fbpx
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

TITO I NUDIZAM: Zbog nudističkog skupa partija je pisala biskupu! Nećete vjerovati što su od njega tražili!

Autor: Daniel Radman

Iz pera povjesničara dr. Aleksandra Rakovića u Beogradu je izdana monografija “Jugoslavija i naturistička kultura” koja se bavi ovim fenomenom u razdoblju između 1953. i 1991. godine.

Prema mišljenju autora, komunisti su u naturizmu, kao i u rock glazbi, vidjeli ‘ljevičarsku komponentu pokreta’, a jasno, svoju ulogu imala je i ona financijska komponenta.

“Tijekom šezdesetih, za naturističku kulturu je od mediteranskih zemalja bila otvorena samo Francuska i onda je Jugoslavija prihvatila naturizam, oblikovala lokalno stanovništvo preko općinskih i mjesnih organa Saveza komunista kako bi prihvatili inozemne naturiste i zbog promocije zemlje i političkog sustava u inozemstvu, ali i zbog novca, s obzirom da su 25 posto inozemnih turista činili naturisti. A taj prihod nije bio mali”, pojasnio je Raković za Sputnik.

Kao zanimljivost, Radović ističe podatak da je Jugoslavija bila prva komunistička zemlja u kojoj je održan među međunarodni naturistički kongres. Bilo je to u Vrsaru 1972. godine.

Ipak, povijesničar napominje kako je patrijarhalni moral sprječavao Jugoslavene da se masovno skidaju na plažama, premda je Partija taj prostor otvorila.
“Jugoslaveni su izbjegavali ići na organizirana naturistička mjesta kako ih netko ne bi primjetio, pa su se čak i oni koji su bili skloni naturizmu okupljali na izoliranim plažama gdje ih nitko nije mogao vidjeti.”

Iznio je i jednu zanimljivost vezanu uz provokaciju Katoličke crkve koja se, očekivano, protivila naturizmu.

“Do te mjere su provokacije komunista išle da su kad je bio međunarodni kongres naturista u Koversadi pisali lokalnom biskupu da služi misu za učesnike, što je apsurdno. Komunisti nisu marili za pritiske rimokatoličke crkve, bili su mnogo jači u to vrijeme i do kraja Jugoslavije izgurali su taj vid turizma“, kaže Raković.
No, osamdesetih godina, nakon Titove smrti, dolazi do pada. Jugoslavija ostaje bez novca za razvijanje turizma, otvaraju se španjolska i talijanska ljetovališta i od vodeće zemlje naturizma ona raspad dočekuje kao “srednje razvijena”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.