fbpx

ZAŠTO ŠUTI POLITIČKA ELITA? Posakrivali se u mišjim rupama i strahuju?

Autor: Andrea Latinović

Izuzev nekoliko sporadičnih, gotovo usputnih komentarčića objavljenih po njihovim Facebook profilima, kao i očekivanovog performansa živahnoga Ivana Pernara, hrvatska je politička elita u ponedjeljak umuknula. Punom parom rade Viberi, WhattsAppovi, Telegrami… Javno- 0 bodova.

Ispaćeni bi se narod moguće složio s time da su i oni, hvala Bože, konačno jednom prestali pričati kojekakve budalaštine, uzimajući nam bespotrebno medijski prostor, a moramo ih, nažalost našu, pratiti. Zanimljivo je kako svi junaci nikom ponikoše, a bogami se i posakrivaše u mišje rupe, jer Gazda opako prijeti ”crnom bilježnicom”, poput onog kultnog Broja 1 u još kultnijem Alan Fordu. A u toj je bilježnici pohranjeno sve što bi se dalo upotrijebiti protiv onih koji na Gazdu sada nasrću, pretvarajući ga u ključnog državnog neprijatelja.

Od toga koliko je tko ”jamio” Gazdinih para, koliko je kome tutnuto u džepove, koliko plaćenih PR-ova, drhte i agencije, tresu se svi, Hrvatsku je od 6 jutros zadrmao potres najvišega stupnja, a da se Zemljino tlo nije pomaknulo.


Sve je Gazda znao-od toga kako se zovu i što vole ljubavnice političkih moćnika, kojima se diče gotovo svi, neovisno o političkoj pripadnosti, seksualnih vragolija onih koji su mu puzali pod noge, moleći i kupujući njegovu milost.

Što bi na uhićenja desetljeća, ako ne i stoljeća, imao za reći, primjerice, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, čiji je sin zaposlenik koncerna Agrokor? I koji je, je li, baš slučajno, otputovao u Moskvu kod druga Putina dok mu je glavni grad gotovo u opsadnom stanju, a strah se širi lančanom reakcijom? Zanimljivo je sve to zajedno promatrati, posebice u svjetlu nakon što je Hrvatska u petak doživjela strahoviti šok neshvatljivom sudačkom presudom o oslobađanju Tomislava Horvatinčića krivnje za ubojstvo dvoje Talijana.

Jesmo li sada konačno udarili glavom zid? Je li ovo početak propasti Tuđmanove koncepcije 200 bogatih obitelji? Ili početak sloma hrvatskog gospodarstva? Možemo li to možda ipak promatrati kao početak oporavka same države i njezinih korumpiranih struktura? Vjerovati da se na ruševinama staroga stvara neka nova, pravednija Hrvatska? Hoće li tome i sam Gazda kao svjedok-pokajnik doprinijeti?

Milijardu je pitanja, a malo, ili nemalo odgovora. Još jedan igrokaz iz kojega neće nastati ništa? E, neće moći ovoga puta, piramida je puknula od samoga vrha, pitanje je koga će sve sada svojim urušavanjem zdrobiti.

Nekako mi se čini da, osim što ćemo, standardno, mi porezni obveznici platiti sanaciju-ozdravljenje-propast Agrokora, na tapetu konačno dolaze i oni koji su nam se godinama podsmjehivali, držeći nas ”stokom stitnog zuba”, samo nešto finijim riječima. Tuđman je to barem pošteno, onako odrješito generalski tresnuo u lice svima koji mu nisu bili po volji. A njegovu su mantru nastavili svi oni koji su i njega samoga i njegovu viziju dobre, moderne, samostalne države upropastili.

Je li ona poznata fotografija na kojoj tada još mladi Ivica Todorić sjedi s Tuđmanom u njegovom kabinetu na Pantovčaku značila spuštanje startne zastavice za početak lopovluka, krađe, psihičkog, emocionalnog i financijskog ubijanja njezinih građana, kao i ubijanje svih već mrtvih u Domovinskom ratu? Koji su tako naivno otišli goloruki u borbu, vjerujući da se bore za čistu državu u kojoj će svi imati mjesto pod Suncem. Danas oni već odavno izgubljenih ideala nijemo promatraju ubijanje Hrvatske po drugi puta. Ali, ovoga puta ne uzimaju oružje, s punim pravom- ovo je bitka korumpiranih političkih struktura, koje ratuju međusobno, a sve u tako naivnoj vjeri kako će svi zajedno prevartiti Ruse.
A tko je to, molim vas, Ruse do sada uspio uspješno opelješiti za lovu? A da mu pritom sve nije sravnjeno sa zemljom?

Autor:Andrea Latinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.