‘Zbog politike ukidanja nacija i nacionalnih simbola, Hrvatskoj zabranjuju kockaste dresove!’

Autor: Damir Kramarić

Ovdje se radi o potiranju nacionalnog simbola povezanog s domoljubljem, a ne o pravilima nogometne igre. Trebalo bi pitati ministra sporta, Željka Jovanovića, kako on gleda na zatiranje simbola Hrvatske i zašto se država ne usprotivi izbacivanju hrvatskog nacionalnog simbola sa odjeće hrvatskih reprezentacija – ističe dr. Zlatko Miliša.

Na dugo iščekivanoj nogometnoj utakmici Hrvatske i Srbije ponovno će samo hrvatski navijači nositi 'prave' kockaste dresove, dok će Hrvatska i ovaj put nastupiti u rezervnim plavim majicama. Tako će mnogi, koji će se u petak okupiti na stadionu u Maksimiru, moći steći dojam da gledaju utakmicu zagrebačkog Dinama i reprezentacije Srbije, a ne Hrvatske i Srbije.

Zbog čega sve češće, u gostima ali i na domaćim utakmicama, Hrvatska nogometna reprezentacija odustaje od hrvatskog nacionalnog simbola, odnosno od originalnih crveno-bijelih dresova, upitali smo djelatnike Hrvatskog nogometnog saveza, dizajnere dresova, ali i političke analitičare, te na kraju zaključili da iza svega ipak stoji politika.

HNS: Mi uvijek nudimo kockaste dresova, no FIFA i UEFA nas odbijaju

– Istina je da će Hrvatska, najvjerojatnije, još jednom igrati u rezervnim plavim, a ne kockastim dresovima. No, kockaste dresove iz upotrebe ne želi izbaciti Hrvatski nogometni savez. O boji dresa odlučuje delegat utakmice, a pravila nameću FIFA, odnosno UEFA. Mi uvijek kao prvu mogućnost predložimo crveno bijele dresove, no kada nas odbiju, predložimo rezervne plave. Suci u zadnje vrijeme traže potpuni kontrast boja protivničkih ekipa, zbog prepoznatljivosti brojeva te zbog bolje vidljivosti prilikom zaleđa, zbog čega igračima Hrvatske ne dopuštaju da nose crveno-bijele majice ako protivnik nosi bijelu ili crvenu nijansu – ističu Tomislav Pacak, glasnogovornik, te Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost HNS-a.

Kako mogu Barcelona, Juventus, Inter, Celtic, a ne može Hrvatska?

Njih dvojica nisu nam, međutim, uspjeli odgovoriti na pitanje: 'Kako je moguće da je Hrvatska prije deset i više godina gotovo u pravilu igrala u kockastim dresovima, te da su FIFA i UEFA tada dopuštale takvu opremu, dok su 'kockice' gotovo u potpunosti zabranjene u zadnjih nekoliko godina?' Nisu odgovarajuće odgovorili ni na primjedbu da mnogi poznati europski klubovi i danas, kao i prije deset ili dvadeset godina, igraju u raznobojnim prugastima dresovima (Barcelona, Juventus, Inter, Celtic,…), te da sucima to ne smeta pri dosuđivanju zaleđa i prepoznavanju igrača.

Ljubičić: Zašto i HRT u najavi emisija odustaje od crvenih kockica?




– Jasno je da su pravila FIFE i UEFE samo izgovor za odustajanje od kockastih dresova, odnosno od najvećeg hrvatskog nacionalnog simbola. Jer kako je nekad moglo, a sada ne može, kako klubovi i danas igraju u šarenim dresovima, a reprezentacije ne mogu? I zašto se, u isto vrijeme, odričemo crveno bijelih kockica u programu Hrvatske televizije, odnosno u najavama emisija i reklamama koje su nekad u kutu ekrana sadržavale prepoznatljiv simbol Hrvatske, a sada ga više nemaju? To nam FIFA i UEFA sigurno nisu naredili. Neki novinari, osim toga, već nude alibi za odustajanje od kockica pišući kako smo u plavim dresovima ionako ostvarili više pobjeda. Iz svega je očito da se sustavno odričemo najprepoznatljivijeg nacionalnog simbola, a onda i nacionalnog identiteta. Znamo li, pak, da je nacionalni identitet jedini istinski temelj hrvatske države, onda je jasno da se ovdje radi o vrlo ozbiljnim stvarima – ističe u uvodu ugledni dizajner Boris Ljubičić, koji je i osmislio izgled hrvatskih dresova, te koji kao rješenje problema Hrvatskom nogometnom savezu nudi alternativni dizajn bijelo plavih kockica na dresu (ako ne mogu bijelo-crvene), te crveno-srebrnih i plavo srebrnih kockica (ako je problem u vidljivosti broja na leđima igrača – vidi sliku).

Crveno bijele kockice poznatiji su brend u svijetu nego žuti dresova Brazila!

