Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dvije zastupnice zgrožene idejom ljevice u vezi katoličke Crkve: ‘Ovaj prijedlog je odraz mržnje’

Autor: I.G.

U Saboru se održava važna rasprava o ukidanju Vatikanskih ugovora. Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) izvijestila je još prošlog tjedna da su prikupili dovoljan broj potpisa za saborsku raspravu o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, poznatim i kao Vatikanskim ugovorima. Smatra da je došlo vrijeme da se ugovori između Svete Stolice i Hrvatske revidiraju, što su radile i neke druge države.

Ovako je izgledao tijek rasprave:

22.30 Vidović-Krišto: Ne smeta vam SPC i Porfirije

“Vama ne smetaju sredstva koja idu srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom četničkom nasilniku Porfiriju, koji je prije dvije godine gumenim mecima i suzavcem postavio svoga Vladiku. Vaši mediji propagiraju tog Porfirija kao da je kul i moderan, a u svojem uredu ima bistu Draže Mihajlovića. Smeta vam što svaki turist koji dođe u Zagreb gleda Katedralu, a ne vaše komunističke nastambe. Mrziti vlastiti narod je ogroman teret. Živjeti u sredini koju ne podnosiš je teška duševna trauma”, rekla je Vidović Krišto.

22.00 Kekin: Imamo epidemiju priziva savjesti

“Podsjetit ću da je Plenkovićeva vlada imala ministra zdravstva koji je rekao da će se novi zakon o abortusu raditi u konzultaciji s katoličkom crkvom. Mi i sada, iako HDZ nije donio novi zakon, imamo epidemiju priziva savjesti”, rekla je Ivana Kekin.
20.50 Peović: Na vjeronauku s emoli

“Vaš je argumnent da postoje tri kategorije kod popisa stanovništva, pa da je pogrešan podatak da je došlo do znatnog pada broja katolika u državi, ali i da je točno ono što ste vi rekli, da za 400 godina neće biti katolika u Hrvatskoj. Ono što se zbiva nametanjem vjeronauka u školama, izdvajanjem djece koji ne idu na vjeronauk, je da gubite brojeve. Katolika će biti sve manje, kao i onih koji će htjeti ići na vjeronauk. Kada nešto namećeš, dogodi se kontra efekt. Nije istina da se upisuje vjeronauk zato da dobijete peticu pa se povisuje prosijek. Na vjeronauku se uistinu moli. Inače, časna je mojem djetetu ponudila deset kuna ako ode na vjeronauk, nije upalilo”, rekla je Katarina Peović.

20.30 Kekin: Crkva promiče patrijahat
Ivana Kekin iz Možemo stala je za govornicu:

“Crkva aktivno perpetuira rodno-stereotipne uloge i promiče patrijahat, a s velikom akumulacijom političke moći takvi se štetni, šovinistički stavovi preljevaju daleko van njenih zidova. Sjetimo se klera poput Ivice Raguža napisao da žene ne žele prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje”, rekla je Kekin

20.00 Mrak-Taritaš: Vlada ukazala na problem vjeronauka

“Vlada je jasno rekla da se trebaju steći formalno pravni razlozi i odmah rekla da su ovo ugovori čijim je njihova društvena vrijednost sveobuhvatnija od klasičnih državnih ugovora. Jedna činjenica je da Vlada priznaje da postoji problem s vjeronaukom u školi”, rekla je Mrak-Taritaš.

19.20 Šimičević: Vjeronauk nikoga ne može učiniti lošim čovjekom

Nakon izlaganja državne tajnice Rade Šimičević iz HDZ-a se javio za riječ:

“Ovi ugovori su plod rada diplomacije Vatikana i Republike Hrvatske. Istog Vatikana koji je priznao Hrvatsku 1992. godine i učinio nam neizmjernu uslugu. Problem vjeronauka se ponavlja cijelu večer. U svim državama EU izuzev Francuske i Slovenije uči se vjeronauk. Ono što se u vjeronauku uču je čovjek i svijet u božjem naumu. Kršćanska ljubav i moral na djelu. nikoga taj vjeronauk ne može učiniti lošim čovjekom, samo ga može učiniti boljim”, rekao je Rade Šimičević.

