Zbog podrške Sanaderu smijenjen i Zubović

Autor: dnevno.hr

Odluku o razrješenju Marija Zubovića, kojeg u HDZ-u smatraju jednim od glavnih organizatora Sanaderove neuspjele akcije, donijelo je Predsjedništvo HDZ-a na čelu s premijerkom.

Nakon što su vrlo efikasno i brzo ugušili Sanaderov pokuaj puča u stranci, vrh HDZ-a počeo je s čistkama u vlastitim redovima. Prije desetak dana je, da podsjetimo, iz stranke isključen bivši premijer Ivo Sanader, a jučer je s mjesta političkog tajnika HDZ-a smijenjen je i njegov bliski prijatelj Mario Zubović.

Odluku o razrješenju Marija Zubovića, kojeg u HDZ-u smatraju jednim od glavnih organizatora Sanaderove neuspjele akcije, donijelo je Predsjedništvo HDZ-a na čelu s premijerkom i šeficom stranke Jadrankom Kosor, pišu dnevne novine.

No, Zubović će uskoro ostati bez svih funkcija s obzirom na to da je vrh HDZ-a predložio Klubu zastupnika HDZ-a u Saboru da se Zubovića razriješi i s mjesta potpredsjednika tog kluba. Također je predloženo i da se pokrene postupak njegova razrješenja s dužnosti predsjednika Odbora za vanjsku politiku i predsjednika Izaslanstva Sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatske i Europske Unije.

– Donosimo odluke koje su važne za funkcioniranje stranke, a posebno Kluba zastupnika HDZ-a – rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Ostali iz vrha HDZ-a nisu bili voljni komentirati razrješenje, iako su na sjednici bili mnogi, uključujući i Marija Zubovića koji je smijenjen, kako šturo navode u HDZ-u, zbog stajališta i propusta koji su u suprotnosti s Programom i Statutom stranke. No, čime se konkretno Zubović zamjerio vodstvu HDZ-a? Jedan od glavnih razloga je taj što je Mario Zubović neprestano davao podršku Ivi Sanaderu i što je, prema svjedočenju 15-ak zastupnika koji su bili pozvani na tajni sastanak s bivšim premijerom, organizirao Sanaderov napad na HDZ.

Tajni sastanak

“Treba te predsjednik!”, tim je riječima Mario Zubović u subotu oko 23 sata, večer uoči Sanaderove konferencije za novinare, pozivao zastupnike na tajni sastanak. Zastupnicima koji nisu bili iz Zagreba Zubović je davao neprecizne upute poput onih “kad dođete do naplatnih kućica na autocesti, navodit ću vas dalje”. O njegovim i Sanaderovim namjerama tada gotovo nitko iz vrha HDZ-a ništa nije znao. Osim šefa Sabora Luke Bebića, koji je i sam sudjelovao u puču. Kad se poslije glasalo o Sanaderovu isključenju iz HDZ-a, Zubović se uz Damira Polančeca i Luku Bebića izjasnio protiv toga.
Sanaderova osobnog prijatelja u HDZ-u su prozvali i zbog toga što je jedini iz stranke bojkotirao predsjedničku kampanju Andrije Hebranga. Sam Hebrang nekoliko je puta napao Zubovića rekavši da je bio jedini koji mu nije pružio podršku i koji mu je bacio balvan na kampanju. Zubovićev neposluh došao je do izražaja kada je kao predsjednik područnog odbora trebao organizirati Hebrangov predizborni skup.

Kako je Hebrang nedavno iznio u intervjuu, Zubović nije obavijestio o skupu, niti je na njega došao, a kada ga je nazvao i pitao gdje je jer je kasnio, Zubović mu je odgovorio da je u Splitu. Osim toga, Mario Zubović nije se, poput većine HDZ-ovaca, pojavio ni u stožeru Andrije Hebranga tijekom objave rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora.

Za Marija Zubovića u HDZ-u kažu da je jedan od najbližih Sanaderovih ljudi, uz Bebića, Jerka Rošina i Mladena Barišića. Zubović je, kako se govori, zahvaljujući prijateljstvu sa Sanaderom dobio niz političkih funkcija u stranci i Saboru.
Iako ga nisu smatrali previše bitnim, sada izlazi na vidjelo da je Zubović, navodno, imao kontrolu nad većinom odluka koje su se donosile oko državnih tvrtki i da je bio utjecajan u Hrvatskim autocestama te tvrtkama Plinacro i Croatia osiguranje.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.