fbpx

Zbog HDZ-ovog preuzimanja HRT-a Hrvatska neće moći u EU

Autor: Damir Kramarić

Ne bude li do 8. lipnja izabran novi ravnatelj HRT-a, EU bi mogla ponovno otvoriti poglavlje o medijima, te tako dodatno odgoditi ulazak Hrvatske u Uniju, upozorava Damir Grubiša.

Nakon što je zbog nedostatka kvoruma jučer propala još jedna sjednica Programskog vijeća HRT-a, sve je vjerojatnije da ovaj sastav Vijeća do 8. lipnja, kada istječe mandat sadašnjem v.d. ravnatelju Josipu Popovcu, neće izabrati novo vodstvo Hrvatske radio televizije. Što će se tada dogoditi, nije posve jasno ni samom predsjedniku vijeća Zvonku Milasu, no prema nekim tumačenjima, u tom bi slučaju sadašnji v.d. ravnatelj mogao nastaviti dalje vladati javnom televizijom.

Hodnicima zgrade na Prisavlju ovih dana se, stoga, moglo čuti da je upravo to i bio cilj struji koja sada vodi HRT i kojoj su odgovarali silni sukobi i prepucavanja na Programskom vijeću jer su ti sukobi jamčili da novo vodstvo neće biti izabrano. Upravo zato je, prema kuloarskim pričama, potpredsjednik Vijeća Siniša Grgić, na prošloj sjednici primjedbom da je u sukobu interesa razljutio Anju Šovagović-Despot, koja je zbog toga napustila Vijeće. Novi ravnatelj nakon toga opet nije izabran, te je na čelu televizije ostala stara garnitura bliska vladajućoj stranci.

Grubiš: Milas i Grgić čine sve da ravnatelj ne bude izabran

– Na žalost, nismo izabrali nikog, pa ostaje privremeno vodstvo. No, ne slažem se da je takav rasplet rezultat nekakvih političkih

Ovakva lakrdija s (ne)izborom ravnatelja HRT-a u drugim bi pravno uređenim zemljama bio prvorazredni skandal zbog kojeg bi pljuštale ostavke na najvišem nivou vlasti, dok se kod nas nitko zbog toga ne uzbuđuje. No, predstavnici vlasti morali bi znati da u Europskoj komisiji itekako dobro znaju što se ovdje događa. Njihov je predstavnik, uostalom, bio prisutan na drugom pokušaju odabira glavnog ravnatelja, pa se i sam uvjerio kakva se farsa na Programskom vijeću događa

pritisaka ili zakulisnih igara. Ana Šovagović Despot jednostavno se nije trebala dati isprovocirati, te je mogla ostati na sjednici Vijeća, unatoč primjedbama potpredsjednika Siniše Grgića. Ne slažem se s ocjenom da bi cijelo Programsko vijeće, kojem sam ja na čelu, trebalo kolektivno dati ostavku, kako su to na prošloj sjednici tražili neki članovi Vijeća – ističe Zvonko Milas, predsjednik Vijeća, koji će, kako kaže, jednostavno sazvati novu sjednicu Programskog vijeća, na kojoj će ponovno pokušati izabrati novo vodstvo HRT-a.

Međutim, s njegovim stavom, kao i s načinom vođenja Programskog vijeća, ne slaže se Damir Grubiša, ugledni politički analitičar i član Programskog vijeća koji je na prošloj sjednici i predložio kolektivnu ostavku svih članova Vijeća.

– U Programskom vijeću imamo veliku podjelu na pristaše jednoumlja, koji ne žele čuti ni za jednog drugog kandidata osim sadašnjeg v.d. ravnatelja Josipa Popovca, te na pristaše višeumlja, koji bi htjeli postići kompromis te između više kandidata napokon izabrati novog ravnatelja. Predsjednika Vijeća Zvonko Milas, te potpredsjednik Siniša Grgić, trebali bi učiniti sve da bi postigli kompromis koji bi omogućio izbor novog ravnatelja, no oni čine upravo suprotno. Umjesto da djeluje integrativno, Siniša Grgić na prošloj je sjednici neutemeljenom optužbom isprovocirao Anju Šovagović Despot, koja je nakon toga napustila sjednicu. Osim što je taj Grgićev postupak bio destruktivan, jer nije pridonio odabiru novog ravnatelja, on je i moralno dvojben, jer se upravo Siniša Grgić često spominje u rubrikama crne kronike, zbog istrage DORH-a oko sumnjivih transakcija povezanih s Otoka znanja. On je, stoga, zadnja osoba koja može inzistirati na besprijekornom čistunstvu – napominje dr. Damir Grubiša, te upozorava da bi zbog neizbora novog ravnatelja Hrvatska mogla imati i velikih problema s Europskom Unijom.
Ministarstvo kulture presudit će o novom ravnatelju

