Ilustracija (Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL)

Zbog vremenskih prilika na pomolu novi problemi u Hrvatskoj! ‘Građani primjećuju da se nešto događa, a ja im poručujem da panike nema’

Autor: Hina/D.D.

Zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom petka na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like, Nacionalni centar obrane od poplava je najavio mogućnost bujičnih poplava, a na području Ogulina popodne bi moglo biti proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.

S obzirom na oborine koje su pale i koje se još očekuju, vodostaji na desnim pritokama Kupe su u porastu i to Donja i Gornja Dobra, Mrežnica i Korana.

“Vodostaji Gornje Dobre u Tukovićima bi mogli ući u pripremno stanje obrane od poplava danas u popodnevnim satima. S obzirom na razine podzemnih voda i ograničeni kapacitet Đulinog ponora, moguće je otežano otjecanje u podzemlje na području grada Ogulina”, stoji u priopćenju.

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije je u petak, u suradnji s Hrvatskim vodama i lokalnom vlašću u slivu rijeke Kupe, donio više odluka o mogućoj intervenciji obrane od poplave.

S Karlovačkom županijom, gradovima Karlovac i Ogulin, te s nekoliko općina u kupskom slivu, pripremljene su operativne snage za prvi stupanj pripravnosti.

Pregledavaju se vodotoci, čiste otvori u sustavu obrane od poplave, propusti ispod cesta.

“Građani primjećuju da se nešto događa, a ja im poručujem da panike nema. Očekuje se porast vodostaja, ali ne i poplave i sve što radimo su redovni poslovi kada se očekuje veći vodni val”, poručio je zamjenik načelnika Stožera Goran Franković.




Štoviše, zamolio je Franković sve općine i gradove, gospodarstvenike i građane da svatko u svom segmentu pregleda i očisti kanale i propuste oborinske odvodnje.

Za sada se samo pregledavaju resursi, broj pripremljenih vreća s pijeskom, ispravnost strojeva za punjenje vreća i razne crpke, da bi sve bilo spremno za slučaj da se proglasi neki stupanj obrane od poplave.




Autor:Hina/D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.