Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

’Zaposlenici gradske uprave i Holdinga najbolje znaju tko zabušava’: SDP-ov kandidat za gradonačelnika ima velike planove, a protiv korupcije će modelom kojeg je već ranije primijenio, tvrdi

Autor: Matea Vidić

Predsjednik Zoran Milanović, Emil Tedeschi, ali i bivši ministar financija, Boris Lalovac zvučna su imena koja se povezuju s SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika za Zagreba, Joškom Klisovićem. 

U intervjuu za Večernji list, Milanovićev vjenčani kum govori kako se predsjednik ne miješa u stranačke stvari, no i kako mu je rekao da je kandidatura veliki izazov.

“Ali da je to jednostavno nešto u što treba ući jer jedino osoba koja je dovoljno iskusna, a svojim načinom funkcioniranja je čista suprotnost Bandiću, ga može i pobijediti”, govori Klisović koji je čini se u svoj tabor uspio pridobiti i bivšeg ministra financija Borisa Lalovca koji je, kako se priča, prvotno odbio biti dio tima. No Klisović otkriva kako će to ipak biti te će raditi na izradi ekonomskog dijela programa.

Nadalje, Klisović je godinama radio i za Emila Tedeschija. Upitan imali li njegovu potporu, odgovara: “On jako dobro zna kako ja radim i u tom kontekstu će vjerojatno i taj argument utjecati na njegovu odluku”.

Klisović inače ističe kako će on, ako postane gradonačelnik Zagreb raditi na tome da usluge gradske uprave i Holdinga budu jeftinije, kvalitetnije i dostupnije građanima. Tvrdi i kako postoji mogućeg subvencioniranja režija mladim obiteljima, usklađenja radnog vremena roditelja i rada vrtića, ali i rasterećenje tih ustanova.

Govori kako traži način da stvore “partnerske aranžmane s tvrtkama koje zapošljavaju puno mladih ljudi, a koje bi mogle otvoriti vrtiće u svojim prostorima”. Nastavlja dalje sa stipendijama za studente, ali i povećanje novčane pomoći starijim osobama. Ipak, prvi korak bit će statičari i osiguranje sigurnosti grada, ali i rasterećenje troškova Zagrepčanima nastradalima u potresu, na način kako je to učinjeno na Banovini.

Dodaje i kako želi raditi na reformi gradske uprave, a sve s ciljem uklanjanja korupcije. Navodi kako će mjesta uvijek biti za one koji rade dobro.
“Ja sam takav jedan proces već vodio u okviru gospodarske diplomacije koji sam dizao na noge u Ministarstvu vanjskih poslova. Imam definirane ideje kako to napraviti i to nije nikakva čistka. To je proces u koji ćemo uključiti i zaposlenike gradske uprave i Holdinga. Oni najbolje znaju tko kvalitetno radi, a tko zabušava i živi na političkoj potpori moćnika”, rekao je.

Upitan o rezultatima izbora i stavu prema Tomislavu Tomaševiću iz stranke Možemo! navodi kako očekuje podršku Tomaševića jer u drugi će krug, jasno će, on ući. “Mislim da ćemo biti dobri partneri”, zaključuje.

Dodaje potom i da će snositi posljedice ako rezultati izbora budu loši, a ako budu dobri mogao bi se kandidirati i za šefa zagrebačkog SDP-a.
Upitan je naposljetku i za inicijativu koju je sam poticao, a koja se odnosi na preimenovanje Trga maršala Tita. Navodi kako će isto pričekati jer prioritet je obnova od posljedica potresa, no govori i kako će svakako upitati građane prije nego se odluči za promjenu imena.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.