Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ZAISKRILO U SABORU! Grbin optužio Zekanovića za govor mržnje, Jandroković ga branio!

Autor: Dnevno

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, na temelju Ustavnih ovlasti, donio je u četvrtak, 16. srpnja 2020., Odluku o sazivanju prve sjednice 10. saziva Hrvatskoga sabora od stjecanja neovisnosti.

PRATITE UŽIVO:

15:07

Jandroković je upozorio Zekanovića da stavi masku. Isto je upozorio i zastupnicu Krišto. Ne vidim u čemu je problem. “Ako može 150 zastupnika, možete i vi”, kazao je Jandroković zastupnici Krišto.

15:06 

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da je Zekanovićev govor, govor mržnje. Jandroković kaže da Zekanović ima pravo iznositi svoj stav. Bačić napominje da Zekanović vrijeđa.




14:59 

Hrvoje Zekanović tvrdi kako Vlada neće provesti najavljenu racionalizaciju smanjenjem broja ministarstava.

“Zapravo imamo objedinjavanje 8 ministarstava. Smeta me novo Ministarstvo rada jer u tom objedinjavanju najvažniji resor demografije nestaje. Oni će reći imamo sada Ured. Najveći problem demografija, a Vlada se usudila da nemamo Ministarstvo demografije. Najvažnije ministarstvo se ukida i nemamo Ministarstvo demografije. Koju poruku šaljete? Da demografija nije bitna”, kazao je Zekanović.




Obrušio se na koaliciju HDZ-a s manjincima.

“Alo, jel Vas imalo sram, pred glasačima HDZ-a?”, upitao je.

Ponavlja kako je riječ o trgovačkoj koaliciji.

14:53

 Davor Ivo Stier brani spajanje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Miro Bulj tvrdi da je spajanje farsa, Stier se ne slaže s tom tvrdnjom. Spajanje Ministarstava brani i Branko Bačić. 

14:34 

Sabor je nastavio sa zasjedanjem.

Branko Bačić iznosi prijedlog zakona o ustrojstvu tijela državne uprave. Objašnjava zašto se neka ministarstva spajaju. Jandroković je upozorio neke saborske zastupnike da ne pričaju ili da raspravu nastave izvan sabornice. Uputio im je i upozorenje i zbog nenošenja maski.

“Molio bih one koji nemaju maske, da stave maske. Sjednica zahtjeva da se pridržavamo mjera. Ugrožavate moguće zdravlje drugoga. Molim da se svi držimo reda”, kazao je.

O zakonu o ustrojstvu tijela državne uprave se raspravlja po ubrzanoj proceduri. Zakonom se definiraju ministarstva i njihov broj. “Jednostavnije je upravljati s manje ministarstava”, kazao je Bačić. Bit će 16 ministarstava, no broj državnih ureda ostaje jednak.

12:39 

Određena je stanka do 14:30.

12:36  

Za predsjednike i potpredsjednike Odbora za Ustav i Poslovnik izabrani su Dražen Bošnjaković (HDZ) i Vesna Nađ (SDP), Odbora za zakonodavstvo Marija Jelkovac (HDZ) i Katarina Peović (RF), Odbora za izbor i imenovanja Nada Murganić (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU), Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) i Boris Lalovac (SDP), a Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje Predrag Štromar (HNS) i Vinko Grgić (SDP).

U uobičajenim okolnostima Sabor bira samo četiri odbora: za Ustav, zakonodavstvo, izbor i imenovanja i Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Ovoga puta izabrao je i odbore za graditeljstvo i za financije jer se, kao matični, moraju očitovati o zakonu o obnovi Zagreba i okolice od potresa te o zakonima financijske naravi koji iz Vlade uskoro trebaju doći pred saborske zastupnike.

12:35 

Zbog premijerova izvješća o sastancima Europskog vijeća i potrebi da se o njemu očituje izabrao je i Odbor za europske poslove, predsjednik mu je Domagoj Hajduković (SDP), potpredsjednik Domagoj Ivan Milošević (HDZ).

