ZAŠTO NE PROGOVORI NAJODGOVORNIJI? Je li i ovo jedan od okidača za splitsko krvoproliće?

Autor:

Filip je uzeo pravdu u svoje ruke, tako nekako tumači se smaknuće trojice muškaraca u Splitu, koji su maltertirali obitelj nesretnog 25-godišnjaka Zavadlava, koji je otvorio pandorinu kutiju iz koje iskače mnoštvo pitanja. Jesu li hrvatske institucije funkcionalne, je li Split uistinu siguran grad kao što to tvrdi gradonačelnik Opara, do koje su mjere mladima danas dostupn i ne samo droga već i oružje, kolika je u svemu tome moć policije, je li ista korumpirana, i što u svemu tome poduzima čuveno hrvatsko pravosuđe?

Dok se javnost propitkuje, odgovori ili ne stižu ili su uvijeni u celofan i floskule koje dodatno razjaruju ionako razočarane građane. ”Neprihvatljivo je da pojedinci uzimaju pravdu u svoje ruke”, educirala je javnost ovih dana uskoro bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priznajući na odlasku kako je neprihvatljiva sporost i neučinkovitost pravosuđa, u koju prst upire i mistar policije Davor Božinović.

Dok Božinović pokušava iznaći opravdanje za kolege iz svojega resora, njegov kolega Bošnjaković prvi čovjek hrvatskog pravosuđa po običaju šuti, kako i ne bi šutio, kada je hrvatsko pravosuđe uistinu prepuno apsurda, i nelogičnosti na koje ukazuju i presude dilerima, kojima je hrvatska javnost svjedočila posljednjih godina. Zgodan je primjer slučaj Petra Ćosića, poznatijeg kao Šarac.

Njegova je družina bila optužena za šverc više od 300 k9ilograma kokaina iz Južne Amerika za narko tržište od Splita, Zadra i Zagreba, sve do susjednih Slovenije i BiH, pa i Nizozemske te Španjolske. Riječ je o drogi čija je vrijednost procjenjena na više od 12 milijuna eura, a Šarac i družina ‘pali’ su u međunarodnoj policijskoj akciji 2011.godine, punih šest godina trebalo je da ova priča dobije pravosudni epilog, a prema pisanju Slobodne Dalmacije u travnju 2017. godine svi okrivljeni nagodili su se s Uskokom na kazne kojima im je pokriven vremenski period kojega su proveli u zatvorii, od dvije i pol do tri godine zatvora.

Šarac je kažnjen sa četiri godine zatvora te mu je oduzeta protupravno stečena imovina. Godinu dana zatvora, toliko je iznosila kazna supružnicima Đerić koji su iz Trebinja prošvercali kilu i pol heroina u Hrvatasku. Dobili su i uvjetni dio kazne, odnosno godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina.

Slobodna Dalmacija, pdosjetila je kako su nakon presude lani u srpnju ovom bračnom paru ukinuti istražni zatvori, u kojem su boravilki od siječnja, kada su pali nedaleko od Šestanovca.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.