Zbog zlostavljanja, roditelji masovno ispisuju djecu iz škole u Kaštelima

Autor: Damir Kramarić

Javna je tajna da je Jadranka Šošić na mjesto ravnateljice došla bez potrebnih uvjeta, da je vlastitu kćer zaposlila u školi, da je protuzakonito prikupljala novac od djece i da terorizira cijeli kolektiv škole na čijem je čelu punih dvadeset godina.

Koliko još djece treba biti emocionalno i psihički zlostavljano, koliko ih treba dobiti PTSP i koliko ih se još mora ispisati iz Osnovne škole Bijaći u Kaštel Novome, da bi prosvjetne vlasti napokon nešto učinile, odnosno smijenile ‘vječitu ravnateljicu’, Jadranku Šošić, koja godinama terorizira i djecu i učitelje – pitaju se roditelji učenika ili bivših učenika OŠ Bijaći, koji su se, nakon brojnih uzaludnih obraćanja raznim institucijama, obratili i Dnevno.hr-u.

Psiholog utvrdio anksiozni poremećaj kod sedmogodišnjaka

– Zbog stalnog emocionalnog zlostavljanja koje je doživio već u prvom razredu, moj sin nije htio više ići u školu. Vodila sam ga psihologu koji je utvrdio da je doživio traume i da je razvio anksiozni poremećaj, zbog čega sam bila prisiljena ispisati ga iz te škole. No ravnateljicu Šošić nije bilo briga za njegove probleme. Rekla je: tko mu je kriv što se nije prilagodio, a mene je etiketirala kao lošeg roditelja koji se žalio Pravobraniteljici. Nakon svega obratila sam se i savjetnici u Agenciji za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja, koja mi je rekla da bi bilo najbolje da sina ispišem iz te škole. Kasnije sam iz OŠ Bijaći ispisala i svoje drugo dijete da mu se ne bi osvećivali zbog brata koji se ispisao i koji se u drugoj školi naprosto preporodio – u

>>>

Šef prosvjetne inspekcije istukao ženu, pokušao ubiti inspektoricu, no i dalje radi

dahu nam je svoja traumatična iskustva ispričala Ivanka Grabovac iz Kaštel Štafilića, a njenu priču potvrdila je i Snježana Vučković, majka petero djece, koja je zbog sličnog zlostavljanja iz škole Bijaći ispisala čak tri svoje učenice.

Prozivala djecu koja nisu platila 60 kuna trošarine

– Moje cure trebale su, po nalogu ravnateljice, platiti trošarinu od 60 kuna po učeniku, iako im za sve dodatne rekvizite koje traže u školi stalno dajemo novac. Nakon što to nisu platile, bile su prozivane ispred razreda i etiketirane kao ‘one koje nisu platile’. Djeca iz razreda su ih kasnije zadirkivala i smijala im se. Tada je sve počelo, a nakon toga su moje djevojčice doživjele toliko neugodnosti, da je to bilo prestrašno. Bila sam prisiljena ispisati ih iz te škole, no ravnateljica Šošić nije im isprva htjela dati ispisnice da se, valjda, ne bi pročulo da roditelji masovno ispisuju djecu iz škole. Nakon toga, morala sam se obratiti Državnoj upravi da mi pomogne ispisati djecu, a pisala sam i Pravobraniteljici Mili Jelavić, u čijem Uredu sam doznala da se i drugi roditelji žale na istu ravnateljicu. Znam da su i učitelji zbog sličnih stvari pozivali prosvjetnu inspekciju, no ravnateljica Jadranka Šošić ima toliko




jake veze da joj se, unatoč svemu, do danas ništa nije dogodilo. Zato sam i odlučila obratiti se medijima – ističe Snježana Vučković, majka čija djeca sada idu u školu u Kaštel Starom, i koja su se, baš kao i djeca Ivanke Grabovac, posve oporavila u novoj sredini.

Sindikat: Uzalud smo se žalili inspekciji i gradonačelniku




A da te majke nisu tek preosjetljivi roditelji bezrazložno slabi na svoje potomke, potvrđuje i Tinka Zemunik, voditeljica lokalne podružnice Sindikata hrvatskih učitelja, koja se uime obespravljenih učitelja nekoliko puta obraćala prosvjetnoj inspekciji.

– Više puta smo se žalili zbog raznih nepravilnosti, no nikad se ništa nije dogodilo jer ravnateljica ima svoj školski odbor, koji ju pokriva i koji joj omogućuje da radi što hoće. Nekoliko puta u školi je bila i prosvjetna inspekcija, no ništa se nakon toga nije promijenilo, zbog čega smo se obratili i gradonačelniku Kaštela, te ga molili ga da nam pomogne da zaustavi strahovladu u toj školi. No, ni to nije pomoglo. Samo je dodatno stradala Stručna služba škole, a najžalosnije je to što zbog loše atmosfere i dalje stradaju djeca – napominje pak sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja.

Učitelji strahuju od osvete

Njezine riječi potvrdili su još neki roditelji te učitelji i učiteljice iste škole koji su nas molili da im imena, zbog moguće osvete, ne spominjemo. Od njih smo doznali da je u Osnovnoj školi Bijaći doista primjetna atmosfera straha, da ravnateljica Šošić već dvadeset godina vlada posve diktatorski, te da se mnogi učitelji zbog toga osjećaju u najmanju ruku frustrirano.

