Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zašto se na čelo HNS-a vraća Ivan Vrdoljak? Hoće li na koncu zamijeniti Martinu Dalić?

Autor: Marin Vlahović

Predsjedništvo HNS-a na sjednici u četvrtak donijelo je odluku da se Središnjem odboru za predsjednika HNS-a predloži Ivan Vrdoljak, a za zamjenika Predrag Štromar, trenutno vršitelj dužnosti predsjednika stranke i potpredsjednik Vlade, objavio je nakon sjednice član Predsjedništva i potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković.

“Mi smo danas raspravljajući o tome zaključili da nakon protoka vremena, prihvaćajući tadašnju njegovu ostavku, ali i na današnje vrijeme i aktualnosti, smatramo da treba nastaviti ono što je započeo u stabilizaciji stranke i hrvatske vlade i države, i zato smo donijeli odluku da predložimo Središnjem odboru da se kandidira Ivan Vrdoljak”, rekao je Gjurković.

Također je napomenuo kako se Vrdoljak neće vraćati u izvršnu vlast, već će mu osnovna zadaća biti bavljenje politikom i strankom. Kako bi razumjeli zbog čega se Ivan Vrdoljak uistinu vraća na čelo HNS-a, moramo se prvo pozabaviti stvarnim razlozima zbog kojih je podnio ostavku. Vrdoljak je privremeno prepustio formalno vodstvo stranke Štormaru, jer je bio svjestan kako bi zadržavanje funkcije predsjednika u vremenu rušenja preostalog kredibiliteta HNS-a, predstavljalo čin političkog samoubojstva. Zbog toga se lukavo povukao na pozadinsku poziciju, ali nakon stabilizacije ne postoje više razlozi za politički život u sjeni.

Odeš da bi se vratio

Uostalom, javnost brzo prašta stare grijehe, a rijetki se sjećaju što je Vrdoljak ranije javno govorio o mogućoj koaliciji s HDZ-om. Ti detalji već su uglavnom zaboravljeni. Ipak, tvrdnja potpredsjednika Gjurkovića kako se Ivan Vrdoljak ne vraća u izvršnu vlast nije uvjerljiva i treba je uzeti s velikom rezervom. U moru stotine pregaženih izjava i obećanja, ovakve rečenice ne znače mnogo. Kako i u samom HNS-u kažu, sve zavisi od promjenjivih okolnosti. Jučer si otišao u političku mirovinu, danas si opet predsjednik stranke, a sutra ćeš ponovno preuzeti Ministarstvo gospodarstva. U pitanju je već viđeni hrvatski politički krug koji vazda reciklira naizgled potrošene, da ne kažemo duboko kompromitirane političke kadrove i individue.

I sam Radimir Čačić se dosta uspješno vratio u politiku, doduše na lokalnoj razini i to u zavičaju gdje bi ga građani i mještani valjda trebali mrziti zbog niza propalih građevinskih projekata, neisplaćenih plaća i otpremnina. Nema dvojbi da prosječni hrvatski birači imaju jak želudac, ali HNS je posljednjih godina sve teže probaviti, a nakon političke trgovine s HDZ-om, gotovo i nemoguće. Što to Vrdoljak može učiniti da spasi ugled ove stranke koja se transformirala u poslušni servis krupnog privatnog kapitala?

Narodnjaštvo u ruševinama

Od priče o narodnjaštvu nisu ostale ni ruševine, a HNS je stranka koja nema nikakvog doticaja s problemima tog malog čovjeka iz naroda. Vrdoljak ne može puno napraviti kako bi popravio taj katastrofalni imidž. Zato pravo pitanje nije što Ivan Vrdoljak može učiniti za stranku, već što stranka može učiniti za Ivana Vrdoljaka? Po svemu sudeći Vrdoljak u stranci trenutno nema nikakvu ozbiljnu oporbu i stoga može usmjeriti aktivnosti stranke u svrhu ostvarenja osobnih ambicija i ciljeva. U svemu tome on nije usamljen jer ima potporu moćnih i bogatih pojedinaca iz gospodarstva, pogotovo iz energetskog sektora. Na ruku mu ide i politička situacija. Za Hrvatsku slijedi mučan i skup proces iskupljivanja prema Ruskoj federaciji, a Vrdoljak bi mogu preuzeti ulogu glavnog operativca koji će progurati projekte od velike važnosti za Rusiju.

Istodobno Martina Dalić opterećena je osobnim sukobom s Ivicom Todorićem, dok je javnost percipira kao dio bankarskog lobija. Neovisno o javnim istupima, teško je vjerovati HNS-ovcima da ih zanima isključivo stabilnost i školska reforma. Njihova glavna misija, bila je i ostala borba za fotelje i kontrolu gospodarskog sektora te javnih poduzeća. Sasvim realno, Ivan Vrdoljak sprema se za neku od važnih funkcija u gospodarstvu. U bliskoj budućnosti, mogao bi možda i zamijeniti Martinu Dalić. Naravno, to ponajviše zavisi od premijera Plenkovića i njegove procjene političke vrijednosti HNS-a.

 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.