fbpx
Ilustracija, Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Zaposlenici socijalne skrbi u strahu: ‘Žurno procesuirajte govor mržnje i poticanje na nasilje’

Autor: Tea Šojat

Sindikat  zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske na čelu s predsjednicom Sindikata Jadrankom Dimić reagirao je na napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad, pri čemu je Sindikat istaknuo  duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi.

Navode kako je “pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i pozive na linč socijalnih  radnika polučio ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu.”

Strah od mogućih fizičkih i verbalnih napada

“Gotovo je nemoguće u našem humanom sustavu raditi ovaj izuzetno težak,  kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi  kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi”, navodi Sindikat.

Potrebno žurno procesuiranje govora mržnje i poticanje na nasilje

“Zahtijevamo da se žurno procesuira svaki govor mržnje, poticanje na nasilje i  fizičko nasilje nad zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi, te da se poduzmu sve  mjere zaštite kako bi svi zaposlenici u sustavu mogli neometano i bez pritiska raditi svoj izuzetno težak i zahtijevan posao na dobrobit korisnika i društvene  zajednice”, stoji u dopisu Sindikata koji su pozvali sve članove Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi  Hrvatske da prijave Sindikatu svaki verbalni ili fizički napad ili prijetnju. U tom slučaju  sindikat će im osigurati svu pravnu pomoć i zaštitu, navodi se.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.