Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zbog koketiranja sa srpskim tajkunima odbacili su sigurnu pobjedu i otvorili vrata HDZ-u

Autor: Iva Međugorac

Nije nepoznanica to da se 8. izborna jedinica oduvijek smatrala bastionom SDP-a, što je uostalom potvrdno i iz toga što je aktualni predsjednik te stranke Peđa Grbin na posljednjim parlamentarnim izborima u ovoj jedinici osvojio najveći broj preferencijalnih glasova, s tim da treba podsjetiti kako se u to doba Grbin domogao sabornice kao posljednji na listi svoje stranke.

Vremena su se promijenila, a Grbin je u međuvremenu sa vodeće pozicije u SDP-u skinuo Davora Bernardića i umjesto njega vodio stranku čiji je rejting posljednjih mjeseci živnuo, međutim teško se za SDP može reći da je oporavljena stranka.

Štoviše, moglo bi se reći kako su i nadolazeći parlamentarni izbori čije je održavanje nedavno najavio premijer Andrej Plenković veliki izazov za Grbina i SDP koji će se na njima boriti za opstanak i dominaciju na lijevom političkom spektru gdje im sve ozbiljnije konkurira stranka Možemo! koja je SDP dotukla u Zagrebu čiji je centar također ranijih godina bio sklon SDP-u.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Grbin protiv Butkovića

Nije tajna da na nadolazeće izbore premijer Plenković kao i uvijek do sada izlazi u prvoj izbornoj jedinici gdje će dakako biti nositelj liste stranke na čijem je čelu, a iako pretendira na premijersku poziciju Grbin se kako za sada stvari stoje s Plenkovićem neće suočiti u jedinici koja obuhvaća glavni grad, već će se vratiti na pobjedničke staze i u sigurnu osmu jedinicu gdje ga kao nositelj liste dočekuje sve popularniji HDZ-ovac, ministar prometa Oleg Butković koji kako tvrde upućeni uživa velike simpatije među biračima Primorsko-goranske županije.

”Butković je utjecajan u svojoj županiji, nije ideološki opredijeljen, a to je ondašnjim biračima dosta važno. Osim toga, Butković je fleksibilan pa on je dobar i sa SDP-ovim županom Zlatkom Komadinom”, kaže naš sugovornik iz vladajuće stranke podsjećajući da je SDP već nagrižen na posljednjim parlamentarnim izborima. Na nadolazećim izborima i premijer Andrej Plenković i ministar Butković planiraju pobjedu u Rijeci, što su otkrili i na nedavnom stranačkom skupu. Prema izmijenjenim izbornim jedinicama osma jedinica trebala bi inače imati oko 6.000 birača manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima.

Precizno se govori o 365.860 birača s pravom glasanja na sljedećim izborima. Treba podsjetiti da je Grbin na posljednjim parlamentarnim izborima osvojio 17.000 glasova. Iza njega po broju preferencijalnih glasova našao se ministar Butković s 12.500 glaova, a potom i Katarina Peović sa značajnih 5.700 glasova. Na tim su posljednjim izborima SDP i HDZ u ovoj jedinici dobili po četiri mandata, IDS je osvojio svoja tradicionalna tri mandata, a Radnička fronta, Most i Silvano Hrelja po jedan mandat. Poznato je da je Hrelja u Sabor ušao u koaliciji sa SDP-om nakon čega se priklonio HDZ-ovoj većini, dok su SDP-ovci na polovici mandata ušli u unutarstranačke sukobe zbog kojih su kasnije nastali Socijaldemokrati. SDP-ove redove tada je napustio Erik Fabijanić.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

SDP na izbore izlazi slabiji no ikad

U ovu super izbornu godinu pa i na ove parlamentarne izbore SDP ulazi slabiji nego što je ikada bio, što potvrđuje i njihov rejting, ali i činjenica da se Grbin odrekao svojih neistomišljenika koji su nakon toga formirali vlastiti zastupnički klub, a zatim i stranku Socijaldemokrati. Za to vrijeme na političkoj sceni stasao je Možemo, koji na izbore koji nam predstoje izlazi samostalno uz ostavljanje mogućnosti da tek ponegdje uđu u točkastu koaliciju sa Grbinovom strankom, kojoj će bez obzira na sve tenzije koje SDP ima s HDZ-om na izborima najveći konkurent biti upravo Možemo, stranka s kojom će se boriti za biračko tijelo na lijevom spektru.
Oni koji dobro poznaju lokalnu scenu u ovoj jedinici napominju da je SDP u Puli i Umagu u neformalnoj koaliciji sa HDZ-om, a pored toga problem za SDP mogao bi biti i taj što su vodeći ljudi istarskog ogranka te stranke u dva navrata bili na ‘pogrešnoj strani’ pa su tako podržali tajkuna Šolaka zbog čega se u Puli raspala vladajuća koalicija koju su osim Nezavisne liste Filipa Zoričića tvorili Možemo i SDP. Točka prijepora bilo je uređenje Lungomare, odnosno izgradnja hotela Valkane, a problematiziralo se i uređenje obližnjeg nogometnog igrališta. Možemo je smatrao kako bi na području Lungomare trebala ostati očuvana šuma koja bi bila na raspolaganju građanima pa su se protivili uređenju igrališta, a posebice izgradnji hotela.

