Foto: Pixabay

Zagrepčani masovno kupuju maske za lice zbog straha od kineskih turista

Autor: dnevno.hr

Zagrebačke gradske ljekarne zasad imaju dovoljan broj zaštitnih maski za lice, no ukoliko bolnice i domovi zdravlja zatraže veće količine, u trenu bi ih moglo nestati, kažu u Gradskim ljekarnama koje bilježe višestruko povećanje prodaje zaštitnih maski zbog straha od koronavirusa.

Masovna prodaja zaštitnih maski počela je prošloga tjedna kada su mediji počeli izvještavati o širenju koronavirusa. No, najveće zahtjeve za nabavkom dodatnih količina maski bilježe ljekarne u najstrožem centru Zagreba gdje se uglavnom nalazi velik broj stranih turista, posebno onih iz Kine pa u ljekarnama pretpostavljaju da građani kupuju maske iz straha od kineskih gostiju, što dokazuje i podatak da u rubnim dijelovima Zagreba nema gotovo nikakve potražnje za maskama.

Iz Zavoda za javno zdravstvo preporučuju zdravim osobama da ne nose maske, dok se zdravstvenim djelatnicima preporučuje nošenje.

U međuvremenu, Hrvatska je kao predsjedateljica Vijeća Europske unije aktivirala poseban krizni mehanizam EU-a – Integrirani politički odgovor na krizu koji podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova. Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.