Drugog potpredsjednika nije izabrao jer je postalo očito da oporba nije suglasna oko imena, odnosno prijedloga Tomislava Tomaševića (Možemo!) da to bude Bojan Glavašević.

12:34 

“Dovodite me u poziciju da arbitriram za vas, vidim da se oporba nije dogovorila. Vise  između sebe dogovorite za idući put. Sada nećemo glasati o potpredsjedničkom mjestu Odbora za EU poslove”, kazao je Jandroković.

12:32 

Gordan Jandroković kaže da ne zna je li se oporba usuglasila oko potpredsjedničkog mjesta u saborskom Odboru za EU poslove. Tomislav Tomašević kaže da su se usuglasili, dok Hrvoje Zekanović iz Suverenista poručuje kako se nisu usuglasili.

12:12 

Do sada su u Saboru zatražene dvije stanke. Prva prije izbora Škore za potpredsjednika Sabora i druga zbog izbora potpredsjednika Odbora za EU poslove.

12:11 

Most je zatražio stanku od 15 minuta. Stanku je zatražio i Hrvoje Zekanović iz Suverenista nakon što je Tomislav Tomašević predložio Bojana Glavaševića za potpredsjednika Odbora za EU poslove. Hrvatski suverenisti javili su se sa svojim protuprijedlogom i predložili Željka Sačića za to mjesto. Oporba se očito – nije dogovorila.

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta kazao je kako Tomaševićev prijedlog nije posljedica dogovora iz opozicijskih klubova. Odobrena je stanka.

12:10

Miroslav Škoro izglasan je za potpredsjednika Sabora, unatoč stanci koju je uoči izglasavanja zatražio SDP.

12:09

Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier u razgovoru za N1 rekao je kako očekuje da u novom mandatu imaju priliku ispuniti obećanja koja su dali u kampanji.

“Vidjeli smo na sjedinici EU vijeća da je odrađen dobar posao za Hrvatsku. Svi očekujemo da će biti ovo jedan saziv gdje će biti bolje rasprave. Ja se veselim sučeljavanju ideja”, kazao je Stier.

“Dokazalo se da kada HDZ okuplja, tada HDZ pobjeđuje. Moramo odraditi taj posao što smo obećali građanima za dobrobit hrvatske države”, dodaje.

11:53

Arsen Bauk u ime SDP-a tražio stanku radi konzultacija a prije izbora Miroslava Škore za potpredsjednika Sabora!

Željko Reiner izabran za potpredsjednika Sabora.

11:45 

Prisegnuli su svi zastupnici.

11:35

Zastupnici redom prisežu. Saborski zastupnici smješteni na galeriji prisežu na galeriji. Dio zastupnika smješten je u sobi do sabornice, pa se dio prisege odvija za mikrofonom smještenom u toj prostoriji.

11:31 

Arsen Bauk javio se za riječ i kazao kako bi bilo korektno da saborski zastupnici sa galerije prisegnu za govornicom u sabornici. Beljak se također javio za riječ. Također je predložio da zastupnici s galerije prisegnu u sabornici za govornicom. Jandroković je rekao da to neće biti moguće.

11:30

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković objasnio je proceduru prilikom prisege.

11:29

Izvješće je prihvaćeno, a zastupnici su počeli s prisegama.

 

11:06
Predsjednik MIP-a Robert Jankovics podnosi izvješće o provedenim izborima

Sabor odlazi na stanku, vraćaju se u 11.30.

10:32 

Hrvatski sabor u srijedu je bez rasprave jednoglasno izabrao svoje Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), kojem je predsjednik Robert Jankovics (zastupnik mađarske nacionalne manjine), a potpredsjednica Barbara Antolić Vupora (SDP).

Povjerenstvo je odmah potom otišlo na sjednicu nakon koje će Saboru podnijeti izvješće o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima te onima čije su dužnosti nespojive sa zastupničkom, pa će u Sabor njihove zamjene.

