Sanjin Strukic/PIXSELL

ZBOG AGROKORA: Franck prodao Čipi Čips

Autor: Dnevno.hr

Tvornica Čipi Čipsa Adria Snack Company od prosinca 2017. godine u stopostotnom je vlasništvu nizozemske tvrtke Intersnack, koja je dotad vlasništvo dijelila s Franckom. Kako je objavio Privredni vjesnik, razlog prodaje je kriza u koju je upao Franck zbog Agrokora. Upravo novac od prodaje udjela u Adria Snacku Franck je iskoristio kako bi podmirio dug prema PBZ-u, a očekuje se i podmirivanje duga prema ostalim bankama.

Prema pisanju Privrednog dnevnika, koji se poziva na dobro upućene i pouzdane izvore iz financijskih krugova, Franck je za svoju polovicu Adria Snacka dobio 12 milijuna kuna.

Tako je tvornica čipsa u Hercegovcu, koju je otvorio Franck, davne 1977. nastavila poslovanje u vlasništvu Nizozemaca.

Adria Snack Company kao joint venture partnerstvo između Francka i Intersnacka, službeno je krenuo s radom 1. listopada 2015. sa sjedištem u Zagrebu. Od 1. siječnja 2018. Adria Snack Company odvaja se od Francka te u potpunosti postaje članica Intersnack grupacije.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, prihodi Adria Snacka u 2017. godini iznosili su 131 milijun kuna, što je nešto više nego 2016. godine, kada su imali 123 milijuna kuna prihoda. No dobit za 2017. iznosila je tek 2,39 milijuna kuna, dok je u 2016. bila 8,11 milijuna kuna. U 2017. godini imali su 85 zaposlenih.

Dnevno se tu proizvede 11 tona čipsa, odnosno 220 paleta a najpoznatiji je brend Čipi čips, koji se radi isključivo od domaćeg krumpira. Ove će godine tvornica od svojih kooperanata otkupiti rekordnih 15.000 tona krumpira, pri čemu je potrebno četiri kilograma krumpira za jedan kilogram čipsa.

Podsjetimo, dnevno se u Hercegovcu proizvedilo 11 tona čipsa, odnosno 220 paleta. Tvornica je znala otkupiti od svojih kooperanata i  15.000 tona krumpira. Za koga će poljoprivrednici sada uzgajati krumpir?




 

Damir Spehar/PIXSELL

 

Damir Spehar/PIXSELL




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.