Zbog višemilijunske štete USKOK traži pritvaranje Ivana Čehoka

Autor: dnevno.hr

Očekuje se da će saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo Čehoku skinuti imunitet, te time dopustiti kazneni progon.

USKOK je službeno pokrenuo istragu protiv saborskog zastupnika i gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, a tereti ga se da je kao službena osoba zloporabio položaj, te traži da mu se odredi pritvor, piše Jutarnji list.

Saborsko Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa još je 2006. ustanovilo da je Čehok kod otkupa zemljišta za poslovnu zonu pogodovao supruzi svog prijatelja Čedomira Cesareca, predsjednika Upravnog vijeća slobodne zone kojeg je na to mjesto imenovalo Gradsko poglavarstvo, Vesni Cesarec. Njoj je plaćano 40 eura po četvornom metru zemljišta, dok je ostalima grad plaćao 20 eura za četvorni metar.

Čehok se tada branio govoreći da je devet članova Poglavarstva, donoseći odluku o otkupu zemljišta, toga dana održalo dvije sjednice te da odluku nije donio samostalno, da je odluka bila jednoglasna, te da Vesna Cesarec jedina nije pristala na otkup zemljišta po cijeni od 20 eura po četvornom metru. Upravnom sudu se žalio na odluku Povjerenstva, ali je i sud potvrdio kako je riječ o sukobu interesa.

Posao na štetu gradske tvrtke

Uz to, Čehok je ove godine prozivan da je pogodovao svom dobrom prijatelju, vlasniku tvrtke VIS d.o.o., Davoru Patafti kojemu je omogućio kupnju nekretnina u gradskom vlasništvu po višestruko nižim cijenama od tržišnih. Obojica su negirali da je riječ o protuzakonitim djelima, a Čehok je tvrdio da su njegov projekt mehaničko-biološke obrade otpada pohvalili svi stručnjaci, ali i da su iza projekta stali vijećnici svih stranaka u Varaždinu izuzev HNS-a. Također je rekao kako su slučaj prijavili HSLS-ovi bivši koalicijski partneri, te da je on sam osobno od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zatražio istragu kako bi se ustanovilo je li bilo pogodovanja.

Davor Patafta je vlasnik desetak tvrtki, posjeduje vlastitu aviotvrtku, najveći je pojedinačni dioničar u ACI-ju, posjeduje lokalni tjednik, a zapošljava oko 500 ljudi. Prošle godine njegove su tvrtke dobile devet milijuna kuna državnih potpora. Njegova je tvrtka 2008. godine izabrana na natječaju za zbrinjavanje otpada po cijeni od 137 eura po toni komunalnog otpada, te joj je omogućeno pravo građenja i korištenje parcele na odlagalištu Brezje koja je navodno procijenjena na mnogo manji iznos od tržišne cijene.

Stoga će se USKOK-ova istraga baviti Čehokovom ulogom u davanju ekskluzivnog i monopolističkog položaja u zbrinjavanju interventnog odvoza i odlaganja komunalnog otpada u Varaždinu jer se sumnja da je posao sklopljen na štetu gradske komunalne tvrtke VARKOM. U vezi s time ispitano je nekoliko svjedoka, a svi su potvrdili sumnje tužiteljstva.




Izlazak iz stranke – pokušaj sprječavanja progona

Međutim, budući da je riječ o kaznenom djelu iz nadležnosti USKOK-a, te stoga što je Čehok osumnjičen za višemilijunsku štetu, ali i zbog činjenice da mu je supruga općinski državni odvjetnik, slučaj će biti u nadležnosti USKOK-a u Gajevoj ulici.

Očekuje se da će saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo Čehoku skinuti imunitet, te time dopustiti kazneni progon. Nakon što je Čehok napustio HSLS i svrstao se uz HDZ, njegovi bivši stranački kolege tvrdili su kako na taj način želi spriječiti kazneni progon.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.