Zbog brata Zorana Milanovića stopirana istraga kriminala u Hrvatskoj pošti?

Autor: Damir Kramarić

Dokumenti Trgovačkog suda u Zagrebu kažu da je Anita Roguljić Jukić, supruga bivšeg direktora Hrvatske pošte, članica dioničkog društva Magnituda d.d., tvrke čiji je osnivač i donedavni direktor bio Krešimir Milanović, mlađi brat hrvatskog premijera.

Imaju li veze činjenice da kriminalistička istraga malverzacija u Hrvatskoj pošti već dugo stoji na mjestu te kako USKOK nikako da završi istragu protiv Roberta Jukića, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte, s informacijom da je brat premijera Milanovića u bliskom poslovnom odnosu sa suprugom bivšeg direktor Pošte, Anitom Roguljić Jukić?

Milanović se još nije očitovao

To pitanje uputili smo u petak Vladinom Uredu za odnose s javnošću, te smo od glasnogovornice zatražili da nam se premijer Milanović očituje o tom detalju…, no do zaključenja ovog teksta odgovor još nismo dobili.

Podaci Trgovačkog suda u Zagrebu kažu, naime, kako je Anita Roguljić Jukić, supruga bivšeg direktora Hrvatske pošte, članica dioničkog društva Magnituda d.d., tvrke čiji je osnivač i donedavni direktor bio Krešimir Milanović, mlađi brat hrvatskog premijera. Magnituda d.d. je, inače, ovih dana uzbunila Dubrovnik, jer usred sezone gradi skupocjenu vilu na ekskluzivnoj lokaciji. Tvrtka koju je osnovao Milanovićev brat ima, naime, dozvolu da radove izvodi usred turističkog naselja i usred turističke sezone, unatoč činjenice da iznajmljivači apartmana na tom području negoduju jer im bučni građevinski strojevi rastjeruju goste.

Vlahek: Svi znaju za kriminal, a istraga stoji




– Mjesecima smo čekali da nova Vlada smijeni Roberta Jukića s mjesta direktora Hrvatske pošte i kada se to napokon, prije tri mjeseca dogodilo, bili smo šokirani činjenicom da je na mjesto Jukića postavljen njegov najbliži suradnik, Alen Premužak, također kompromitirani HDZ-ov kadar. Jukić praktički nije ni smijenjen, što je i više nego zastrašujuće, s obzirom na to da su kaznene prijava u vezi s kriminalom u Hrvatskoj pošti podnesene još 2009. godine. O kriminalu u Hrvatskoj pošti prije dvije godine je, na inicijativu Dragutina Lesara, raspravljalo i Antikorupcijsko vijeće Hrvatskog sabora, a Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj, situaciju u Pošti je, pred tijelima Europske Unije, na osnovu višemjesečnog istraživanja prikazao kao ogledni primjer korupcije i kriminala na hrvatski način. Svi smo se nadali kako će se nakon smjene vlasti kriminal u državnim tvrtkama iskorjenjivati, no danas smo šokirani spoznajom da je sve isto kao i prije. Neku noć mi je zbog svega pozlilo. Putem facebooka od premijera sam zatražila da se očituje o cijelom slučaju. Preveliki su razmjeri pljačke kojima je zadnjih godina bila izložena ova jadna zemlja, da se Milanović ne bi morao izjasniti o poslovnoj povezanosti vlastitog brata sa suprugom do grla kompromitiranog HDZ-ovog direktora – kategorički tvrdi mr. sc. Sonja Vlahek, bivša šefica Službe za odnose s javnošću Hrvatske pošte, koja je za mandata Roberta Jukića na svom radnom mjestu proživljavala pravi pakao te se uslijed svega razboljela, da bi potom zbog mobbinga i diskriminacije tužila Roberta Jukića i Hrvatsku poštu.

Premijer bi se hitno morao o svemu očitovati!




– Pitam se zbog čega istraga protiv Jukića stoji? Hoće li sve biti zataškano, jer je ova vlast ista kao i prethodna? Premijer bi na ova vrlo ozbiljna pitanja morao hitno odgovoriti – zaključuje mr. Sonja Vlahek.

Slično ogorčenje čuli smo i od magistrice Claudije Čović, ovlaštene revizorice i bivše voditeljice Službe za platni promet Hrvatske pošte, kojoj je bivši direktor Hrvatske pošte Robert Jukić prije nekoliko godina dao nezakoniti otkaz, samo zato što je Nadzorni odbor Hrvatske pošte upozoravala na falsificiranje poslovnih rezultata.

Istražitelji zaprepašteni količinom kriminala u Hrvatskoj pošti

– I osobno sam dala iskaz o cijelom slučaju, pa sam se uvjerila da istražni organi puno znaju o nezakonitostima u Hrvatskoj pošti. Bili su zaprepašteni količinom prljavštine i kriminala u toj državnoj tvrtki. Pitam se, stoga, zbog čega se napokon ne procesuira Robert Jukić – čudi se Claudia Čović, kojoj nakon nedavnih kadrovskih promjena u toj tvrtci nije bilo jasno zbog čega su promjene tek kozmetičke, odnosno zbog čega su i nakon smjene vlasti na vodećim mjestima u toj državnoj tvrtci ostali ljudi koji su bili najbliži suradnici Roberta Jukića.

U prilog tvrdnji kako smjenom Jukića nije došlo do stvarnih promjena u Hrvatskoj pošti, već da je bila riječ samo o rotacijama kadrova koji su i dotad imali važne uloge u tvrtci koju su mnogi nazivali ‘posljednjim bankomatom HDZ-a’, govori i činjenica da je u Upravu Hrvatske pošte tada izabran i Ranko Marinović, bivši člana Uprave zadužen za financije, koji je, prema informacijama koje imamo, nerealno prikazivao financijske rezultate u periodu prije nego je došao Jukić, nakon čega je i Jukić nastavio s tom protuzakonitom praksom. Jedino tako je, uostalom, i bilo moguće negativne poslovne rezultate Hrvatske pošte prikazati pozitivnim, po čemu je Jukić itekako poznat.

Podsjetimo ovdje da je Milanovićeva kadrovska križaljka u Hrvatskoj pošti na Facebooku prije tri mjeseca izazvala pravu poplavu gnjeva i buru negodovanja, pri čemu je premijer Milanović bio najčešće prozivana osoba. Denis Latin, jedan od rijetkih novinara koji je u svojim emisijama progovarao o kriminalu u Hrvatskoj pošti i koji je dobro upoznat sa stanjem u toj javnoj tvrtci, na svojem je ‘zidu’ tada napisao kako je Slavko Linić, prema njegovim informacijama, tražio korjenite promjene u Upravi Pošte, ali se Milanović odlučio za kombinaciju rotacije starih HDZ-ovih kadrova, te uhljebljavanje SDP-ovca Željka Žarka, što su i Latin i stotine s kojima se dopisuje tada žestoko osudili.

Lako je moguće da danas naslućujemo zašto je tada tako postupio.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.