fbpx
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog Karoline Vidović-Krišto Europska komisija pokreće istragu o vjetroelektrani Krš-Pađene

Autor: T.Š.

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto gotovo od početka svog saborskog mandata ukazuje na niz sumnjivih, i kako tvrdi koruptivnih radnji u Hrvatskoj, među kojima tvrdi i kako postoje nepravilnosti pri procesu privatizacije Croatia Osiguranja, ali i oko projekta vjetroparka Krš-Pađane, zbog kojeg se istražuje i Josipa Rimac, koja je posredovala u odobrenju kredita za vjetropark Krš-Pađene. Upravo oko tih pitanja kontaktirala je Europsku komisiju, no za razliku od Hrvatske, odgovor od Europske komisije nije morala dugo čekati.

“Ured potpredsjednice Europske komisije Margarethe Vestager poslao mi je odgovor na predstavku u svezi vjetroparka Krš-Pađene i nepravilnostima pri procesu privatizacije Croatia Osiguranja (CO). Za razliku od Plenkovićeve Vlade koja ne odgovara na moje upite, odgovori EK-a su konkretni, čime počinjemo otvarati i demontirati zatvoreni krug korupcije koji vlada Hrvatskom”, rekla je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

EK pokreće istragu u slučaju vjetroparka Krš-Pađene

“U slučaju vjetroparka Krš-Pađene EK će provesti istragu cjelokupnog razvoja tog projekta koja će, uvjerena sam, rezultirati raskidom ugovora i uštedom od dvije milijarde kuna hrvatskim građanima”, kazala je Vidović Krišto.

“Iako su Plenković i Pupovac pokušali zaštititi kriminal u ovom slučaju, odbijajući dati na uvid sve dokumente Hrvatskom saboru, putem instrumenata koji su nam kao članici EU-a na raspolaganju, uspjet ćemo ovaj kriminal zaustaviti”, poručila je.

Komisija nije mogla utvrditi nedopuštenu subvenciju, no upućuje na istragu

“U drugom slučaju koji sam prijavila, privatizaciji CO-a, Komisija nije mogla utvrditi nedopuštenu subvenciju, što sam i pretpostavljala. Ali EK doslovno upućuje hrvatska tijela za kazneni progon da provedu istragu o tom slučaju”, kaže Vidović Krišto.

Antitijela za korupciju

“Nedopuštenom subvencijom smatra se kad novac dolazi iz proračuna, a u slučaju CO riječ je o davanju visoko vrijedne imovine u bescjenje. To je kazneno djelo DORH-u na stolu još od 2014., ali DORH ne radi na temelju zakona već na temelju uputa Plenkovića, Pupovca, Šeksa i ostalih”, ustvrdila je.

“Vladajuća kasta u Hrvatskoj, koju čine pravosuđe, većina relevantnih političkih snaga i mainstream mediji, panično se boji istine i činjenica jer su to antitijela za korupciju. Zato su vrh HDZ-a, SDP-a, SDSS i ostali moćnici stvorili mehanizme koji sprečavaju zakonitost i transparentnost”, rekla je Vidović Krišto.

“Stalno se bavimo Plenkovićevim ideologom i saveznikom Pupovcem, povijesne istine se osporavaju, vrijeđaju se najsenzibilniji osjećaji većine naroda, stvara se ekscesna politička klima u kojoj nema prostora za bavljenje korupcijom i institucijama koje su blokirane, a to koristi vladajućim strukturama.
Hrvatska ima karikaturu od pravosuđa”, ustvrdila je, te dodala da se istražuje Josipa Rimac jer je posredovala da se odobri kredit za vjetropark Krš-Pađene. “Znači, prema Plenkovićevom pravu, istražuje se posrednik, ali ne i onaj koji je odobrio kredit.”

“Razumni ljudi se pitaju – zašto pravosuđe ne istraži ministra Zdravka Marića i predsjednicu Uprave HBOR-a Tamaru Perko, koja je navodno čak i Marićeva kuma, jer upravo njih dvoje su odobrili kredit za vjetropark”, kaže Vidović Krišto.
Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.