Davor Puklavec, Borna Filic, Marko Lukunic/ Pixsell

Zanimljive biografije! Tko je HNS-ov trojac koji najvjerojatnije ulazi u Vladu?

Autor: Dnevno.hr

Novi ljudi u Plenkovićevoj Vladi

Plenković je spasio Vladu dogovorom s HNS-om, no za to priču morao je dati tri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade. Ministarstva graditeljstva i pravosuđa, a moguće i obrazovanja najvjerojatnije će završiti u HNS-ovim rukama. Kao mogući ministri spominju se: Predrag Štromar, Blaženka Divjak i Ranko Marijan.

Što znamo o njima?

Predrag Štromar, mogući novi šef HNS-a čiji su delegati iz najbrojnije organizacije HNS-a u Varaždinskoj županiji na Središnjem odboru presudili u odluci da HNS ide u Vladu s HDZ-om, trebao bi biti novi potpredsjednik Vlade, možda ujedno i ministar graditeljstva.

Član je HNS-a od 1991., a u svojoj biografiji navodi kako je ga bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao za ‘osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva’. Štromarovi hobiji su vinogradarstvo i podrumarstvo.

Blaženka Divjak, profesorica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, mogla bi biti nova ministrica obrazovanja (što bi značilo da Pavo Barišić odlazi). Rođena je 1967. u Varaždinu, cijeli je život posvetila matematici, koju je i doktorirala 1998. Autorica je više 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je 50 konferencija, autorica je sedam knjiga, od čega su dvije sveučilišni udžbenici iz matematika. Koordinirala je i vodila 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i razvojnih projekata.

Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, novi ministra pravosuđa iz kvote HNS-a.

On je rođen 1954. u Karlovcu. Pravo je diplomirao u Zagrebu 1978.,a sudac Vrhovnog suda je već 13 godina. Prije toga bio je sudac Županijskog i Općinskog suda u Zagrebu. Od 2000. do 2001. bio je zamjenik ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića na mandatu Vlade Ivice Račana.




Bio je i kandidat za predsjednika Vrhovnog suda 2005. godine, ali se u zadnji čas povukao jer u Saboru nije dobio konsenzus svih stranaka. Iako su se SDP i HDZ složili da prihvate prijedlog predsjednika Stjepana Mesića i imenuju ga na čelno mjesto Vrhovnog suda, tome su se usprotivili IDS, HSP te nezavisni zastupnici Ivo Banac i Ivo Lončar, piše tportal.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.