikim kritikama, a najviše je pogođena struka koja ni inače nema neku veliku podršku javnosti.

“Kritika za sporost pravosuđa ništa je u odnosu na ono što se zamjera načinu na koji reagira i kako sudi Međunarodni sud u Haagu. To je sud koji vozi na dolare, a ne ide za pravdom. Svi ti suci su vrhunski plaćeni i njima se nikud ne žuri zato i nije čudo da su prolongirali donošenje odluke za polovicu sljedeće godine”, tvrdi Olujić.

Inače, Stanišića i Simatovića se tereti za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina.
Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.