fbpx

ZAŠTO TITOV UNUK SKRIVA TVRTKU U PANAMI: Tvrdi da nije poslovao preko panamskog poreznog raja, a dokumenti govore suprotno!

Autor: Irena Divković Milanović

Andrej Broz tvrtku Handy Tel. Com. osnovao je 1999. godine s 10.000 američkih dolara, s ciljem realizacije koncesije nacionalnog teleoperatera u Kongu, ali posao je propao zbog građanskog rata u toj zemlji

Prije objave prvog članka, “Titov unuk i sin Miše Broza u poreznom raju u Panami” na portalu Dnevno, poslala sam upit Andreju Brozu na e-mail zagrebačke tvrtke Broz savjetovanje, čiji je on osnivač i direktor. Pitala sam ga za registraciju te off shore tvrtke Handy Tel. Com. Tek nakon objave članka primila sam odgovor Titovog unuka.

Budući da je Broz u odgovoru tvrdio kako nije osnovao tvrtku u tom poreznom raju, nego izrazio mogućnost da je tamo netko drugi osnovao poduzeće istoga naziva, poslala sam mu dokaze da se radi o njemu. Nakon toga poslala sam mu još jedan upit sa zamolbom da ponovo provjeri svoju tvrdnju kako nije u vremenu od 1999. do 2002. bio direktor te panamske tvrtke. Naime, iz tamošnjeg trgovačkog registra nepobitno proizlazi kako je Andrej Broz 10. studenoga 1999. postao predsjednikom spomenute tvrtke (societe anonyme) s 10.000 dolara temeljnog kapitala. Kao rizničar upisan je stanoviti Milan Bandur, a kao tajnica društva Adelina M. De Estribi. A nakon mog upita uslijedio je  odgovor Titovog unuka.

Dospio na CNN, a propao u Africi


“Mislim da imate dijelom netočne informacije. Tvrtka nije bila registrirana u Panami, odnosno ako i je, onda je to puka slučajnost da su postojale dvije tvrtke istoga imena s drugim mjestom inkorporacije. A razlog je pragmatičan – u tom trenutku nisam boravio niti radio u Republici Hrvatskoj, te nije postojao niti jedan razlog da je osnujem ovdje, jer niti je bilo prihoda niti rashoda, od ili s hrvatskim tvrtkama”, napisao je na početku dopisa Titov unuk, sin Miše Broza, te dodao:

“Tvrtka Handy Tel je osnovana i odmah nakon toga ugašena, odnosno nije nakon 12 mjeseci plaćeno produženje tvrtke jer nije ostvarivala nikakve poslovne rezultate u segmentu kojem je trebala – primarna djelatnost su bile novosti vezane uz telekom industriju, te su čak neke vijesti prenijeli na CNN-u s navedenim izvorom informacija Handy TEL.com (Handy telcom) – no prihodi od ovoga su, nažalost, bili iznimno niski i nisu pokrivali ni osnovne troškove. Druga djelatnost je bila savjetovanje – opet vezano uz telekomunikacije, zbog ranijih iskustva na poziciji savjetnika za tehnološki razvoj u jednom velikom telekom operateru. Iako je tvrtka bila uspješna, u pomoći pri dobivanju licence za nacionalnog operatera tvrtki Congo-Can Communications iz DR Congo, zbog građanskog rata koji je nedugo nakon dobivanja licence započeo, cijeli projekt u kojem je tvrtka bila savjetnik za tehnološki razvoj je, nažalost, propao prije ikakve komercijalne realizacije – u prijevodu – prihoda”, detaljno je elaborirao Andrej Broz. Na kraju dopisa izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim tretmanom njegove obitelji u medijima.

Tvrdnje Andreja Broza demantiraju dokazi

“Nadam se da sam uspio odgovoriti na vaše pitanje, a ako bih ja mogao postaviti pitanje vama, kakav se to točno članak piše, s kojom tematikom, za koga i gdje… Nažalost, do sada smo kao obitelji imali dosta insinuiranih, netočnih i/ili neprovjerenih informacija objavljenih od strane medija, pa samo da ovaj put unaprijed pokušamo riješiti eventualne nesporazume, jer je bolje da pišete unaprijed provjerene informacije, nego da objavite netočan podatak, te da nakon toga slijede prepucavanja odvjetnika i traženja odšteta zbog neistinitih informacija”, zaključio je svoj odgovor Andrej Broz.

