Žalbe Branimira Glavaša danas na Vrhovnom sudu

Autor: dnevno.hr

Dok bivši zapovjednik terirorijalne obrane Osijeka nadu polaže u Vrhovnu sud, mnogi, pozivajući se na presedan u slučaju jednog pulskog dilera, vjeruju da bi Glavašu presudu mogao poništiti i Ustavni sud.

Vrhovni sud počinje danas raspravu o žalbama na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Iako osuđen na deset godina zatvora zbog slučajeva Garaža i Selotejp, Glavaš je uoči presude otišao u BIH.

Dok bivši zapovjednik terirorijalne obrane Osijeka nadu polaže u Vrhovnu sud, mnogi, pozivajući se na presedan u slučaju jednog pulskog dilera, vjeruju da bi Glavašu presudu mogao poništiti i Ustavni sud. Tada je, kao i u Glavaševu slučaju, članica sudskog vijeća bila ista sutkinja koja mu je prije odlučivala o pritvoru. U Zakonu o kaznenom postupku piše da je sudac isključen od obavljanja dužnosti ako je u istom predmetu sudjelovao u donošenju odluke nižeg suda.

– Ustavni zakon govori o tome da se odluka Ustavnog suda u konkretnom predmetu odnosi na konkretan predmet. Siguran sam da će suci donijeti odluku na temelju stanja spisa i na temelju zakona, a ne na temelju onog što se piše u medijima ili što se spekulira negdje u nekakvim drugim, pa čak i stručnim krugovima – rekao je za HRT sudac Vrhovnog suda RH Marin Mrčela.

Optuženik i njegovi odvjetnici podnjeli su iz BiH opsežnu žalbu na prvostupanjsku presudu suca Željka Horvatovića navodeći kako tijekom postupka ni jedan zločin Glavašu nije dokazan.

VIŠE:

Glavaš: Kada mi Vrhovni sud ukine presudu vraćam se u Hrvatsku

Ustavni sud oslobađa Glavaša: Isti suci produljili pritvor i presudili




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.