– Primijetio sam da u drugim sportovima na dresu hrvatske reprezentacije kvadrata gotovo da i nema, tako da se događa da je originalni dres masovno prisutan u publici, a na bojama na terenu ne može se zaključiti za koga u kockice odjeveni navijači u stvari navijaju. Mislim da Hrvatski nogometni savez ne vodi dobru strategiju, jer dizajniranje dresova prepušta strancima, zbog čega se i događaju ovakvi problemi. Zato predlažem alternativni dizajn rezervnih dresova s plavo bijelim, plavo-srebrnim ili crveno-srebrnim kockicama, jer od kockica ne bi smjeli odustati. Crveno bijele kockice su, naime, u vrlo kratko vrijeme postale najprepoznatljiviji brend u svijetu. Tako su u knjizi 'Dizajn u sportu', izašloj prije više od petnaest godina, strani autori naš kockasti dres prikazali čak tri puta, dok je dres višestrukog svjetskog prvaka Brazila prikazan tek jednom. Hrvatski dres u svakom nastupu stoga mora zadržati svoj vizualni identitet koji se temelji na izmjeničnim kvadratima. Jer uz takve dresova i navijači glasnije navijaju i lakše se identificiraju s igračima. Kockasti dres je zapravo hrvatski original i izdvojivost moramo sačuvati od raznih prigovora i pravila FIFA i UEFE – zaključuje višestruko nagrađivani dizajner i slikar Boris Ljubičić.
Da osnovni razlog promjene dresa nisu pravile svjetske i europske nogometne organizacije uvjeren je i dr. Zlatko Miliša, sveučilišni profesor te jedan od najpoznatijih hrvatskih analitičara vrijednosnih sustava i pozadine svjetskih zbivanja.




Miliša: Radi se o revoluciji bez krvi

– Ovdje se radi o potiranju prepoznatljivog nacionalnog simbola povezanog s domoljubljem, a ne o pravilima nogometne igre. Trebalo bi pitati ministra sporta, Željka Jovanovića, kako on gleda na zatiranje simbola Hrvatske i zašto se država, odnosno ministarstvo, ne usprotivi izbacivanju nacionalnog simbola iz međunarodnog sporta. Doista je glupo da su tribine crveno bijele, a igrači u plavom. Navijači bi valjda trebali mahati plavom krpom dok navijaju za Hrvatsku. Nameće se, dakle, sivilo i neprepoznatljivost, na štetu originalnosti i prepoznatljivosti. Uvjeren sam, stoga, da je to duboko političko pitanje povezano s politikom globalizacije, odnosno politikom ukidanja nacionalnih država i nacionalnih identiteta. Radi se, dakle, o revoluciji bez krvi – zaključuje dr. Miliša.
Vrlo slično razmišlja i mr. Karino Hromin Sturm, vrsni analitičar svih pojavnosti 'Novog svjetskog poretka'.

Hromin Sturm: Globalisti brišu granice i nacionalne simbole i zato forsiraju regije

– Suština je suzbijanje nacionalnih interesa, nacionalnih simbola i nacionalnog identiteta kroz politiku globalizacije. Nije to ništa novo, jer je takva politika odavno prisutna, no sada je postala i opće prepoznatljiva. Da bi uništili nacije, čimbenici takve politike sada spajaju regije i brišu nacionalne granice. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju takva politika još će se i produbiti, jer je cilj globalizacije uništavanje svakog nacionalnog identiteta. A budući da su crveno-bijele kockice najprepoznatljiviji, pa čak i jedini pravi hrvatski brend u svijetu, i one su došle na nišan globalista. To je doista prvorazredno političko, a ne estetsko ili sportsko pitanje – napominje Karino Hromin Sturm, te kao mogući dokaz svojih tvrdnji podsjeća na činjenicu da Europska Unija iz svojih fondova ne daje novac državama, već regijama koje se prostiru na više država (alspsko- jadranska regija u kojoj su dijelovi Hrvatske, Slovenije, Italije…)
– To je ta igra 'Novog svjetskog poretka', koji ustrajavanjem na regijama i zanemarivanjem nacija, briše granice između država. To je suština cijele priče o zabranjivanju kockastih dresova – zaključuje predsjednik ekonomskog pokreta Zajedno i član Znanstvenog ekonomskog vijeća.

Ministar Jovanović ne odgovara na pitanja o razlogu zanemarivanja kockastih dresova
Zašto se hrvatski sport odriče svog najvećeg brenda i nacionalnog identiteta, zbog čega država Hrvatska, odnosno Ministarstvo znanosti i sporta te ministar Jovanović, ne podupru i ne zaštite taj brend te zašto aktivnije ne ustraju u promicanju i zaštiti tog simbola nacionalnog identiteta, odnosno zbog čega FIFI i UEFI ne daju do znanja da želimo i ubuduće igrati u kockastim dresovima, upitali smo službu za odnose s javnošću ministra Jovanovića, no do objave ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.