Zahvalila sam mu na odgovoru te ga zamolila da još jednom provjeri podatke vezane uz registraciju panamske tvrtke. Na taj dopis nisam dobila nikakav odgovor. Iz toga proizlazi da sin Miše Broza tvrdi kako nije poslovao u poreznom raju Panami, iako dokazi iz službenih registara govore posve suprotno. Nedavno sam iz panamskog registra pribavila dodatne dokaze da se radi o Titovom unuku, poslala mu te dokumente i ponovno ga zamolila za očitovanje.

Znakovita šutnja Titova unuka
Naime, uz ime Andreja Broza u dokumentima su bili navedeni i adresa – Ksaverska cesta u Zagrebu, kao i ime njegova ortaka Milana Bandura iz Alagovićeve ulice. Naknadno sam provjerila kako je na istoj adresi u Ksaverskoj i Andrejeva sestra, redateljica Saša Broz pri Ministarstvu kulture 2001. registrirala Brijuni Theater Project, a njegova mama Mira na tu je adresu, kao članica, prijavila privatno društvo za stomatološku protetiku.

Titovog unuka sam zamolila da pogleda nove dokaze te, ako i dalje tvrdi da su lažirani, da me o tome izvijesti. Ponudila sam mu opciju da bih, u slučaju da je netko ukrao njegov identitet te u njegovo ime registrirao tvrtku u Panami, tražila službeno očitovanje tamošnjih tijela. Do zaključenja ovog broja 7Dnevno Andrej Broz nije ništa odgovorio.

 
Pročitajte prošle nastavke serijala “TRAG NOVCA” Irene Divković:

OTKRIVAMO: Kako je Mesićeva Vjera Šuman sakrila 300 milijuna Frenkelovih eura!?

Imovinski karton ministra Mrsića bogatiji za 450 tisuća eura i poslovni prostor njegove supruge

OTKRIVAMO: Londonsko, hercegovačko i hrvatsko bogatstvo generala Čermaka!

Đuro Popijač kao ministar gospodarstva u imovinskoj kartici zatajio luksuzni stan kupljen od partnera Braće Karić

EKSKLUZIVNO: Na koga je Bajićev svjedok prepisao luksuzne apartmane na Beverly Hillsu!?

OTKRIVAMO: Božo Dimnik, koji je Mesiću posudio novac za stan, obogatio se na vaginalnim čunjevima

AFERA HNB: Hrvatski viceguverner šuti o vezi s kompromitiranim svjedokom u slučaju Sanader i bombi u dvorištu vile na Markuševcu

EKSKLUZIVNO OTKRIĆE: Kako je viceguverner HNB-a uspio zaraditi imovinu vrijednu 36,592 milijuna kuna?!

Hrvat Jozo Dragan ukrao ruski klirinški dug vrijedan 400 milijuna dolara pa ugostio Putina u Sloveniji

Todorićev Agrokor, jet seteri, generali i njihovi partneri, švercer droge i lice s američke tjeralice – svi u istom karipskom poreznom raju

Otkrivamo: I. Mijatović u Hrvatskoj je zahvaljujući Plivi postao američki milijunaš, a Hrvatskoj duguje skoro 7 milijuna kuna poreza (2. dio)

Škegrin čovjek Ivan Mijatović zahvaljujući Plivi kupio dvorac u Americi, luksuzni apartman u New Yorku i ljetnikovac na Hilton Headu

Mihajlo Perenčević: Anonimni hrvatsko-američki milijunaš bio je Jarnjakov pomoćnik, a sada posjeduje čak i otok kraj Trogira

EKSKLUZIVNO: Otkrivamo tajne švicarske račune i tvrtke Todorića, Biondića, Valentića, Mikulića, Ergovića…. (1. dio)

Nova zatajena nekretnina Josipa Jagušta

Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.