Foto: HGSS

ZAGREPČANI, UPOZORENI STE: Ionako razvučenih kapaciteta, HGSS u desetak akcija na Medvednici, posljednja ih zaprepastila, ’Ne znamo što su namjeravali’

Autor: Matea Vidić

Izvještavali smo o akcijama Hrvatske gorske službe za spašavanje (HGSS) proteklog tjedna koja se u velikoj mjeri odnosila na pružanje pomoći na zagrebačkom području. U protekli nedjelju na Sljemenu su imali pet akcija spašavanja “i to sve u periodu od tri sata”, navode.

“Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša. Isto tako, u četvrtak 21.1. bilo je šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11:30 do 15:30 sati”, rekli su.

“Ovaj je pak vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši danas ujutro na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nama nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. To govori o činjenici sa čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi”, navode pa dodaju: “Tijekom proteklih desetak dana spašavatelji zagrebačkog HGSS-a imali su i previše posla. Rad i škola od kuće te novo napadali snijeg u planine su izmamili velik broj izletnika. Mnogi od njih spadaju u one koji inače ne odlaze često u prirodu i nisu svjesni svih opasnosti koje nam zima u planini donosi. Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom”.

“Već gotovo mjesec dana naši su spašavatelji uz ostalo angažirani i na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine te su naši kapaciteti podijeljeni na više strana. Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno”, apeliraju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.