Dok MIP ne završi sjednicu, određena je stanka od 30 minuta. Nakon nje zastupnici će položiti prisegu te izabrati saborske potpredsjednike i šest radnih tijela, odbore za Ustav, zakonodavstvo, europske poslove, financije, prostorno uređenje te za izbor i imenovanja.

10:31

Na galeriji imamo jedan glas više, kazao je Jandroković prilikom izglasavanja članova MIP-a. Ponovo su pristupili brojenju glasova.

10:30

Raspored sjedenja za konstituirajuću sjednicu Sabora određen je po strogim epidemiološkim mjerama. Između svakog zastupnika je metar i pol razmaka.

Sve stolice postavljene su tako da zastupnici vide predsjednika Sabora. Dio zastupnika sjedi iznad sabornice na galeriji.

10:20

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković drži govor: “Ovo me čini ponosnim. Zalagat ću se za promicanje slobode, jednakosti, socijalnu pravdu, ravnopravnost spolova i višestranačkog sustava. Ovaj trenutak zahtijeva predanost i odgovornost”, kazao je Jandroković u svom govoru.

Čestitao je Plenkoviću na vijestima iz Bruxellesa. “Svi mi zajedno radom moramo usmjeriti napore prema trajnim rješenjima. Očekuje se stvaralačka kritika jer samo tako možemo pridonijeti boljitku građana. Sva zakonska rješenja moraju odgovoriti na očekivanja građana. Moramo osnaživati političku kulturu. Mi nismo neprijatelji, zalažemo se za boljitak naših građana.”

Jandroković je najavio da će jedan od prvih zakona koje će novi Sabor izglasati biti onaj o obnovi Zagreba nakon potresa te je podsjetio na to da je jedna od zgrada koja je jako stradala zgrada Sabora.

Na kraju govora svima je zaželio uspješan parlamentarni rad.

10:20

Jandroković drži govor: “Ovo me čini ponosnim. Zalagat ću se za promicanje slobode, jednakosti, socijalne pravde, ravnopravnosti spolova i višestranačkog sustava. Ovaj trenutak zahtjeva predanost i odgovornost”, kazao je Jandoković u svom govoru.

10:18 

Konstituiran je 10. saziv Hrvatskog Sabora. Gordan Jandroković izabran je za predsjednika Sabora.

10:15

150 zastupnika je ispunilo evidencijski listić, a za izbor predsjednika Sabora potrebna je većina, kazao je Jandroković. Zastupnici su pristupili glasovanju. 144 zastupnika je glasalo, 143 je bilo za, jedan je bio suzdržan. Sa 143 glasa za, 1 suzdržanim, Gordan Jandroković izabran je za novog predsjednika Sabora.

screenshoot/n1

10:00

Gordan Jandroković je zastupnicima čestitao na izboru u Sabor, a HDZ-ov Branko Bačić na govoru ga predlaže za novog-starog predsjednika Sabora. Bačić je dodao da će time Jandroković biti prvi u povijesti ponovno izabrani predsjednik Sabora.

 

KRENULI PRVI KOMENTARI

9:58

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i novi saborski zastupnik s liste Domovinskog pokreta, na ulazu je u Sabor rekao kojim će se pitanjima najviše baviti.

“U Vkovaru ću ostati, ali ću dolaziti na sjednice. U interesu hrvatskog naroda i građana Hrvatske kada je potrebno biti glasan, bit ćemo glasni, a kada budu upućeni konstruktivni prijedlozi bit ćemo dobar partner.

Problemi koji koče hrvatsko društvo u smislu napretka i osiguravanja života u demografski opustošenim dijelovima – to su primarni, gorući problem koji moramo riješiti”, rekao je Penava.

9:55

Marko Milanović Litre u Sabor je ušao kao zamjena za Ružu Tomašić, a u Sabor je ušao s 19 glasova. Novinari su ga pitali je li mu neugodno što s osvojenih 19 glasova ide u Sabor.

“Ja ne predstavljam ovdje 19 glasova, nego glasove HKS-a u 10. izbornoj jedinici i sve politike koje predstavlja naša stranka”, rekao je.

