ZAŠTO MILANOVIĆ NIKADA NIJE PROGOVORIO: Što on i Ostojić znaju o Lozančićevoj smjeni?

Autor: Iva Međugorac

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić ustvrdio je da je od Državnog odvjetništva RH zaprimio odgovor kako nema osnovane sumnje vezano za optužbe predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića, koji se inače u posljednje vrijeme spominje kao jedan od potencijalnih savjetnika novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, a koji pak trenutačno savjetuje ministra Božinovića.

”Smatram da je DORH ono nadležno tijelo, obzirom da mi ne možemo zvati Lozančića niti Grabar-Kitarović, koje treba utvrditi postoji li ili ne osnovana sumnja. I dalje stojim pri tome, čekat ćemo odgovor DORH-a u ponovljenom pokušaju ukazujući na zakon koji jasno govori da bi oni trebali takve radnje poduzeti”, rekao je Ostojić zahtjevajući da DORH pokrene postupak za optužbe Grabar-Kitarović protiv Lozančića, naglašavajući da je za to bilo dovoljno osnove. Ostojić je također istaknuo kako Grabar-Kitarović koja je rukovodila sigurnossnim sustavom ne može u objašnjenju nečije smjene samo dati naznaku da je radio nešto suprotno zakonu ili zlouporobio svoj položaj, a budući da je Lozančić u to doba bio ravnatelj SOA-e po njemu moralo se znati zašto je otišao. Ostojić smatra da treba izvidjeti zbog čega je Lozančić smijenjen, a bio je profesionalac za ministra Davora Božinovića, bio je i bivši sigurnosni savjetnik predsjednika Republike, a za Grabar-Kitarović to nije. Inače, o Lozančiću i razlozima njegove smjene progovarao je tijekom kampanje za predsjedničke izbore i Milanović pa je tako u jednom od sučeljavanja predsjednicu Grabar-Kitarović pozvao da obrazloži razloge njegove smjene.

”Spremna sam obrazložiti smjenu Lozančića i mogu to obrazložiti i javno kada neki procesi budu gotovi”, rekla je Grabar-Kitarović potvrdivši da je Lozančić utjecao na izborne procese.”Nije ispoštivao dogovor koji smo imali da se odradi jedan posao koji je bio bitan za RH već je to zavlačio mjesecima”, kazala je, a potom Milanović replicirao: ”Ovo zvuči, a to je godina u kojoj sam ja bio premijer, o nečemu o čemu ja nemam pojma. Sve što smo radili Lozančić i ja ranije, o tome je gospođa Kitarović bila obaviještena. Ružno ste ga i osvetnički najurili” kazao je Milanović dok je predsjednica istaknula da očekuje od SOA-e da prijavljuje jesu li osobe povezane s korupcijom. “Moraju reagirati i u situacijama kada su hrvatski državljani u opasnosti negdje u svijetu”, pojasnila je.

Zanimljivo je u tom kontekstu podsjetiti baš na te godine kada se Milanović, kao glavni u političkoj areni, svađao sa šeficom države, a prvi ozbiljan sukob nastao je baš na tom, sigurnosnom polju, kada je predsjednica zatražila hitnu smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića. Tome se Milanović vrlo jasno usprotivio, povezujući predsjednicu s tim nekim neimenovanim polusvijetom. Zagonetno je govorio i o nekoj tajni koju je odbio otkriti, no vrlo se jasno iz njegove izjave moglo iščitati da i on i Lozančić znaju detalj koji bi se mogao neugodno odraziti na predsjednicu Republike. Prije ili kasnije! Predsjednica je, podsjetimo, u to doba zatražila hitnu Lozančićevu smjenu, prema pisanju medija zato što su se SOA-ine mjere provođene nad Mamićem pretvorile u prvorazredni skandal.

Pa se tako pisalo da je tijekom nadzora Mamićevih telefonskih linija slušan i njegov razgovor s predsjednicom, o čemu ona nije bila obaviještena. Nije poznato koliko je doista tih razgovora bilo, no javnost je imala prilike saznati da je Mamić bio ozvučen u travnju 2015. godine, kada je u svom domu organizirao rođendansku feštu za šeficu države. Spoznaje o tome što se događa, Predsjednica je dobila tek kada je izvještaj o Mamiću stigao u Državno odvjetništvo RH, odnosno kada joj je tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan javio da je pod mjerama koje su se provodile nad Mamićem i ona snimljena. Dodatnu dozu nemira predsjednici je donijela činjenica da je Lozančić prešutio snimke, a o svemu je pak uredno izvještavao premijera Milanovića, nakon čega je Grabar-Kitarović burno reagirala zatraživši njegovu smjenu.

Ako je vjerovati napisima iz medija, tajne mjere praćenja Mamića provođene su u listopadu 2014. godine. Istovremeno, Mamić je u prosincu te godine sudjelovao na predsjedničinoj donatorskoj večeri nudeći izdašnu svotu za njezinu kampanju. Druženje tu nije stalo – s Mamićem se predsjednica sastajala i u veljači, a bio je pozvan i kao gost na njezinu inauguraciju. Nakon toga predsjednica je otišla na privatnu proslavu koju je navodno organizirao Mamić. Kada je o izbornim procesima riječ zgodno je podsjetiti i na čuvenu aferu Barbika. Naime, prije pet godina, nakon objave kandidature Kolinde Grabar-Kitarović, bivši je predsjednik i njezin tadašnji protukandidat Ivo Josipović obavijestio javnost da je u njegov ured stigao dokument od 13 stranica nazvan “Akcijski plan Barbika” koji je sadržavao popis aktivnosti kojima bi se trebala kompromitirati aktualna predsjednica. Josipović je rekao da je dokument išao obznaniti jer ga se nastoji okarakterizirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju, no HDZ-ovci su, tada predvođeni Brkićem i Karamarkom, okrenuli pilu napoko pa su ustvrdili da je Barbika nastala u Josipovićevoj radionici.

U tom akcijskom planu govorilo se da je Grabar-Kitarović potpuna neznalica, ponizna Sanaderova sluškinja, koja je uspjeh postigla dodvoravajući se visokim političarima suprotnog spola. Pričalo se u akcijskom planu i o njezinim starim ljubavima, bračnim teškoćama, a kada je porazila Josipovića na izborima, kompromitacije nisu prestale. Štoviše, u jednom se trenutku, prije nekoliko mjeseci, u medijima pojavila priča o tome kako desničarske strukture tek pripremaju diskreditaciju predsjednice plasirajući u javni prostor teoriju o postojanju snimke koja bi trebala poslužiti kao krucijalan dokaz da je uzela novac od Mamića. Prema pisanju Nacionala, tu je teoriju u javni prostor trebala pustiti struja bliska Radeljiću, i to koncem ovoga mjeseca, a ta snimka za predsjednicu je trebala predstavljati veliku opasnost i preokrenuti tijek kampanje za predsjedničke izbore. Riječ je o snimci s jednog sastanka s Mamićem, na kojoj su navodno sudjelovala i dva predsjedničina savjetnika te jedan Mamićev suradnik iz Dinama. U istom se mediju tvrdilo da predsjednici desnica priprema udarac i tako što će u javnost plasirati priče da se odrekla laskave inozemne karijere jer je primila mito da se kandidira za predsjednicu države na prošlim izborima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.