18.40 Vidović krišto: Mržnja zasljepljuje

“Kolegice Mrak-Tariotaš,, znanstvena je činjenica da mržnja zasljepljuje. Mi smo se uvijek međusbno uvažavale, ali ovaj vaš prijedlog je doista odraz mržnje. Vi bez ikakvih argumenata vrijeđate sve vjernike. Vama smeta povrat imovine koju su komunisti oteli crkvi. Braniti komunističko nasilje ne postoji nigdje u Europi. Vi branite oduzimanje imovine. Vama je problem 900 milijuna kuna za crkvu, a nije vam problem kada samo na privatizaciji osiguranja Vlada, čiji ste vi bili član, ukrade 5,4 milijarde kuna”, rekla je Karolina Vidović Krišto.

18.35 Petir: Ovaj prijedlog ocjenjujem neprijateljskim

“Bit ovih ugovora je dušobrižništvo. U zemlji gdje tisuće sestara pomažu ljudima, brinu o starijima i nemoćnima, u zemlji gdje svećenici organiziraju pučke kuhinje i hrane gladne, vi niti jednom riječju niste spomenuli bit ovih ugovora, a to je karitativni pristup. zato vaš prijedlog ocjenjujem neprijateljskim, anticivilizacijskim, prijedlogom kojim želite ukinuti vjerske slobode i crkvu otjerati u sakristiju”, rekla je Marijana Petir iz vladajuće većine.

18.20 Prkačin: ‘Žašto me niste pitali da potpišem?’

“Nitko zdrava razuma neće zaključiti da je ovo protukatoličko. Dalo bi se zaključiti da gospođa Mrak-Taritaš brine o hrvatskom nacionalnom interesu. Ona je navela četiri ugovora koji su kanonski i pravno osnovani. S druge strane imamo ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji nije ni kanonski ni pravni ni zdravorazumski. Ne znam zašto me nisu pitali da potpišem, jer ja bih vrlo rado potpisao ovu inicijativu”, rekao je Ante Prkačin, a Mrak-Taritaš je odgovorila “Nije vas bilo”.

18.10 Peović: Vjeronauk je loš

“Moram reći da je bitno primijetiti da je na posljednjem popisu stanovništva broj katolika bitno i znatno manji. U tom smislu, vjeronauk u školama očito radi nekakvu štetu. Meni je bilo zanimljivo je to da Vlada u svojem odgovoru tu štetu indirektno i priznaje. Na vašu dijagnozu da je vjeronauk u školama loš, a loš je i za djecu koja su ateisti”, rekla je Peović.

Zastupniku prekipjelo, a Jandrokoviću je ovo smiješno: Gledamo tablu ‘Zašto Marija nije pobacila’

18.00 Mrak-Taritaš: Hajdemo ne brojati krvna zrnca

“Neka ova Vlada jasno kaže da nema političke volje ili ideje da krene u postupak o ovim ugovorima. Ja ne želim da se ova rasprava pretvori u brojenje krvnih zrnaca i mjerenje tko je pravovjeran a tko ne. Hajdemo vidjeti što u ugovorima stoji i razmisliti da li to nama danas, u 2023. godini, uopće prihvatljivo”, rekla je Mrak-Taritaš na početku rasprave.

“Prvi ugovor je ugovor između Svete stolice i RH na području odgoja i kulture. Tim ugovorom je definirano jamstvo obaveznog održavanje nastave katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama. Za razliku od ostalih učitelja, vjeroučitelji se ne biraju putem javnog natječaja, već se postavljaju i dobivaju mandat od biskupa, bez mogućnosti utjecaja nadležnih institucija”, rekla je Mrak-Taritaš.

“Evidentno je kako će većina glasati. ALi samo vas molim, dajte malo duboko i intimno razmislite”, rekla je.

17.50 Peović odmah tražila stanku

Katarina Peović iz kluba HSS Radnička Fronta zatražila je stanku kako bi naglasila kako “pozdravlja prijdlog kolegice Mrak-Taritaš.

Foto: Screenshot/YouTube

“Zahvaljujemo na tome. Smatramo da je ovo izuzetno važna rasprava u kojoj treba sumirati ono najbitnije. Vatikanski ugovori će biti raskinuti, samo je pitanje kada će se to dogoditi. Sigurna sam da će se ova progresivna Vlada uhvaiti u koštac s ovim problemom iz nekoliko razloga. jedan od njih je novac koji izlazi iz našeg proračuna, drugi je klerikalizacija društva, a treći netransparentnost i nedemokratičnost”, rekla je Peović.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.