9:54

U tijeku je obraćanje premijera Andrej Plenkovića novinarima.

“Nije ništa visilo”, kazao je Plenković o saborskoj većini i dolasku Hrebaka u Sabor.

9:50

Nakon sastanka manjina s premijerom Andrejem Plenković, novinarima se obratio Milorad Pupovac. “Uobičajeni sastanci i dotjerivanja Vlade”, rekao je Pupovac o čemu se razgovaralo na sastanku.

Milorad Pupovac kazao je nakon sastanka s Plenkovićem i manjincima kako ostaje u Odboru za ljudska prava. Na pitanje o potpredsjedniku Odbora Hasanbegoviću, kazao je: “Mislite na korifeja sa specifičnom kapom?”. 

Naime, Hasanbegović će biti zamjenik Milorada Pupovca u saborskom Odboru za ljudska prava. Kaže kako s tim nema problema i da je sam tražio taj Odbor.

9:43

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić bio je gost Novog dana uživo iz Sabora prije konstituirajuće sjednice.

Bačić je kazao kako su svi zastupnici vladajuće većine, njih 76 zdravi i kako će pristupiti danas konstituirajućoj sjednici te kako očekuje da će danas i sutra biti konstituirati Sabor i izabrati novu Vladu.

9:42

Bivši lider SDP-a Davor Bernardić unatoč izbornom debaklu ostaje u politici, a navodno će voditi izaslanstvo OESS-a, piše u srijedu Večernji list.

Bivši lider najjače oporbene stranke koji je tu poziciju napustio zbog izbornog debakla SDP-a, kao što je i najavio, dolazi danas na konstituirajuću sjednicu Sabora, a kako dnevnik neslužbeno doznaje od izvora bliskih Bernardiću, planira potpuno konzumirati i svoj saborski mandat u iduće četiri godine.

9:40

“Nikakva patetika, bit ćemo jaka oporba”, izjavio je Marin Miletić iz Mosta.

9:36 

“Mislim da će sve to biti u redu. Još smo nervozni nakon gubitka izbora”, izjavila je Sabina Glasovac komentirajući svađu SDP-ovaca oko podjele funkcija prilikom dolaska u Sabor. Smatra kako Milanovićev nedolazak nije protuustavan. “Ne osjećam da on vrijeđa nas kao saborske zastupnike. Pokazao je u više navrata da zna kako biti državnik”, kazala je.

9:35 

Miroslav Škoro prilikom dolaska u Sabor kazao je kako će podržati sve kvalitetne prijedloge većine, pa i one od strane Vlade. Napomenuo je kako će biti konstruktivan.

9:34 

Saborski zastupnici u velikom broju pristižu u Sabor. Došao je i Davor Dretar Drele. Nije htio dati izjavu okupljenim novinarima.

9:18  

Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta izjavila je za N1 prilikom dolaska u Sabor kako će joj u fokusu biti borba za istinu, borba protiv korupcije, borba za djecu i njihovu zaštitu. Kazala je kako su nagađanja da će biti potpredsjednica Sabora bila samo nagađanja, a da je DP uvijek bio dosljedan. Na pitanje o pobačaju kazala je: “Ideologijom se ne bave inteligentni ljudi.

Kada je čovjek u vjeri, onda mu ideologija nije interesantna. Hrvatska se mora otvoriti raspravi onih koji se do sada nisu čuli, a kada se sve to čuje, ja vam garantiram da će Hrvatska nacija tražiti zabranu pobačaja”, uvjerena je.

9:18

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj osvrnuo se kratko na nedolazak predsjednika Milanovića na konstituirajuću sjednicu Sabora.

“To je parlamentarna demokracija. Smatram da bi predsjednik Republike trebao biti na sjednici parlamenta.

I dolazak njegov ne govori da je parlament ovisan o nekome. On bi kao izabrani predsjednik trebao doći na tu sjednicu”, rekao je Bulj.