– Najveći problem je nedostatak normalne komunikacije. Na sjednicama učiteljskog vijeća ravnateljica pojedinim učiteljima ne da govore. Jednostavno ih prekine kazavši: ‘Niste dobili riječ’, ako joj ne ide u prilog to što žele reći. Možete zamisliti kako je, nakon sjednice pune povišenih tonova, učiteljima teško i mučno ući u razred i normalno komunicirati s djecom – ističu učiteljice s kojima smo razgovarali, a od kojih doznajemo i da su u školi na poslovima učitelja informatike, suprotno zakonu, istovremeno radila dva učitelja: redovita profesorica na pola radne norme i apsolvent također na pola radne norme, zbog čega je profesorica informatike na kraju dala otkaz, jer više nije mogla trpjeti takvu situaciju. Osim toga, ravnateljica Šošić je na poslovima

učitelja hrvatskog i engleskog jezika zaposlila svoju kćerku, a i u toj situaciji se ponašala slično: na ispražnjena puna radna mjesta je primala profesore na pola radne norme.

Učiteljice iz ravnateljičine sobe izlazile plačući

Učitelji su nam otkrili i da se sjednice Školskog odbora održavaju telefonski, a da se zapisnik sastavlja naknadno, da je ravnateljica prilikom izbora za Školski odbor pozivala učiteljice u svoju kancelariju i naređivala im za koga moraju glasati, te da su mnoge žene iz ravnateljičine prostorije izlazile plačući. Na sjednicama Učiteljskog vijeća Jadranka Šošić, prema riječima svjedoka, nerijetko viče: “Ne zaboravite tko vas je zaposlio!” A nakon što je nekolicina učitelja i učiteljica o svemu obavijestila Prosvjetnu inspekciju, ravnateljica je, kažu, tražila od zaposlenika škole da se potpišu na peticiju koja pobija navode iz prijave Prosvjetnoj inspekciji.

– Mnogi su se zbog straha potpisali, iako su kasnije ispod glasa komentirali da je sve što piše u prijavi čista istina – zaključuju naši izvori.

Jadranka Šošić: Inspektori ništa nisu otkrili

A što kaže ravnateljica?

– Tko to sad želi nešto insinuirati? Ma, sve što govore su stare priče. Sve inspekcije koje su dolazile u školu nisu ništa otkrile. Imam i dokumentaciju koja to potvrđuje. Već dvadeset godina sam ravnateljica i da sam radila nešto protuzakonito, već bi netko to otkrio. Dođite u školu pa se uvjerite – tim riječima

nam je na brojne optužbe za samovolju, zlostavljanje djece i učitelja, masovno ispisivanje djece iz škole, odgovorila Jadranka Šošić, ravnateljica Osnovne škole Bijaći u Kaštel Novome.

Što je tu prava istina, upitali smo Nadu Stanović, uglednu prosvjetnu inspektoricu iz Splita, koja je zbog svoje iskrenosti i nesklonosti savijanju kičme pred moćnim i politički podobnim ravnateljima škola dosad imala velikih problema na svom radnom mjestu, koju je njezin šef, Ivan Ivanda, navodno namjerno poslao na službeni put automobilom s neispravnim kočnicama i koja je zbog mobbinga nakon toga tužila Republiku Hrvatsku.

Nada Stanović: Čula sam da Jadranka Šošić vlada despotski

– Nisu me nikada slali u inspekcijski nadzor te škole, no budući da se radi o školi koja je javna ustanova, dakle osobito otvorena u javnosti prema trećim osobama, već godinama se prepričavaju konkretne informacije o profesionalnom stilu gospođe Šošić. Javna je tajna da je Jadranka Šošić na mjesto ravnateljice došla bez potrebnih uvjeta, da školom vlada kao kakav despot, da je vlastitu kćer zaposlila u školi, da je protuzakonito prikupljala novac od djece, te da doista terorizira cijeli kolektiv škole, kojoj je već dvadeset godina na čelu. Znam također da, unatoč svemu, prosvjetni inspektori u OŠ Bijaći nisu našli ništa sporno – kratko nam je odgovorila najodvažnija hrvatska prosvjetna inspektorica.

Pravobraniteljica: Roditelji su nam prijavili kršenja prava djece

– Nakon što su nam roditelji prijavili slučajeve kršenja prava djece od strane ravnateljice Osnovne škole Bijaći u Kaštel Novom, pravobraniteljica za djecu je, kao i u svim drugim slučajevima koji su joj prijavljeni, zatražila izvješća od nadležnih službi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa – Agencije za odgoj i obrazovanje i Prosvjetne inspekcije te od Školskog odbora OŠ Bijaći, koji sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi upravlja školom te imenuje i razrješuje ravnatelja. Tim je tijelima uputila i preporuke za zaštitu prava i interesa djece. Nadležne službe su provele stručno-pedagoški i inspekcijski nadzor nad radom škole te poduzele mjere u okviru svojih ovlasti. O utvrđenom stanju u školi te mjerama koje su poduzete pravobraniteljica za djecu ne može komentirati u javnosti.

Ističemo kako su svi radnici škole, prema Konvenciji o pravima djeteta, dužni štititi prava i interese djece, a ravnatelji kao poslovodni i pedagoški voditelji škola odgovaraju za rad škole te za ostvarivanje prava i sigurnosti učenika. Ako ravnatelj ne poduzme odgovarajuće mjere zaštite prava učenika, školski odbor i nadležne službe Ministarstva dužne su to ispitati, utvrditi te takvo ponašanje sankcionirati i tako spriječiti daljnje povrede prava djece – stoji u priopćenju Ureda pravobraniteljice za djecu upućenom Dnevno.hr-u.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.