Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zatvor u koji ide Horvatinčić nazivaju ‘hotelom s pet zvjezdica’. Provjerili smo ima li tu istine!

Autor: D.D.

Kaznionica u kojoj će kaznu služiti Tomislav Horvatinčić nudi brojne dodatne sadržaje. Radi se o zatvoru ‘’Lipovica Popovača’’. Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja kaznionica je poluotvorenog tipa s ustrojenim otvorenim odjelom u Maloj Ludini, gdje se nalazi voćnjak koji je udaljen 8 kilometara od kaznionice.

Kaznu tamo izdržavaju odrasli muškarci koji su osuđeni na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, a najstariji ima 83 godine. U Popovači se trenutno nalazi osamdesetak zatvorenika.

Zatvorenici koji to žele mogu i raditi. Rad nije plaćen, ali dodatni obrok je, tako će oni koji rade u voćnjaku u obliku obroka dobiti 3500 kalorija, a oni koji ne rade dobit će 3000 kalorija.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ovisno o prekršaju koji su počinili, u kaznionici mogu usavršavati svoja znanja odnosno neznanja. Tako je svojevremeno ministar pravosuđa Orsat Miljenić otvorio poligon za vožnju. Njime se koriste zatvorenici koji tijekom izdržavanja kazne pohađaju posebni program vezan uz promet. Samo pohađanje je dobrovoljno, piše Večernji list, a osuđene zbog prometnih nesreća koje su skrivili tu jednom tjedno uče poznavanje prometnih propisa, kulturu u prometu i sve vezano uz uzroke i posljedice nesreća.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list

U ovaj program bio je uključen i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je  služio svoju već dobro poznatu kaznu u u Valturi nedaleko od Pule.

Osim svega nabrojanog, kaznionica nudi i dosta bogat program radionica pa zatvorenici mogu raditi na sebi, ovisno zbog čega su i stigli u kaznionicu.

U ponudi su ‘’Klub liječenih alkoholičara’’, ‘’Talk’’, osnovni program tretmana zatvorenika s alkoholom uzrokovanih poremećaja, ‘’Prometni program’’, edukcija o štetnosti konzumiranja droga, ‘’Vozač’’, čimbenik sigurnosti u prometu, ‘’Zatvorenik kao roditelj’’, ‘’ART’’, kontrola agresivnog ponašanja, ‘’NAS’’, tretman zatvorenika s nasilnim kaznenim djelima i ‘’JUS TSV’’, jačanje unutarnje snage i trening socijalnih vještina.




Mediji su svojedobno donijeli priču kako kaznionica pruža uvjete kao u ‘’hotelu s pet zvjezdica’’ no ubrzo je to Uprava za zatvorski sustav demantirala.

‘’Netočno je da je Kaznionica u Lipovici Popovači jedina zatvorska ustanova poluotvorenog tipa i da pruža uvjete ‘’hotela s pet zvjezdica’’. Netočno je da smještaj na otvoreni odjel znači ‘’prestanak restrikcija i početak ferija’’, a također je netočno i da zatvorenik mora prijeći u otvoreni odjel prije nego što stekne mogućnost korištenja pogodnosti izlaska’’, informirali su javnost tada.




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.