Projekt su zato podržali IDS-ovi vijećnici, ali i oporbeni HDZ dok je Zoričić najavljivao nastavak tog projekta u čemu ga je podržao lokalni SDP. O sličnoj situaciji istarski mediji izvještavali su i u slučaju još jednog srpskog tajkuna Miodraga Kostića koji je na krajnjem sjeverozapadu Istre krenuo u uređenje ogromnog hotela s gotovo 200 apartmana, okruženih s 50-tak vila što je prema pisanju Istre 24 u cijelosti promijenilo vizuru tog dijela Istre. Riječ je inače o Petram resortu kojega lokalno stanovništvo naziva Istarskim Novim Beogradom koji je ovom kraju donio radikalnu betonizaciju jednoga od najljepših dijelova istarske obale, a koji se izdvojio i po tome što su se hotelske sobe i apartmani na tržištu prodavali kao stanovi. Njihove su se cijene kretale od 250.000 pa sve do 750.000 eura. Projekt je ovo protiv kojega se lokalno stanovništvo pobunilo, no lokalni SDP nije im se priklonio.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
 

HDZ očekuje četiri do pet mandata

Šef istarskog SDP-a inače je Vili Bassanese za kojega se tvrdi da je blizak i HDZ-u pošto mu je godinama bliska politička suradnica bila jedna od najutjecajnijih istarskih HDZ-ovki Iliriana Croata Mendur. U Rijeci je situacija nešto korektnija. Gradonačelnik Marko Filipović za sada se pokazuje kao solidan nasljednik Vojka Obersnela koji se povukao u mirovinu, u koju bi na koncu ovog mandata mogao i župan Zlatko Komadina. Pitanje je hoće li se i na kojem mjestu Komadina pojaviti na SDP-ovoj listi, no očekivano je da se uz Grbina u ovoj jedinici na listi pojavi Sanja Radolović i Danijel Ferić, ali i sami gradonačelnik Filipović te popularna zastupnica Mirela Ahmetović zbog čega se u SDP-u u osmoj jedinici očekuje osvajanje minimalno četiri mandata, s tim da bi njihova očekivanja ispunilo osvajanje pet mandata.

Možemo se u Istri još nije ozbiljno profilirao pa mogu računati na osvajanje jednoga, najviše dva mandata kažu upućeni te tvrde da će oni ovdje na listu staviti Suzanu Jašić i Dušicu Radojčić, koje su korektne političarke što se ne može reći za Morenu Lekan i Nebojšu Zeličića iz Rijeke. Na prošlim izborima je Katarina Peović ušla u Sabor ispred koalicije grupe stranaka sastavljene od Radničke fronte, Možemo, Zagreb je naš, Oraha, Nove ljevice, a ove godine Radnička fronta i Katarina Peović na izbore izlaze samostalno nakon što su napustili koaliciju predvođenu SDP-om jer im Zoran Milanović nije prihvatljiv kandidat za premijera, zbog, kako kažu, “antiradničkih politika koje provodio”. Što se tiče IDS-a oni još računaju na svoja tri mandata, a na izborima bi trebala sudjelovati i lista bivšeg IDS-ovca Borisa Miletića u kojoj također računaju na barem jedan mandat.

Kada je HDZ u pitanju, oni u ovoj jedinici također idu na četiri do pet mandata pri čemu će osim Butkovića svoju listu pojačati i sa bivšim ministrom turizma Antonom Klimanom. Na listama HDZ-a mogao bi se pojaviti i Ivan Herak, bivši ministar Cappelli, ali i Majda Burić, no tu je i ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić te Josip Ostrogović i Kristijan Staničić kao utjecajni riječki HDZ-ovci. Osim toga HDZ-ovci se nadaju da će dobrom rezultatu u istri doprinijeti veliki državni projekti na ovom području na kojem će Most sudjelovati sa Marinom Miletićem sa kojim je organizacija ove stranke u osmoj jedinici zamrla. Male su šanse da Most ovdje opet osvoji jedan mandat, a teško da će i kandidati poput Damira Vanđelića u ovome kraju postići značajniji rezultat pa bi stoga SDP i HDZ iz ove jedinice mogli izaći kao izjednačeni.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.