Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ZAGREBAČKI SRBI IDU NA DOPUNSKE IZBORE! Zagarantirano im je mjesto u skupštini, uskoro će na birališta!

Autor: Daniel Radman

Kako srpska nacionalna manjina nije osigurala odgovarajuću zastupljenost u zagrebačkoj skupštini – u Skupštinu nije izabran ni jedan predstavnik srpske manjine – Vlada će raspisati dopunske izbore za predstavnika srpske manjine u roku od 90 dana od konstituiranja najvišeg predstavničkog tijela glavnog grada Hrvatske.

Naime, u prosincu prošle godine usvojene su izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, kao i izmjene Zakona o lokalnim izborima, a koje se odnose na biranje predstavnika nacionalnih manjina u gradovima i općinama u kojima one čine više od pet posto ukupnog stanovništva.

Izmjene nalažu da u slučaju da kod redovnih izbora broj predstavnika nacionalnih manjina nije adekvatno zastupljen, provode se novi, dopunski izbori.

Zagreb će imati 48 skupštinara

“Na osnovi Zakona i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih utvrđuje se da na provedenim izborima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, te se broj članova Gradske skupštine Grada Zagreba povećava za jedno mjesto. U skladu s člankom 107. stavkom 3. Zakona raspisat će se dopunski izbori za člana Gradske skupštine”, stoji u obavijesti o rezultatima izbora Gradske skupštine Grada Zagreba.

Prema popisu iz 2011. godine, Srbi čine 2,2 posto stanovništva glavnog hrvatskog grada. Broj članova skupštine porast će s 47 na 48.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.