9:13

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u novom sazivu Arsen Bauk dao je kratku izjavu prije konstituirajuće sjednice Sabora.

O izjavi Ivana Račana da će SDP dotaknuti dno na lokalnim izborima, Bauk kaže da bi SDP to trebao učiniti što prije.

“Što prije to bolje, ako smo već u silaznoj putanji. Uvijek idete u unutarstranačke izbore da će se trend promijeniti. Članovi se mogu praviti da neće slušati birače, ali bilo bi im bolje da to ne naprave”, rekao je Bauk.

O nedolasku predsjednika Milanovića na konstituirajuću sjednicu kaže da o tome nema stav.

9:10

Kako doznaje N1, u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića i zastupnika manjinskih stranaka.

9:00

Bjelovarski gradonačelnik i novi saborski zastupnik Dario Hrebak, dobio je nalaz na koronavirus koji je negativan. Dario Hrebak dio je Plenkovićeve većine od 76 ruku, pa je do danas ujutro bilo pitanje hoće li se pojaviti u Saboru na konstituirajućoj sjednici.

—————

Danas s početkom u 10 sati održati će se prva konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora. Zastupnici će prema epidemiološkim uvjetima moratoi nositi maske te dezinficirati ruke.

U glavnom dijelu dvorane zbog poštivanja socijalne distace, sjedit će 89 zastupnika dok će ih 54 biti na galeriji. Osmero zastupnika bit će u manjoj dvorani koja se nalazi do sabornice. Pri dolasku u Hrvatski sabor svi će dobiti Ustav, poslovnik i vodič za zastupnike.

Nakon izbora predsjednika, čime se konstituira Sabor, Hordan Jandroković će predložiti dnevni red sjednice na kojem će se naći izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIO), zatim izvješće MIP-a o provedenim izborima, potom slijedi davanje prisege zastupnika, izbor potpredsjednika Sabora, prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju zamjenika tajnika Sabora i tajnika plenarne sjednice, te izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove.

U nastavku sjednice predsjednik Sabora predložit će dnevni red radnog dijela izvanredne sjednice Sabora – planira se rasprava i izglasanje novog Zakona o ustrojstvu i djelokruga ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kako bi Zakon, nakon objave u Narodnim novinama, mogao stupiti na snagu sljedeći dan.

Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora dogoditi će se i presedan, a to je da predsjednik RH Zoran Milanović neće doći na istu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u utorak navečer kako je ponosan što će imati čast i drugi put obnašati tu funkciju te vjeruje da će novi saziv bez obzira na različite stranačke pripadnosti “primarno raditi u interesu Domovine i naših ljudi”.

Na pitanje o Ivanu Malenici koji je pozitivan na koronavirus, i može li to utjecati na sutrašnje konstituiranje Jandroković je kazao da je Malenica stavio mandat u mirovanje i da ima zamjensku zastupnicu.

 “Nemamo nikakvih problema, imamo 76 zastupnica i zastupnika koji će podržati hrvatsku Vladu” istaknuo je.

Malenicu bi trebala mijenjati Branka Juričev-Martinčev.

 Što se tiče nedolaska predsjednika Republike Zorana Milanovića na konstituirajuću sjednicu, rekao je da je šteta što ga neće biti.

 “To je prvi put da se to događa i ja sam još jučer rekao da to nije u redu, mislim da mi moramo poštovati tradiciju i dobre običaje. I premijer i predsjednik Sabora bili su na inauguraciji predsjednika i otići ću i drugi puta ako budem u prilici i žao mi je da ne držimo do toga da u takvim situacijama koje su svečane i gdje demonstriramo suradnju institucija i međusobni respekt da je predsjednik Republike odlučio ne doći. Nisu mi poznati razlozi”, rekao je Jandroković u Dnevniku HTV-a.

PRVI DONOSIMO POPIS SVIH 16 MINISTARA PLENKOVIĆEVE VLADE: Evo tko će upravljati pojedinim resorima iduće četiri godine!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.