Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

ZAGRMIO! MINISTAR O ROPSTVU HRVATA U JUGOSLAVIJI: ‘On je primjer kako voljeti Hrvatsku jer nije prihvatio ponudu jugokomunističke vlasti’

Autor: Dnevno

Danas je obilježen Dana hrvatske diplomacije prilikom kojeg se u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda javnosti obratio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je u svom govoru apostrofirao povijesnu povezanost Hrvata s Katoličkom Crkvom, istaknuvši kako bi zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac trebao biti uzor kako voljeti Hrvatsku i biti spreman za žrtvu.

Rekao je kako Stepinac nije prihvatio “ponudu jugokomunističke vlasti da osnuje nacionalnu crkvu, već je “iskazao odanost Vatikanute je zato postao žrtva montiranog jugokomunističkog procesa”.

“Neka nam on bude primjer kako se trebamo žrtvovati, biti spremni za žrtvu i voljeti svoju domovinu Hrvatsku”, rekao je Grlić Radman.

Ropstvo u Jugoslaviji

Istaknuo je i da su Hrvati u Jugoslaviji “živjeli u stanovitom ropstvu”.

“Nisu imali svoju državu. Nisu mogli izgovarati svoju riječ jer je izgovaranje riječ Hrvat značilo opasnost”, poručio je.

Za Dan hrvatske diplomacije odabran je 7. lipnja, kada je Ivan VIII. 879. godine blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod priznajući mu “zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom”.




“To je bilo diplomatsko i međunarodno priznanje Hrvatske. Onda je Papa bio svjetski vladar. Ono što je tada bio Papa to su danas Ujedinjeni narodi”, rekao je dodavši kako je upravo on bivšem ministru vanjskih poslova Mati Graniću predložio taj datum za Dan hrvatske diplomacije.

Dvije domovine

Istaknuo je i da Hrvatska nije “slučajna država”.

Hrvatska državnost prvi puta dobiva tada “svoju međunarodnu potvrdu”, istaknuo je Smiljan Šimac, predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba koji je organizirao događaj.




Grlić Radman je istaknuo da ima dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu – te da je potrebno boriti se za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata kao “najranjivijeg” naroda u BiH.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.