Zašto Čičak tako ustrajno brani Mamića?

Autor: I.Babić/7Dnevno/10.srpanj 2015.

Pravi razlog Čičkove zabrinutosti za Mamićevu sudbinu ipak nije briga za ljudska prava, već briga oko izvora financiranja, jer su čelne osobe HHO-a, poput predsjednika Igora Peternela u sukobu interesa u slučaju Mamić.

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) zadnjih se dana prometnuo u najgovorljivijeg zaštitnika lika i djela Zdravka Mamića. Pravi razlog Čičkove zabrinutosti za Mamićevu sudbinu ipak nije briga za ljudska prava, već briga oko izvora financiranja, jer su čelne osobe HHO-a, poput predsjednika Igora Peternela, u sukobu interesa u slučaju Zdravka Mamića. Ali, krenimo redom…

Proračun HHO-a iznosi oko 900 tisuća kuna godišnje, a imamo pouzdane informacije da od tog iznosa 200 tisuća kuna HHO-u dolazi od GNK Dinama, a još 200 tisuća od Zdravka Mamića. Očito je, dakle, da bi bez Mamića i Dinama HHO praktički prestao djelovati. Znakovito je da HHO na svojim internetskim stranicama nema podataka o financiranju, a zadnje izvješće o radu koje su objavili je iz 2011. godine. Kako bi opravdali uložena sredstva u HHO, izmišljen je projekt ”Izravna prevencija navijačkog nasilja” čije se aktivnosti svode na to da promatrači HHO-a na utakmicama 1. hrvatske nogometne lige zapisuju i broje skandiranja i uvrede navijača, koja su uglavnom upućena Mamiću, vodstvu Dinama i HNS-u. Pri tome nije jasno kako će nabrajanje navijačkih uvreda izvravno prevenirati navijačko “nasilje”!?

Međutim, takva izvješća HHO-a koriste se kako bi se Zdravko Mamić i vodstvo Dinama obračunali s navijačima kojima se suprotstavljaju. Tako se u izvješćima za BBB kaže kako je to ”skupina koja sebe proglašava navijačima GNK Dinama”. Inače, izvješće promatrača HHO-a s nogometnih utakmica mogu se pronaći na internetskim stranicama HHO-a, a iz njih je očito kako je cijeli projekt, zapravo, izmišljen kao paravan za Mamićevo i Dinamovo financiranje HHO-a.

Uz to, potpredsjednik HHO-a Igor Peternel u očitom je sukobu interesa kad su Dinamo i Zdravko Mamić u pitanju. Njegova supruga Amra Peternel već je godinama zaposlena u GNK Dinamu. Karijeru u Dinamu započela je kao Mamićeva osobna asistentica, a kasnije je radila u marketingu Dinama. Amra Peternel često se voli javno eksponirati u novinama, naglašavajući svoje poslovne uspjehe i ženske atribute. Međutim, za tako uspješnu karijeru postoji još jedan razlog, osim sposobnosti gđe. Peternel. Naime, u kuloarima se priča da je odnos Amre Peternel i Zdravka Mamića puno intimniji od samo poslovnog odnosa. Vrlo često ih se može vidjeti kako istih dana ulaze i izlaze iz zagrebačkog hotela Sheraton. Vjerojatno u hotelskoj sobi razmatraju marketinški plan Dinama za narednu sezonu. Barem bi to trebao vjerovati Igor Peternel kada idući put bude javno branio Zdravka Mamića i vodstvo GNK Dinama. No, šira javnost ne zna za još jednu zanimljivost vezanu za HHO.

Naime, Čičak je nedavno izjavio da je braću Mamić “odradila” SOA. Takvu priču o SOA-i Čičku je mogao plasirati istaknuti član HHO-a, Tomislav Milčić, bivši djelatnik SOA-e, komunikolog i novinar (kako su ga u HHO-u nazvali). Poznanstvo Milčića i Čička, te sa članovima HHO-a, seže u vrijeme kada je Milčić u tadašnjem SZUP-u navodno bio zadužena za praćenje nevladinih organizacija i novinara. Ne zna se zašto je Milčić s takvom biografijom odjednom postao zaštitnik ljudskih prava i zašto mu Čičak toliko vjeruje. Možda Milčić zna nešto više o Čičku od ostatka hrvatske javnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko su i ostali članovi HHO-a upoznati s obavještajnim Milčićevim radom u prošlosti.

Kada je Čičak zajedno s Milčićem i ostalim članovima HHO-a u studenom prošle godine posjetio hrvatske branitelje u Savskoj 66, istaknuo je kako se hrvatske branitelje prisluškuje i prati. Očito je i tada gospodin Milčić bio izvor informacija, jer samo rekonstruira ono što bi on napravio s braniteljima da je opet u poziciji da obrađuje prosvjednike koji traže ispunjenje svojih zahtjeva.

To što je gospodin Čičak karijeru u HHO-u izgradio na blaćenju akcije “Oluje” prikazujući je kao zločinački pothvat, nije ga smetalo da se pojavi među hrvatskim braniteljima i plaši ih hrvatskom policijom i tajnim službama.




Autor:I.Babić/7Dnevno/10.srpanj 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.