– Ovakva lakrdija s (ne)izborom ravnatelja HRT-a u drugim bi pravno uređenim zemljama bio prvorazredni skandal zbog kojeg bi pljuštale ostavke na najvišem nivou vlasti, dok se kod nas nitko zbog toga ne uzbuđuje. No, predstavnici vlasti morali bi znati da u Europskoj komisiji itekako dobro znaju što se ovdje događa. Njihov je predstavnik, uostalom, bio prisutan na drugom pokušaju odabira glavnog ravnatelja, pa se i sam uvjerio kakva se farsa na Programskom vijeću događa. Ne bude li, stoga, do 8. lipnja izabran novi ravnatelj, EU bi mogla ponovno otvoriti poglavlje o medijima, te tako dodatno odgoditi ulazak Hrvatske u Uniju. Putem hitne rezolucije Europske federacije novinara Vlada je nedavno upozorena da prestane s pokušajima ovladavanja javnom televizijom, no ako se preuzimanje Prisavlja od strane HDZ-a nastavi, Hrvatska bi mogla imati velikih problema – upozorava Damir Grubiša.

Božo Biškupić i Luka Bebić

Podsjeća potom da će, u slučaju da ravnatelj HRT-a ne bude izabran do 8. lipnja, Ministarstvo kulture doći u situaciju da arbitražno odluči o tome tko će i na koji način voditi Hrvatsku televiziju.
Novinari Hrvatske uživo i dalje na udaru vodstava kuće

– To bi bio europski presedan, koji bi potvrdio da u Hrvatskoj nema demokracije i da pravna država još nije zaživjela. Zbog toga bi se predsjednik Vijeća Zvonko Milas i potpredsjednik Siniša Grgić morali itekako potruditi da zaustave svađe i sukobe u Vijeću, kako bi novi ravnatelj ipak bio izabran prije 8. lipnja. U suprotnom, Hrvatskoj se ne piše dobro – zaključuje Damir Grubiša.

Da se novi ravnatelj napokon izabere najviše priželjkuju novinari vrlo gledane emisije Hrvatska uživo, koji su dosad bili i najčešće na udaru aktualnog vodstva HRT-a. Zbog otvaranja mnogih “vrućih”tema, poput preispitivanja odgovornosti Siniše Grgića u slučaju afere s Otokom znanja, kao i zbog emisije o stanu Jadranke Kosor, novinari Hrvatske uživo su zadnjih mjeseci bili pod velikim pritiskom nadređenih. Koordinator emisije, a ujedno i Popovčev protukandidat za ravnatelja, Veljko Jančić je, da podsjetimo, pod sumnjivim okolnostima nedavno dobio otkaz, donedavni glavni urednik emisije Velimir Đuretić dao je ostavku, dok je novinarima rečeno da će iz informativnog programa emisija uskoro preseliti u Mozaični program, što bi, dakako, dovelo i do drugačije koncepcije emisije.

Veljko Jančić

Neki novinari, koji su nas molili da im ne spominjemo ime, požalili su se da raznorazne inspekcije ovih dana češljaju sve njihove putne naloge i pod povećalo stavljaju sve njihove postupke, pokušavajući naći bilo kakvu nepravilnost, koja bi im poslužila kao alibi da novinare Hrvatske uživo kazne ili na neki način ušutkaju. Zasad im to, osim u slučaju Veljka Jančića, još nije uspjelo.


HDZ: HTV manipulira, zlorabljuje medijski prostor

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.