Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREBAČKI POTRES OGOLIO BANDIĆA: Posljedice su zastrašujuće! Neke zgrade nikada se neće obnoviti

Autor:

Pandemija koronavirusa i svakodnevni porast broja oboljelih u drugi su plan gurnuli zagrebačke probleme, nastale nakon nedavnog razornog potresa koji je razorio dio zgrada i ostalih objekata u središtu grada, ali i na rubnim djelovima Zagreba koji se ionako rijetko spominju u javnom prostoru. Često se zato u javnosti spominje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se inače rado hvali količinom svojeg ‘delanja’. No, opći je dojam zagrebačke pa i šire javnosti da se Bandić kada je u pitanju delanje oko sanacije posljedica potresa ipak malo pogubio, jer ovo je situacija u kojoj se delanje iz teorije uistinu mora pretvoriti u praksu.

Bandić je u svemu tome prvo odlučio biti humanitarac pa je tako prije nekoliko dana objavio da 20 posto svoje plaće poklanja za saniranje posljedica potresa, međutim, oni pogođeni potresom pitaju se što je s odgovornošću, tko je zaboravio održavati grad kojim Bandić rukovodi od 2000.godine? Bandić pak odgovornost skida sa sebe te je prebacuje na svoje sugrađane koji nisu ulagali u vlastitu imovinu.

Ipak, valja reći da je zagrebački gradski proračun golem, najveći u državi, samo u ovoj godini od poreznih obveznika u njega će se sliti 8.547 milijardi kuna, a pitanje svih pitanja jest gdje taj novac odlazi, i u što se ulaže? U sitne sanacije, prefarbavanja ulica, postavljanje stupića, a niti to ne ide bez blagosova Milana Bandića i njegovih suradnika. Neodržavanje imovine koje je rezultiralo štetom na građevinskim objektima za što Bandić krivi svoje sugrađane ostavilo je traga i na objektima koje građani nisu mogli samoinicijativno održavati tako je primmjerice devastirano 67 obrazovnih institucija, škola, fakulteta.

Uništene su i bolnice, neke od njih poput Bolnice za plućne bolesti na Jordanovcu bespovratno, devastiran je stari kompleks Klinike za traumatologiju, dijelovi bolnice na Šalati, bolnica u Klaićevoj, a najpotresniji prizor i tijekom samog potresa mnogima su bile fotografije rodilja iz Petrove bolnice čiji su djelovi također urušeni. Povjesni i Školski muzej potpuno su uništeni, a u lošem su tanju i Gliptoteka, Muzej za umjetnost i obrt, Šenoina kuća, Etnografski muzej.

Milijarde eura biti će neophodne za obnovu Zagreba, a veliki dio tog tereta pasti će i na same građane kojima gradonačelnik i njegova svita nude pet posto troška za obnovu, kojega mogu dobiti samo oni koji imaju najmanje 60 posto štete na objektu.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.