Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAGREB VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTI! Tko će vladati gradom nakon Bandićeve smrti? Kandidati s najvećim potencijalom

Autor: Iva Međugorac

Smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je, bez obzira na sve afere i sudske procese koji su se za njime vukli, slovio za jednoga od favorita nadolazećih lokalnih izbora jedno je od najvećih iznenađenja u povijesti izbornih procesa u zemlji.

Događaj je to koji je posve poremetio planirane aktivnosti na domaćoj političkoj sceni, a koji je podjednako ugrozio i Plenkovićev HDZ, ali i kampanju lijevih kandidata SDP-ova Joška Klisovića i kandidata platforme Možemo Tomislava Tomaševića, koji se u medijskom prostoru, ali i u anketama opisivao kao kandidat koji može ugroziti Bandićevu borbu za sedmi uzastopni mandat.

Tomašević je međutim u kampanju ušao bez jasno razraženog plana i programa te se bazirao uglavnom na kritiziranje Bandićevih upravljačkih metoda, sada kada Bandića više nema, jasno je kako je kompletna Tomaševićeva kampanja bazirana na kritikama Bandića dovedena u pitanje.

Potencijala pak ima Joško Klisović koji je tek ušao u utrku za gradonačelnika metropole, s jasnom strategijom i programom. Klisović bi kao ozbiljan i iskusan političar uistinu mogao vratiti SDP u političko sedlo iz kojega su izašli nakon debakla na srpanjskim parlamentarnim izborima.

Da je kojim slučajem mogao predvidjeti ovu tragediju premijer Plenković teško da bi u utrku za gradonačelnika metropole poslao svojeg mladog kolegu Davora Filipovića. Iako je Filipović ekonomski stručnjak i dečko neupitne biografije, mnogi sumnjaju u njegov politički potencijal, međutim, iako sada nerado javno govore o lokalnim izborima u ovom trenutku HDZ-ovci kažu kako Filipović ipak ima šanse zauzeti Bandićevu poziciju, tako što će ujediniti desno i Bandićevo biračko tijelo koje strahuje od lijevih kandidata, ali i od Tomasovićeve eventualne pobjede.

Sve oči uprte su uz ostalo i u Škorin Domovinski pokret koji još nije predstavio svojeg kandidata za izbore, a budući da je sam Škoro izjavio kako osobno promišlja o gradonačelničkoj kandidaturi, nije nemoguće da s ovih izbora s obzirom na novonastala događanja izađe kao pobjednik.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.