fbpx
Foto: Pixabay

ZAUVIJEK NAS NAPUSTIO VELIKI NOVINAR: Pratile su ga jugoslavenske službe, završio je i u zatvoru. Vratio se na Tuđmanov poziv

Autor: Dnevno.hr

Novinar i publicist te prvi urednik i jedan od pokretača Glasa Koncila Vladimir Pavlinić preminuo je u nedjelju u Londonu, u 93. godini života, objavio je u ponedjeljak katolički tjednik Glas Koncila.

Pavlinić je rođen 1929. u Dubrovčanu u Hrvatskom zagorju.

U Zagrebu je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te završio Katolički bogoslovni fakultet, a studirao je i slikarstvo. Njegovu knjigu “Rakete” objavljenu u tehnici ciklostila komunistički je režim zabranio pedesetih godina.


Od mladenačkih dana bio je pod prismotrom jugoslavenskih sigurnosnih službi, a nekoliko je puta i završio u zatvoru. Najtežu zatvorsku kaznu zaradio je 1953. za vrijeme služenja vojnoga roka u Nišu, zbog “neprijateljske propagande u cilju narušavanja borbene moći JNA”. Vojni sud u Nišu osudio ga je na tri godine zatvora, a punu je kaznu, osim u srbijanskom gradu, izdržao i u KPD-u Stara Gradiška.

Pavlinić je uređivao Glas Koncila od 1963. do 1972. i bile su to jedine novine u komunističkoj Jugoslaviji, a vjerojatno i u ostatku Istočnoga bloka, koje nisu podlijegale režimskom nadzoru. Za njegova uređivanja Glas Koncila kao dvotjednik imao je redovitu nakladu od 120.000 primjeraka.

Umjesto hrvatsko-srpskog, koristio hrvatski jezik

Pavlinić je Glas Koncila u prvim godinama i lektorirao pa je uporaba hrvatskoga jezika umjesto nepostojećeg “hrvatsko-srpskog” bila dodatna karakteristika kojom je Glas Koncila odudarao od ostalih novina svoga vremena. Pridonio je i pokretanju Maloga koncila – Maka, a sudjelovao je u pokretanju Obiteljske revije Kana koju izdaje Kršćanska sadašnjost.

Zemlju je napustio 1972. i pošao najprije u Beč, a nedugo nakon toga u London. Napustivši svećeništvo ondje je zasnovao obitelj. Niz je godina surađivao s uglednim emigrantskim intelektualcem Jakšom Kušanom oko časopisa “Nova Hrvatska”. U suradnji s hrvatskim emigrantskim intelektualcima Brankom Salajem iz Švedske, Tihomilom Rađom iz Švicarske i Gojkom Borićem iz Njemačke pokrenuo je 1988. i časopis “Poruku”.

Vratio se na poziv Tuđmana

U lipnju 1990. na poziv predsjednika Franje Tuđmana vratio se u Hrvatsku. Za potrebe informiranja inozemnih promatrača te vojnih i diplomatskih predstavnika stranih zemalja osmislio je informativni tjednik na engleskom jeziku “Croatia Monitor”. Godine 1998. održavao je novinarske radionice za novinare Hine, iz čega je nešto kasnije nastao i Pavlinićev novinarski udžbenik “Stil i jezik novinara”.

Odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Pavliniću je u Londonu 2019. uručeno odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.