N1 Televizija

ZATAJENI DETALJ O LORI VIDOVIĆ: Nelegalno je izabrana za pučku pravobraniteljicu?

Autor: Iva Međugorac

U posljednje vrijeme, u javnom prostoru sve se intenzivnije pojavljuje ime pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja se kritički osvrće na pozdrav “Za dom spremni”, a osim toga u pitanje je dovela i koncerte Marka Perkovića Thompsona. Vrlo je kritizirajuće govorila i o postupanju hrvatske policije prema migrantima. Stoga jedni pravobraniteljicu Vidović smatraju hrabrom, dok kod drugih izaziva negativne reakcije, pa i komentare.

Inače, pučka pravobraniteljica Vidović pozornost je na sebe skrenula dočim je počela obnašati ovu dužnost, jer prema pisanju medija, nije zadovoljavala ni minimalne zakonske uvjete za tu dužnost. Ta dužnost, naime, podrazumijeva 15 godina staža u pravnoj struci. U to se vrijeme progovaralo o protuzakonitom izboru na javnu dužnost, jer prema članku 11. Zakona o pučkom pravobranitelju kandidat za ovu poziciju uz diplomu pravnog fakulteta mora imati i minimalno 15 godina iskustva u pravnoj struci, ali i biti “istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela, te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda”.

Prema biografiji pravobraniteljice Vidović, ona je do 16.prosinca 2012. godine, kad je raspisan ponovljeni natječaj za pučkog pravobranitelja, prikupila 15 godina i 15 dana ukupnog radnog staža, ali tada se propitkivalo je li uopće taj ukupni staž stečen u pravnoj struci. Vidović je inače rođena 1973. godine, pravo je diplomirala u Zagrebu u veljači 1997., a prvi posao dobiva u Ministarstvu rada i to 1. prosinca 1997. Na toj poziciji ostaje šest i pol mjeseci, a 15. lipnja iduće godine prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova gdje se zadržava do 1. listopada 2006. U Ministarstvu “diplomacije” bavila se raznim poslovima, pa je tako 2001. godine bila imenovana za atašea u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj. Nakon povratka u Hrvatsku postaje treća tajnica za multilateralu. S prvim danom listopada 2006. godine, postaje zamjenica Pravobraniteljice za djecu, a na toj funkciji  ostaje do prvog dana veljače 2010. Osim toga, radila je i kao predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj, što se zapravo ni ne može smatrati poslom u pravnoj struci, jer čak ni UNICEF posao voditelja svojih ureda ne smatra pravnim poslom. Iz toga proizlazi da je Vidović u pravnoj struci provela 12, a ne 15 godina, kao što to Zakon nalaže.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.