Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

ZATVORIT ĆE LJEKARNU? Stižu kaznene mjere zbog odbijanja izdavanja kontracepcijskih pilula

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je jedna zagrebačka ljekarnica zbog priziva savjesti odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je taj njezin postupak ocijenio nedopustivim, dok je SDP pozvao da se hitno regulira područje priziva savjesti kako se ne bi ponavljali slučajevi uskrate lijekova ili zdravstvene zaštite pacijentima.

Sada bi ljekarnu Čelina, ali i ljekarnicu koja je odbila izdati pacijentici kontracepciju mogla kazniti Hrvatska ljekarnička komora, odnosno Povjerenstvo za etiku i deontologiju. Eventualna kazna koju određuje Povjerenstvo, a variraju od upozorenja, opomene pa sve do oduzimanja licence, bit će poznata uskoro. Naime, ljekarna sa zagrebačkog Jordanovca poslala je očitovanje, djevojka kojoj je zbog svjetonazora ljekarnice odbijen recept danas će u Komori ispričati kako je izgledao događaj.

Naime, u javnosti se podigla poprilična prašina nakon što je djevojka rekla kako joj je zbog priziva savjesti odbijeno izdavanje lijeka za koji je imala recept, a riječ je o tabletama za sprečavanje trudnoće, odnosno kontracepciji.

Predsjednica Komore Ana Soldo navodi kako ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti, no ljekarne neovisno o tome moraju organizirati posao tako da pacijent dobije svoju uslugu.

“Ovo je drugi ovakav slučaj. Naime, prije tri i pol godine imali smo slučaj u Dalmaciji gdje je ljekarnica zbog priziva savjesti odbila izdati tzv. tabletu za jutro poslije. Povjerenstvo je nakon razmatranja slučaja izdalo opomenu”, kaže Soldo i navodi kako je zapravo riječ o izoliranim slučajevima.  Što se priziva savjesti u ljekarništvu tiče, objašnjava Soldo, ono je definirano Kodeksom ljekarničke etike i deontologije i naputkom o prizivu savjesti.

Jasno je utvrđen način postupanja kako za ljekarnika koji se poziva na to pravo tako i za poslodavca. Žao nam je ako je bilo koji pacijent imao neugodnosti ili bio uskraćen za uslugu izdavanja lijeka u ljekarni po ovom pitanju – kaže Soldo i dodaje kako je žalba pacijentice, u konkretnom slučaju, zaprimljena zajedno s očitovanjem odgovorne osobe ljekarne te da je trenutno u procesu rješavanja.

Inače, u Kodeksu HLJK stoji kako ljekarnici imaju pravo odbiti provođenje ljekarničke skrbi u slučaju kad se to kosi s njihovim osobnim uvjerenjima, moralom ili religijom te kad vjeruju da će njihova savjest biti povrijeđena tim postupkom. No, isto tako, poslodavac mora osigurati da priziv savjesti ne utječe na pacijenta. U Kodeksu se navodi i to da prigovor treba uputiti pretpostavljenima, a nikako pacijentu ili propisivaču.




“Ako imate slučaj gdje nije izdan lijek, a pacijentica zna da je razlog priziv savjesti ljekarnice, možemo reći da je Kodeks prekršen dva puta. Znači, ljekarna nije osigurala drugog ljekarnika koji će odraditi ono što drugi neće zbog priziva savjesti, a ljekarnica s prizivom savjesti jer razlog nije smjela reći pacijentici”, kaže Josip Mađarić, odvjetnik koji se bavi medicinskim slučajevima.

Napominje kako je priziv savjesti širok spektar koji nije jasno definiran i zato je riječ o skliskom terenu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.