Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

(VIDEO) OČEKIVANO! Vladajuća većina spasila ministra Ćorića, izglasane i izmjene Ovršnog zakona

Autor: Sanja Plješa

Danas se nastavlja sjednica Hrvatskog sabora.

Zastupnici će glasati o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

Osim toga, glasat će i o izmjenama Ovršnog zakona i o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH u međunarodne mirovne misije.

Božo Petrov, zastupnik Mosta je zatražio stanku. “Vi u isto vrijeme branite kompromitirane ljude, a žalite se da nemate novaca za radnike i poslodavce. Imate razumijevanja za prijevaru, krađu i korupciju. Donesite pravedan ovršni zakon. Svaku promjenu ovršnog zakona koji ide barem malo u prilog građanima, mi ćemo prihvatiti. Ovo što vi radite s ovrhama je čisti reket. Građani ako zakasne dan, plaćaju penale, a država može kasniti. Nemate pravo na to kao i na obranu korupcije u ovome Domu”, rekao je Petrov.

I ostali oporbeni zastupnici zatražili su stanku. “Razina komunikacije kojom se služite je na razini male djece. Domovinski pokret će uvijek biti konstruktivna oporba. Ono što je bitno podržat ćemo kod ovog glasanja sve ono što je u korist hrvatskog naroda, ali ostat ćemo suzdržani prilikom glasanja za Izmjene i Dopune Ovršnog zakona jer je, kao što to svi znamo, kozmetički zakon”, istaknuo je Miroslav Škoro, zastupnik Domovinskog pokreta.

Od 127 zastupnika, 51 je bio za, a 76 protiv izglasavanja nepovjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

Zastupnici su izglasali i izmjene Ovršnog zakona prema kojima se smanjuju troškovi ovršnih postupaka, uvodi elektronička komunikacija te od ovrha izuzimaju božićnica, uskrsnica, regres i topli obrok.




Od ovrha bit će izuzete i sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom, što je amandmanom predložio HDZ, a Sabor izglasao. Prema zakonskim izmjenama deložacije se neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20 tisuča kuna na 40 tisuća kuna.

Prihvaćanjem amandmana SDP-a u nešto izmijenjenom obliku novost je i što će Vlada u okolnostima epidemije uzrokovane Covidom-19 moći donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najdulje na šest mjeseci, a tom odlukom odlučit će i na koje ovršne postupke će se to primjenjivati.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da se prihvaćenjem SDP-ovog amandmana otvara prostor da Vlada donese odluku o uvođenju moratorija na ovrhe i pozvao Vladu da to učini već u ponedjeljak.




“Zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa veliki broj građana  nije u mogućnosti podmirivati svoje obveze i jedino je moralno zato ponovno uvesti moratorij na ovrhe od šest mjeseci i to razdoblje iskoristiti za interventne mjere i donošenje novog ovršnog zakona”, istaknuo je.

Podsjetimo, zakonskim izmjenama Ovršnog zakona uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana, a ako obveze ispuni u tom roku, nema nikakvih troškova ovršnog postupka.

Ovršni postupak pokretat će se na temelju vjerodostojne isprave podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava  nadležnom sudu, koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu. Javni bilježnici provodit će postupovne radnje u ovršnom postupku kao povjerenici suda.

Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.