Zelena akcija: Hrvatska je pridonijela neuspjehu konferencije o klimatskim promjenama

Autor: hina

Posebno želimo imenovati dvije najodgovornije političarke ovih godina: premijerku Jadranku Kosor i ministricu za okoliš Marinu Matulović Dropulić, napisali su aktivisti Zelene akcije povodom završetka konferencije o klimatskim promjenama u Cancunu.

Aktivisti Zelene akcije danas su održali simboličnu akciju zakapanja vremenske kapsule pored zgrade Ministarstva zaštite okoliša obilježavajući završetak klimatskih pregovora u Cancunu.

– Nažalost u Cancunu još jednom nije postignut pravno obvezujući sporazum o neophodnom smanjenju emisija stakleničkih plinova razvijenih zemalja pa konferenciju unatoč nekim pozitivnim pomacima možemo označiti kao neuspješnu, a tom neuspjehu je pridonijela i Hrvatska – stoji u priopćenju Zelene akcije.

Aktivisti Zelene akcije su ovu negativnu ulogu Hrvatske u klimatskim pregovorima u Cancunu željeli za buduće generacije obilježiti na jedinstven način imenujući odgovorne i pohranjujući poruku u vremensku kapsulu koja je pored zgrade Ministarstva zakopana za 2050. godinu.

U poruci se poručuje kako je većina građana Hrvatske danas, 2010. godine, svjesna klimatske prijetnje i želi da se nešto poduzme, ali da političari to ignoriraju i dalje nas guraju u sve veću potrošnju fosilnih goriva.

– Posebno želimo imenovati dvije najodgovornije političarke ovih godina: premijerku Jadranku Kosor i ministricu za okoliš Marinu Matulović Dropulić – stoji u poruci.

– Osim što ignoriraju želju građana da se više koriste obnovljivi izvori energije i smanji potrošnja fosilnih goriva, one tu istu brigu građana zloupotrebljavaju i prikupljaju velika novčana sredstva u ime poticanja korištenja obnovljivih izvora energije i poticanja energetske učinkovitosti, a onda ta sredstva, kojima bi se mogla potaknuti velika smanjenja upotrebe fosilnih goriva, ministrica Dropulić preusmjerava sumnjivim građevinskim poduzećima navodno za projekte zaštite okoliša – piše Zelena akcija.

Također, Zelena akcija ih smatra najodgovornijima i što je hrvatska delegacija na klimatskoj konferenciji u Meksiku, umjesto da se zalaže da se postigne sporazum u skladu s preporukama znanstvenika, isključivo nastoji da se za Hrvatsku izbore ‘olakšice’ u reduciranju emisija kako bi domaći zagađivači mogli i dalje emitirati što više stakleničkih plinova.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.