Filip Brala/PIXSELL

Zagrebačka burza oporavlja se nakon oštrog pada Crobexa!

Autor: Hina

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje stagnacija Crobexa nakon oštrog pada dan ranije, s obzirom da se svjetske burze oporavlju nakon snažnog pada početkom tjedna.

Crobex indeks u utorak je potonuo 2,34 posto, na 1.842 bodova, a Crobex10 za 1,83 posto, na 1.069 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 17,7 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna više nego dan ranije.

“Nakon oštrog pada Wall Streeta u ponedjeljak, jučer je bilo za očekivati da će se negativni sentiment preliti i na ostale burze, pa tako i domaću. Crobexi su tijekom dana bili u minusu i više od tri posto, no potkraj trgovanja nadoknadili su dio gubitaka, kad se vidjelo da se oporavljaju i indeksi na Wall Streetu”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako ističe, promet je bio solidan za domaće prilike, s obzirom da su prosječni dnevni prometi već neko vrijeme oko 5 do 6 milijuna kuna.

“Ne vjerujem da bi se danas mogao ponoviti negativan scenarij na ZSE. Očekujem stagnaciju Crobexa, tim više što su jučer na Wall Streetu u nestabilnom trgovanju indeksi porasli”, zaključuje Rinkovec.

Nakon što su u prethodna dva trgovinska dana na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 izgubili više od 6 posto, u utorak su nadoknadili dio gubitaka uz vrlo nestabilno trgovanje.




Dow Jones porastao je 567 bodova ili 2,33 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,74, a Nasdaq indeks 2,13 posto. I na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prethodnih dana, no na tržištu vlada nestabilnost.

Najlikvidnija je jučer na domaćoj burzi bila dionica Valamar Riviere s prometom od 5,77 milijuna kuna. Cijena te dionice je snižena za 1,64 posto, na 41,90 kuna.

Slijedila je dionica Zagrebačke banke, s prometom od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,08 posto, na 56,60 kuna.




Još snažniji pad cijene, za 5,5 posto, na 620 kuna, zabilježile su dionice Atlantske plovidbe, uz promet od 1,6 milijuna kuna.

Više od milijun kuna prometa imale su još samo dionice AD Plastika, kojima je cijena snižena za 2,93 posto, na 182 kune.

Burzovna statistika pokazuje i da se trgovalo sa 63 dionice, a pritom je njih 46 zabilježilo pad cijene. Svega pet dionica je ostvarilo porast cijena, a cijena njih 12 nije mijenjala.

Najveća je gubitnica bila je dionica Jamnice, s padom cijene za 11,37 posto, na 4.520 kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.