fbpx

Zapovjednik stožera c.z. Ljubuški: Film ‘Neđo od Ljubuškog’ pun je manipulacija i falsifikata

Autor: Marko Šuto

Kao Zapovjednik općinskog stožera civilne zaštite u općini Ljubuški u vremenu od 1991. do 1993. godine odgovorno tvrdim da na području općine Ljubuški nije bilo zločina, genocida, fašizma, organiziranog protjerivanja i uništavanja objekata stanovnika ljubuške općine - kaže Vlado Bulić.

Zamislite da u Hrvatskoj i zemljama okruženja ne postoje skupine ljudi koji šire mržnju, da ne postoji netrpeljivost, da se poštuju ljudska prava od pojedinaca pa sve do razine vlasti. U tom idealističkom svijetu razne humanitarne organizacije gube na važnosti, nisu više potrebne. HHO, Amnesty international i drugi ne bi više imali razloga postojati. Međutim, u našem nesavršenom svijetu postoje i organizacije koji su svoj tobožnji humanitarni rad iskoristile u profitabilne svrhe.

Iako je Ivan Golubić, sin Svetlane Broz i praunuk Josipa Broza Tita 2009. godine za sarajevsku Slobodnu Bosnu spomenuo financijske malverzacije njegove majke i bogaćenje preko humanitarne organizacije ‘Gariwo’ iz Sarajeva vjerodostojnost i ugled te organizacije nisu pretrpile pretjeranu štetu. Dapače, ovogodišnjom produkcijom Filma ‘Neđo od Ljubuškog’, koji je izazvao razne reakcije, ‘Gariwo’ je postao još poznatiji javnosti. Hrvatske nevladine organizacije, udruženja branitelja i navijači iz Ljubuškog, ali i drugih dijelova BiH smatraju kako je film ‘zatrovan probošnjačkom propagandom i neistinom’. Prema njihovim riječima film predstavlja ‘iskrivljavanje istine autorice Svetlane Broz’, a osim toga je opasan budući da neki dijelovi ‘potiču na mržnju i unose nemir među stanovništvo’. U dokumentarnom filmu Svetlane Broz prikazan je Neđo Galić koji je posthumno nagrađen od njezine organizacije radi navodnog spašavanja tisuća Bošnjaka.

Nestranački zapovjednik Općinskog stožera Civilne zaštite u Ljubuškom od 1991. do 1993. Vlado Bulić koji danas radi kao novinar u Njemačkoj situaciju iz tog doba gleda na drugačiji način.


– Ljubuški od 1992. do 1993. godine je na jedan neprimjeren i jednostran način prikazan. Šteta je što autori i financijeri filma nisu ostali u okvirima nagrade ‘Duško Kondor’ koja se dodjeljuje humanistima i osobe Nedjeljka Neđe Galića kome je posthumno dodjeljena nagrada, nego su svojim filmom ne imajući poštovanja ni prema umrlim osobama željeli iskriviti povijest i unijeti razdor u jednu višenacionalnu zajednicu. Ako je vjerovati sugovornicima filma da Neđo nije želio da se pokopa i ostane za viječnost u svome voljenom gradu, tu želju su trebali poštivati svi i ne vraćati ga ponovno u Ljubuški kroz film i naziv filma – navodi Bulić.

Smatra kako je film pun manipulacija i falsifikata koje je uočio kada je nazočio prikazivanju filma u Zagrebu u kinu Grič. Nakon toga Bulić je sudjelovao i na okruglom stolu koji je povodom prikazivanja filma organiziran.

Scenaristi filma kao veliki antifašisti u svome filmu su koristili svjedočanstvo osobe koja je osumnjičena za ratni zločin. Neshvatljivo ja da antifašisti koriste usluge osoba koje im principijelno ne odgovaraju ali očito ukoliko ih mogu iskoristiti za svoje ciljeve tada preko svega prelaze – nastavlja Bulić.

Kako je cilj filma bio prikazivanje etničkog čišćenja od strane Hrvata nad muslimanskim stanovništvom Ljubuškog Bulić kaže: – Što je za neke evakuacija i sklanjanje na sigurno mjesto to je za druge etničko čišćenje. Oni namjerno zaboravljaju da se etničko čišćenje sprovodi prisilnim putem i uz upotrebu oružja, dok se evakuacija ili sklanjanje provodi pozivima na zborno mjesto. Ostavljajući mogućnost pojedincu da se odazove ili neodazove pozivu.

Vlado Bulić nadalje spominje kako je na njegovu primjedbu reagirao norveški veleposlanik Henrik Ofstad čija je vlada sufinancirala snimanje filma i koji je ustvrdio kako on ‘to što su Bošnjaci premješteni od strane drugih, zove etničko čišćenje’ i kako ‘neće polemizirati ovdje, već hoće odgovoriti jasno da je to primitivizam’.

Bulić tvrdi kako je ‘izjava da je bilo etničkog čišćenja tamo gdje ga nije bilo, politički skandal koji prelazi ovlasti jednog veleposlanika u drugoj zemlji. Poznato je da je norveška vlada snosila troškove snimanja ovog filma ali po izjavama veleposlanika izgleda da je film urađen po narudžbi norveške vlade ili pojedinaca u ime vlade. S ovom investicijom norveška vlada preuzima na sebe svu odgovornost za stvaranje nesnošljivosti među narodima u Bosni i Hercegovini i svu odgovornost za sve posljedice koje je ovaj film prouzrokovao ili može prouzrokovati prema nedužnim građanima’.
Znakovito je kako se nameće pojam fašizma te se isti koristi za prikazivanje Hrvata iz Ljubuškog kraja i pomoću kojeg se pokušava dokazati zločinačka narav Hrvata. No, Bulić tvrdi: – Kao Zapovjednik općinskog stožera civilne zaštite u općini Ljubuški u vremenu od 1991. do 1993. godine odgovorno tvrdim da na području općine Ljubuški nije bilo zločina, genocida, fašizma, organiziranog protjerivanja i uništavanja objekata stanovnika ljubuške općine’.

Zlonamjerni pojedinci ne žele prihvatiti činjenicu da je jedina mogućnost zaštite Muslimana u ratnoj situaciji u ljeto 1993. bila njihovo premještanje ili evakuiranje u treće zemlje do normalizacije stanja u Bosni i Hercegovini.- nadodaje Bulić.

Također smatra kako ‘autorima ovog filma i svih popratnih događanja nisu bitni ni pokojni Neđo niti istiniti događaji, njima je bitno nametanje svoje istine, ostvarivanje svojih osobnih interesa kroz tražanje novih žrtava i unošenje mržnje i neprijateljstava u višenacionalnim zajednicama’.
Kakav će učinak ovaj film imati na daljnji razvoj suživota u Bosni i Hercegovini ostaje otvoreno.

Autor:Marko Šuto
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.