Zbog afere Spice Polančec nije svjedočio na ‘malom maestru’

Autor: hina

Afera Spice je Damiru Polančecu ovaj put poslužila kao isprika da izostane sa svjedočenja na suđenju za korupciju u slučaju "mali maestro".

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec danas nije svjedočio u ponovljenom suđenju za korupciju u slučaju “mali maestro”, jer je iskoristio svoje pravo da kao optuženik prisustvuje sjednici optužnog vijeća u aferi Spice koja se u isto vrijeme održava također na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sutkinja Gordana Mihela Grahovac koja vodi ponovljeno suđenje bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću za “mali maestro” Polančecovo je svjedočenje zakazala za 24. veljače.

Gotovčeva obrana tražila je Polančecovo svjedočenje jer je kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a bio pretpostavljen Gotovcu koji je vodio postupak privatizacije Dalmacijavina.

Stanića USKOK tereti da je podmitio Gotovca pekom i putovanjem u Monte Carlo i tako ga potaknuo na zloporabu položaja kako bi mu omogućio da mimo tržišnih uvjeta na povoljan način stekne dionice Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea, tvrtki u vlasništvu HFP-a.

Inače, Polančec nije bio predlagan kao svjedok u prvom suđenju Gotovcu i Staniću na kojem su obojica oslobođena USKOK-ovih optužbi za primanje i davanje mita, zlouporabe položaja te poticanje na te zlouporabe od početka 2007. do lipnja iste godine. Vrhovni sud tu je presudu ukinuo i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem.

Kako se u slučaju “mali maestro” osim Polančeca treba saslušati još četiri svjedoka sutkinja je prihvatila da ga se ispita na sljedećoj raspravi kako bi danas mogao prisustvovati sjednici optužnog vijeća na kojoj se odlučuje o osnovanosti USKOK-ove optužnice u aferi Spice. U tom se slučaju Polančec i još sedmorica optuženika terete da su koprivničku prehrambenu tvrtku Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

No, još uvijek nije poznato hoće li vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti na doradu, svoju odluku objaviti danas s obzirom da zakon za to ne predviđa nikakve rokove.




Uz Polančeca su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, tereti ih se za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.