Grgur Zucko/PIXSELL

ZASTRAŠUJUĆE! O ovome vam ovisi život: Podatci koje moraju vidjeti svi Hrvati

Autor:

Jedinica intenzivnog liječenja Klinike za kardijalnu kirurgiju, najveće hrvatske bolnice KBC-a Zagreb (Rebro) privremeno je smanjila broj kreveta, piše Jutarnji list navodeći kao razlog za ovaj radikalan potez manjak medicinskih sestara. Zbog odlaska medicinskih sestara, ponekad dolazi do poteškoća u svakodnevnom radu, a taj problem, kako je priznao ravnatelj bolnice, Ante Čorušić rješavaju u hodu.

U posljednjem je slučaju došlo do naglog nedostatka medicinskih sestara zbog bolovanja, trenutačnu situaciju rješava hitnim primitkom 10 medicinskih sestara, a nakon toga slijedi natječaj za prijam još sedam novih medicinskih sestara kako bi se ubuduće prevenirala slična situacija. Nije ovo jedina bolnica koja se našla u problemu ovoga tipa, jer sličnu muku muče i u dječjoj psihijatrijskoj bolnici u Kukuljevićevoj gdje također nedostaje medicinskih sestara, a na raspisane natječaje nitko se ne javlja.

Prema podatcima s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ovom času otvoreni su natječaji na kojima se potražuje 254 medicinske sestre, što nije konačna brojka. U Hrvatskoj je oko 30.500 medicinskih sestara, a manjka ih od osam do 12 tisuća. O ovom problemu progovaralo se na nedavnoj tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb kojom je presjedala Mostova Ines Strenja Linić.

Tom je prigodom Slava Šepac, šefica Hrvatske komore medicinskih sestara, objasnila u čemu je problem. “Duljina školovanja, vrijeme ulaska u sustav rada, vrijeme nastavljanja više razine obrazovanja, nepostojanje jasnog vertikalnog obrazovanja, zbrka u nadležnosti i odgovornosti u sustavu rada, te činjenica da se gubi medicinska sestra srednje stručne spreme u smislu izvrsnih tehničara i provoditelja intervencija, a koji su neophodni u sustavu”, kazala je.

Prema statističkim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u zdravstvenim ustanovama zaposleno je ukupno 30.413 medicinskih sestara, od kojih je 23.859 sa srednjom stručnom spremom, 6.289 je prvostupnica sestrinstva, te 265 visoko obrazovanih medicinskih sestara. Prema podatcima Registra Hrvatske komore medicinskih sestara, Komora u ovom trenutku broji 38.642 članica i članova.

Prema nekim procjenama u Hrvatskoj nedostaje od 8.000 do 12.000 medicinskih sestara, a prema podatcima Komore medicinskih sestara do 31. 12. 2017. status mirovanja članstva zbog odlaska na rad u inozemstvo zatražilo je 926 medicinskih sestara.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.