fbpx

Zašto H-alter traži donatore 100.000 kn za borbu kontra nacionalnih interesa?

Autor: Miroslav Edvin Habek

Želimo osigurati novac za medij da možemo raskrinkavati loše momke i djevojke i njihove interese. Ne zanima nas medij s hrpom sisa i guzica. Ako bi svaki naš čitatelj uplatio godišnje 100 kuna mogli bi biti nezavisniji i slobodniji, kaze glavni urednik H-altera.

– Najoštrije ćemo se boriti protiv svih vitalnih hrvatskih nacionalnih interesa i za financiranje te borbe namjeravamo iz vaših džepova uzeti 100.000 kuna – kratka je poruka Tonija Gabrića, glavnog urednika portala ‘hrvacke alternative’ H-altera nakon proglasa na portalu kojim traže donatore.

– Ono što se prodavalo pod hrvatske nacionalne interese posljednjih dvadeset godina dovelo je Hrvatsku do sloma. Sve se svodi na to, da jedna grupa nastoji svoje interese nametnuti cijelom društvu kao javni – nacionalni interes. Želimo raskrinkavati takve interese. Pritom računamo na ‘nepoštene’ jer pošteni su se već dokazali , čak i u Remetincu – poručuje Gabrić priznajući da osjeća okus frustracije zbog, kako navodi, propalih tema i novinarskog ‘preskakanja važnih događaja zbog nedostatka novca.

Mora se znati model financiranja neprofitnih medija kao što je naš. Ne pišemo o sportu, ne pišemo o seksu već pokušavamo podržavati nešto vrijedno od javnog interesa. Ne možemo očekivati da budemo financirani putem oglasa. To smo pokušavali u par navrata, no nije nam uspjelo. Više, manje, financirani smo od klasičnih financijera – neprofitnih udruga. Čitav štos je da oni financiraju uglavnom vrlo tematske i usko postavljene projekte. Dobivamo novac od donatora, a moramo ga potrošiti na način koji često i nije bitno novinarski. Želimo osigurati novac da možemo raskrinkavati loše momke i djevojke i njihove interese. To je sada vožnja slaloma između dogovora s donatorima i našeg željenog novinarskog pristupa – poručuje Gabrić pokušavajući dodatno objasniti razloge nove strategije H-altera.


– Imamo komercijalne medije koji ovise o oglašivačima, imamo javne medije koji ovise o političkoj sferi. Javnost je zakinuta, a uz nevelika ulaganja mislim da bi se mogao formirati medij koji bi zaista u interesu te javnosti objavljivao relevantne stvari. Ne hrpu sisa i guzica i golih muških nogu. Ako bi svaki naš čitatelj uplatio godišnje 100 kuna, cijenu 15 dnevnih novina, imali bi tri puta veći budžet nego sada i mogli bi biti raznovrsniji, nezavisniji i slobodniji. To je kratkoročno, a dugoročno – želimo testirati mogućnost da H-alter bude većinski financiran od onih naših čitatelja kojima je stalo da tako nešto opstoji i bude bolje – poručuje Gabrić.

Dodatne razloge zašto vam želi izbiti 100 kuna iz džepa – pogledajte na stranicama H-altera.

Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.